10 virtuves palīgierīces — daudzbērnu ģimenes tēvs atklāj savu pieredzi

Gatavot mājās ir izdevīgāk un nereti arī garšīgāk nekā kafejnīcā vai restorānā, tomēr tam jāpatērē daudz laika, ko varētu veltīt sev un savai ģimenei.

Virtuves darbos palīdz milzums visdažādāko ierīču – tās cep, vāra, maļ, spiež, maisa, dara visu, kas nepieciešams un pat vēl vairāk. Prakse liecina, ka daudzas no tām pēc pirmās sajūsmas noplakšanas virzās aizvien dziļāk virtuves plauktos, līdz nonāk iekārtu paradīzē, ko sauc par aizmirstību. Tomēr katrā virtuvē ir dažas neaizvietojamas palīgierīces. Tās ne tikai izdabā mūsu untumiem, bet būtiski atvieglo dzīvi. Plīts virsma, ledusskapis, blenderis, katli, pannas un tējkanna ir teju katrā virtuvē. Pie tām ikdienā pierasts, un to klātbūtne it tikpat dabiska kā krēsli pie virtuves galda. Savā pieredzē ar dažādām virtuves palīgierīcēm dalās mūsu eksperts - piecu bērnu tēvs Guntars Meluškāns.

“Virtuvē pavadu diezgan daudz laika. No rīta gatavoju ģimenei brokastis – tā ir maltīte, kuras pagatavošanai laika nav daudz, tāpēc svarīgs ir ātrums. Savukārt vakariņās jāpiedomā, lai kaut ko sev atrastu ikviens, jo gaumes ir dažādas − kas vienam mīļākais ēdiens, otram nemaz neiet pie sirds. Brīvdienās nereti gatavojam visi kopā. Īpaši dedzīgas kulināres ir manas meitas, kuras, protams, pamatā rosās desertu lauciņā. Lai varētu pagatavot dažādas maltītes, neveltot tam pusi dzīves, lieti noder virkne gadžetu. Pastāstīšu par pieredzi ar tiem, kas kļuvuši neaizstājami, kā arī tiem, kas mūsu virtuvē neiedzīvojās.

Trauku mazgājamā mašīna

Trauku mazgājamā mašīna virtuvē vairs nav retums, tomēr joprojām gana daudzi uz to raugās skeptiski – vai nu man grūti tos dažus šķīvjus nomazgāt? Nav grūti, bet, ja saskaita laiku, kas pavadīts, pārcilājot netīros traukus, mēs, visticamāk, mēnesī ietaupīsim pat vairākas stundas. Ģimenē, kurā aug bērni, šī ierīce ir nenovērtējama. Pirmkārt, izlietnē nekrājas trauku kalni – katrs pēc ēšanas savējo ieliek “traucenē” un, kad tā pilna, virtuves dežurants (visi bērni rindas kārtībā) to iedarbina un pēc mazgāšanas cikla beigām saliek traukus skapī. Tiem, kam svarīgs ūdens patēriņš, sirdi sildīs apziņa, ka, mazgājot ar rokām, tas ir 5–6 reizes lielāks, turklāt trauku mašīna izmanto auksto ūdeni, ko pati uzsilda. Lai arī veļu ar rokām neviens jau sen vairs nemazgā, trauku mazgājamā mašīna iepretī veļas mazgājamajai mašīnai joprojām šķiet luksusa prece. Tas ir aizspriedums, kas mainās.

Mikroviļņu krāsns

Jaunākā ierīce mūsu virtuvē ienāca Ziemassvētkos pēc bērnu pieprasījuma. Paši “sameta” vecmammas dāvāto naudu, mēs pielikām atlikušo, un jāteic, ka ne mirkli to neesmu nožēlojis. Atzīšos, ka diezgan ilgi dzīvoju aizspriedumos, ka mikroviļņi iznīcina ēdienā visu vērtīgo, bet, papētot tēmu dziļāk, atklāju, ka tās visas ir muļķības. Mikroviļņu krāsns ir viena no tām ierīcēm, kas būtiski palīdz ietaupīt laiku. Rīta karstmaizītes var pagatavot triju minūšu laikā, tāpat vienā mirklī uzsildīt atdzisušu maltīti. Bērni ir sajūsmā par iespēju ātri pagatavot popkornu pirms vakara filmas, meitas to izmanto arī, piemēram, šokolādes kausēšanai kārtējās kūkas glazūrai. Tā noder arī ātrai ēdiena atkausēšanai, lai gan lēnā atkausēšana ledusskapī, protams, ir ieteicamāks risinājums, ja nav jāsteidzas. Krāsnī iebūvēta arī grila funkcija, tomēr ēdiena gatavošanai es to neizmantoju. Ja mazāk ēdāju, to var darīt – vistas fileja izdevās sulīga un garda.

Multivāres katls

Vienkārši pasakaina ierīce. Pats galvenais ieguvums, ka daudzus ēdienus tajā var vienkārši ielikt un aizmirst, līdz tie ir gatavi. Tā vienā rāvienā izslēdza no aprites līdz tam neaizstājamo rīsu katliņu. Visi, kas atmetuši ar roku domai mājās pagatavot gardus rīsus, jo tie vienmēr sanāk ūdeņaini un saķepuši, būs laimīgi – vienalga rīsu katliņā vai multivāres katlā rīsi būs perfekti, ja vien pievienosiet visu pareizajās proporcijās. Turklāt jūsu ēdienkartē bez pūlēm ienāks visdažādākie putraimi, zirņi un lēcas dažnedažādās kombinācijās. Grūbas ar lēcām? Saberiet katlā, sajauciet ar sāli un garšvielām, piciņa sviesta un ūdens… un pēc pusstundas tas pārvērtīsies gardā un sātīgā putrā. Laiks, ko veltīsiet tās pagatavošanai, būs aptuveni 2−3 minūtes, ja visu darīsiet īpaši lēni. Ja gatavojat gaļas sautējumu, būs nepieciešami pāris piegājieni, bet vienalga tas būs ātri, bez liekām taukvielām un ļoti garšīgi. Visas noderīgās funkcijas un iespējas, kas piemīt šai ierīcei, nav pat vērts mēģināt uzskaitīt, bet noteikti iesaku, piemēram, jaunajām māmiņām, kurām ir ierobežots laiks ēdiena gatavošanai. Jā, arī es no sākuma biju skeptisks, bet kopš multifunkcionālā katla iegādes plīti izmantoju daudz retāk.

Vēl dažas noderīgas lietas…

Mūsu virtuvē viena no visaktīvāk lietotajām ierīcēm ir tosteris. Nesen vajadzēja iegādāties jaunu, un atklāju, ka tagad tie piedāvā arī atkausēt sasaldētu maizi vai uzsildīt kruasānus, bet mēs to izmantojam klasiskajām tostermaizēm – tā vienkārši ir gardāk.

Sendviču tosteri ikdienā mēs nelietojam, bet šad un tad brīvdienās tas no plaukta nonāk uz virtuves letes, lai ātri pagatavotu lieliskas karstmaizes. Ļoti noderīgs, lai pagatavotu maizītes piknikam. Ja nu kāds nezina, sendviču tosteris ir neliela elektriskā panna ar vāku, kurā speciālās iedobēs var ievietot tostermaižu sendvičus, pa vidu ieliekot sieru un visu citu, kas ienāk prātā. Vāku stingri aizver, un sanāk noslēgtas maizītes ar kraukšķīgu garoziņu un sulīgu pildījumu.

Sulas spiedes. Jāatzīst, ka lielo sulas spiedi, kurā var ātri pagatavot sulas no visdažādākajiem augļiem un dārzeņiem, mēs izmantojam nepiedodami reti. Visticamāk, ka iemesls tam ir piņķerīgā kopšana – tās salikšana, izjaukšana un mazgāšana ir darbiņš, ko neviens nevēlas uzņemties, tāpēc glāzes sulas dēļ to pat negribas vilkt ārā no plaukta. Pavisam nesen kā dāvanu pie cita pirkuma saņēmām vienkāršu citrusaugļu sulas spiedi, un jāatzīst, ka tā kalpo daudz intensīvāk. Patīkami pāris minūtēs iegūt svaigi spiestu apelsīnu sulu, turklāt ierīce ir kompakta un viegli kopjama.

Elektriskā vafeļu panna ir briesmīgas nekārtības izraisītāja, tomēr kārums, kas bija mans bērnības sapnis, arī maniem bērniem sagādā lielu prieku. Pašu ceptu vafeļu turziņas ar saldējumu – kas var būt labāks par šo?

Tvaicējamais trauks. Neaizvietojams, ja ir vēlme gatavot veselīgi. Princips vienkāršs – apakšā sildītājs un trauks, kurā ielej ūdeni, bet pa virsu vairākos stāvos var salikt tvaicējamos traukus. Ūdenim vāroties, veidojas karsts tvaiks, kas vienmērīgi izplatās pa visu katlu. Interesanti, ka pagatavošanas laiks ir salīdzinoši neliels − zivīm un gaļai pat mazāks nekā gatavojot cepeškrāsnī. Tvaicējot atklājām, ka, piemēram, ananasi, kuri sagādā raizes cilvēkiem ar jutīgiem zobiem un smaganām, tvaicēti saglabā garšu, bet kļūst maigāki un tos var ēst bez problēmām. Arī šī ierīce nav no tām, ko lietoju bieži, jo tās salikšana, izjaukšana un mazgāšana ir diezgan ķēpīgs process un bērni par tvaicētām vakariņām nav sajūsmā, turklāt, ja vajag ātri uztvaicēt kādu brokoli vai sparģeļus, multikatls allaž ir pa rokai.

Ierīces, kas mūsu virtuvē neatrada savu vietu

Maizes mašīna. Iespējams, ka maizes mašīnas neveiksme skaidrojama ar salīdzinoši lēto modeli, kurā ceptā maize neatbilda tam, ko cerēju sagaidīt. Iesākumā biju pat ļoti optimistisks, priecājos par svaigi ceptas maizes smaržu rītos, bet pati maize – ne visai. Ar laiku šo ierīci izmantoju tikai mīklas maisīšanai un raudzēšanai, bet tad “noķēru” īpašo ar rokām mīcītas mīklas sajūtu un atmetu mehāniskajam palīgam ar roku.

Kapkeiku pannu izmantoju precīzi trīs reizes. Atzīšos, ka līdz pat šim brīdim nesaprotu milzīgo entuziasmu, ar kādu es dažādos veikalos meklēju šo ierīci, un sajūsmu, kad to atradu. Tā ir panna, kurā apaļās formiņās salej īpašu mīklu, un rezultāts ir apaļas, saldas bumbiņas, ko mērcēt šokolādē un pēc tam spraust uz kociņa. Saprotams, ka gribēju iepriecināt bērnus, bet vai nu nopirku galīgu štruntu, vai nemācēju pagatavot mīklu, bet pēc trešās reizes panna devās pensijā, no kuras tā arī neatgriezās.

Saldējuma gatavojamā mašīna izklausās daudz labāk, nekā ir patiesībā. Tā ir vienkārša ierīce – katliņš ar saldējamo šķidrumu, kas jātur saldētavā, lai tas būtu auksts, un maisītājs, kas vienlaikus ir arī šī katliņa vāks ar taimeri. Sasaldē katliņu, saber tajā sastāvdaļas un liec maisīties, līdz saldējums gatavs. Izklausās daudz labāk, nekā man izdevās, turklāt pirms gatavošanas katliņš saldētavā jātur diennakti, tātad vai nu nepārtraukti aizņem vietu, vai arī nav piemērots, ja pēkšņi sagribas saldējumu. Tāpēc arī šīs iekārtas mums vairs nav.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?