Swedbank Zaļās mājas skola | Daudzdzīvokļu un privātmāju renovācija | 21. un 22. augusts (VIDEO)

Augusta nogalē visus, kam aktuāla mājokļa renovācija, aicinājām uz jau otro Swedbank Zaļās mājas skolas tikšanos.

Šoreiz divu dienu garumā kopā ar jomas ekspertiem pievērsāmies praktiskiem jautājumiem, kas saistīti ar daudzdzīvokļu namu un privātmāju energoefektivitātes veicināšanu, kā arī ieklausījāmies jau atjaunotu mājokļu iedzīvotāju pieredzes stāstos. 

Ja Tev nebija iespējas apmeklēt Swedbank Zaļās mājas skolu, bet ir aktuāla daudzdzīvokļu ēkas vai privātmājas renovācija, piedāvājam noskatīties prezentāciju video ierakstus.

21. augusts | Daudzdzīvokļu ēku renovācija

  • Linda Galdiņa – daudzdzīvokļu ēkas renovācijas pieredzes stāsts

Linda Galdiņa ir daudzdzīvokļu ēkas (Kartupeļu iela 19, Rīga) biedrības vadītāja, kurai ir pieredze, kā soli pa solim īstenot mājas renovācijas projektu. Zaļās Mājas skolas pasākumā Linda dalījās ceļa kartē, kā panākt, lai daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji saredz pievienoto vērtību ēkas siltināšanā un kā šāda mēroga projektu realizēt pēc iespējas sekmīgāk.

  • Jānis Ikaunieks, Rīgas Enerģētikas aģentūras vadītājs – uz kādiem grābekļiem neuzkāpt, īstenojot dzīvokļu ēkas renovācijas projektu?

Zaļās Mājas skolā Jānis Ikaunieks, Rīgas Enerģētikas aģentūras vadītājs, kas ikdienā strādā, lai palīdzētu īstenot daudzdzīvokļu māju renovāciju projektus, stāstīja par to, kādi ir biežākie klupšanas akmeņi daudzdzīvokļu ēku renovācijas projektos un kā šajā ceļā var palīdzēt eksperti. Noklausies un uzzini, kāda būtu pareizā rīcība. 

  • Ieva Vērzemniece, ALTUM energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja – valsts atbalsta iespējas daudzdzīvokļu nama renovācijai

Ieva Vērzemniece, ALTUM energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja, Zaļās mājas skolā dalījās ar informāciju, kādu atbalstu daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji var saņemt no valsts un kā to praktiski izdarīt. Jāatzīmē - jau šobrīd rezervēts 91% no atbalsta programmā pieejamā finansējuma un atlikuši vēl 3,4 miljoni eiro. Jaunā programma vēl ir izstrādes stadijā un līdz 2029.gadam būs atkal pieejami 173 miljoni eiro. 

  • Jānis Zaļums, Swedbank Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs – bankas finansējums daudzdzīvokļu nama renovācijai

Tā kā katram daudzdzīvokļu māju projektam nepieciešams kredīts bankā, Zaļās mājas skolas pasākumā Jānis Zaļums, Swedbank Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs, stāstīja, kā banka izvērtē, kuram projektam piešķirt finansējumu energoefektivitātes celšanai un kā praktiski notiek kredīta izsniegšana un atmaksa.

22. augusts | Privātmāju renovācija 

  • Lāsma Miezīte – privātmājas renovācijas pieredzes stāsts

80. gados celtas privātmājas īpašniece Lāsma Miezīte, kura nesen kā soli pa solim sākusi veikt ģimenes mājas energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus, Zaļās mājas skolā dalījās pieredzē, kādi ir ieguvumi no dzīves energoefektīvākā mājā jeb ko praktiski sniedz ēkas energoefektivitātes uzlabošana. Kādas atziņas gūtas līdz šim un ko noteikti ieteiktu (un arī neieteiktu) darīt citiem?

  • Eisija Bernsone, SIA ENERGI energoauditore – kā novērtēt mājas energoefektivitāti?

Ikvienas mājas atjaunošanas stāsts sākas ar energoauditu. Tāpēc Zaļās Mājas skolā Eisija Bernsone, SIA ENERGI energoauditore stāstīja, kā iespējams novērtēt mājas esošo energoefektivitātes līmeni un kādus energoefektivitāti veicinošus soļus veikt, lai sajustu vislielāko ieguvumu.

  • Andis Krauklis, White raven prefab house systems vadītājs – energoefektīvas tehnoloģijas mājoklim

Zaļās mājas skolas dalībnieks Andis KrauklisWhite raven prefab house systemsvadītājs dalījās ar piemēriem, kādas jaunākās tehnoloģijas tiek integrētas šodienas gatavo māju projektos, lai tās būtu nulle emisiju ēkas vai pasīvās ēkas, un ko no tā var aizgūt jau esošo māju īpašnieki?

  • Normunds Dūcis, Swedbank hipotekārās kreditēšanas vadītājs – bankas finansējums privātmājas renovācijai

Daudzi esošo māju īpašnieki, kuri apzinās nepieciešamību atjaunot ēku, bet nevar tam rast finansiālu risinājumu, nezina, ka šobrīd bankas piedāvā īpašus aizņemšanās nosacījumus tieši dažādu energoefektīvu risinājumu ieviešanai mājokļus. Par to, kāds finansējums pieejams no bankas, lai atjaunotu esošu ēku, Zaļās mājas skolas noslēgumā vairāk pastāstīja Normunds Dūcis, Swedbank hipotekārās kreditēšanas vadītājs. Vairāk par mājokļa energoefektivitātes kredītu vari uzzināt arī Swedbank internetbankā.

Swedbank Latvia Facebook lapā atradīsi arī tikšanās FOTO galeriju, savukārt Swedbank Studijas Youtube kanālā pieejami arī pirmās Zaļās mājas skolas tikšanās prezentāciju ieraksti.

Paldies visiem, kuri apmeklēja Swedbank Zaļās mājas skolu! Ceram uz tikpat iedvesmojošiem stāstiem un ieinteresētiem Zaļās mājas skolas viesiem arī nākamajā tikšanās reizē. Vairāk informācijas sekos.

Swedbank Zaļās mājas skola ir platforma, kurā reizi ceturksnī ikvienam interesentam ir iespēja satikties un konsultēties gan ar dažādiem jomas profesionāļiem, gan aizgūt kādu mācību no cilvēku pieredzes stāstiem.Pirmā Swedbank Zaļās mājas skolas tikšanās 25. aprīlī tika veltīta mājokļa būvniecībai un atjaunošanai, savukārt 21. un 22. augustā runājām par ēku renovāciju un energoefektivitāti.