Kā dzīvot “zaļāk”, bet ne dārgāk?

Savu paradumu maiņa uz “zaļāku” produktu vai pakalpojumu izmantošanu jāskata ilgtermiņā - sākotnējās izmaksas laika gaitā atmaksājas ar uzviju.

Uz vides ilgtspējas jautājumiem, kā arī izmaksu aspektu galvenokārt var paskatīties no trīs kategorijām – mājoklis, transports jeb pārvietošanās un ikdienas pārtikas patēriņš. Praktiskas un ekonomiskas izvēles varam veikt ikvienā šajā jomā.

Ērtākais ir sākt ar nelielām izmaiņām savā ikdienā, jo ilgtspējīga domāšana ir ne tikai pāreja uz “zaļāku” produktu un pakalpojumu izmantošanu, bet arī sava dzīvesveida un paradumu maiņa.

Kāds no tā labums katram individuāli, ne tikai globāli? Tie ir mazāki kopējie tēriņi. Piemēram, dzīvei energoefektīvā mājoklī brīdī, kad elektroenerģijas un dabasgāzes cenas ir ļoti augstas, ir acīmredzams ieguvums.

Kā stāsta bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena, kura ar ģimeni ir zaļā dzīvesveida entuziasti jau vairākus gadus:

“Sākumā mēs mainām vienu ieradumu, pēc tam nākamo, izdarot apzinātas un dabai draudzīgākas izvēles. Kad zaļā domāšana jau ir daļa no ikdienas, mēs esam gatavi veikt ilgtermiņa investīcijas. Mūsu ģimeni to darīt motivēja divi aspekti  - vēlme pēc tīras vides, kā arī vēlme taupīt resursus, kas bieži vien nozīmē arī finansiālu ieguvumu. Piemēram, par šķirotu atkritumu izvešanu nav jāmaksā, kā arī par nosiltinātu māju mūsu apkures izmaksas ir zemākas. Ieguldot lietās, kas kalpos ilgāk, samazinās mazie tēriņi un ģimenes budžets ilgtermiņā tikai iegūst.”

Kompleksa ilgtspējīgu lēmumu un paradumu ieviešana var ilgtermiņā sniegt ievērojami ātrāku ieguldīto līdzekļu atdevi.

“Saules paneļu uzstādīšana savai privātmājai ļauj apkalpot gan savas mājas patēriņu, gan vienlaicīgi uzlādēt savu elektroauto, kad tas atrodas mājās. Tādējādi atmaksāšanās laiks gan saules paneļiem, gan elektorauto būs vēl ātrāks,” atzīmē Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis.

Kādus paradumus vērts ieviest savā ikdienā, lai gan samazinātu ietekmi uz vidi, gan vienlaikus gūtu finansiālu ietaupījumu? Atbildes rodi sarunā “Kā dzīvot zaļāk, bet ne dārgāk?”, kurā piedalās:

  • vides aizsardzības organizācijas "Zaļā brīvība" projektu vadītāja Lilija Apine,

  • bloga lindasvirtuve.lv autore un zaļā dzīvesveida piekritēja Linda Tellgrena,

  • Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis un

  • Swedbank Ilgtspējas attīstības vadītāja Adriāna Kauliņa.

Uzzini vairāk par to, kādu personīgo ieguvumu sniedz “zaļais dzīvesveids”:  Lindas Tellgrenas pieredze

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?