30. jūn, 2023

Podkāstā Mājokļu sarunas: Kā jaunie tarifi ietekmēs saules paneļu īpašnieku elektrības rēķinus?

No 2023. gada jūlija stājas spēkā jaunie “Sadales tīkla” tarifi, kas ievērojami palielinās elektrības rēķinus, īpaši mājsaimniecībām ar jaudīgākiem pieslēgumiem.

Tarifa izmaiņas radījušas daudz jautājumu, tostarp  – kā tas ietekmēs saules paneļu īpašniekus. Tāpēc šoreiz sarunā tiekamies ar Jurģi Vinniņu, AS “Sadales tīkls” mikroģenerācijas ekspertu, lai viestu skaidrību – kas tad īsti mainīsies un kāpēc?
  • Kā šīs izmaiņas skars saules paneļu īpašniekus? 
  • Dzirdēts, ka mājsaimniecībām ar jaudīgākiem pieslēgumiem tie pieaugs pat par 157%. Vai saules paneļu īpašniekiem vienmēr ir jaudīgākie pieslēgumi, kas paredz arī lielākās izmaiņas?
  • Kādās situācijās, pie šī brīža jaunajiem tarifiem, vispār ir izdevīgi sākt ražot elektrību pašiem? Kādam ir jābūt patēriņam? Kādām ir jābūt saražotajām un patērētajām jaudām?
  • No kā vispār sastāv saules paneļu īpašnieku elektrības rēķins?
  • Kas šobrīd notiek ar saules paneļu saražoto jaudu gada griezumā? Kā visizdevīgāk izmantot vasarā uzkrāto ziemas mēnešos?
  • Kādas izmaiņas saules paneļu īpašniekiem gaidāmas līdz ar jaunajām neto sistēmām? Zināms, ka tās būs divas – neto uzskaites un neto norēķinu sistēma.
  • Kam ieteiktu un kam neieteiktu uzstādīt saules paneļus, ņemot vērā dažādos iedzīvotāju elektrības patēriņa paradumus?
  • Kā samazināt savu elektrības rēķinu?

Klausies sarunu un saņem atbildes uz šiem un citiem jautājumiem Spotify vai Youtube!

Ņemot vērā, ka mājokļa iegāde ir viens no lielākajiem cilvēka dzīves pirkumiem, Swedbank Mājokļu sarunu podkāsta epizodēs meklēsim atbildes uz jautājumiem, kas interesē ne tikai potenciālos mājokļu pircējus, bet arī tos, kuriem tāds jau ir īpašumā – sākot no iespējām, kur un ko pirkt, līdz pat praktiskiem padomiem, kā uzlabot esošos dzīves apstākļus tagadējā mājoklī. Aktuālos mājokļu jautājumus kopā ar dažādu nozaru ekspertiem podkāstā apspriedīs Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.