Pieci tiešsaistes rīki un platformas, kas palīdzēs skolēniem mācībās

Šodienas skolēni ir teju “auguši kopā” ar tehnoloģijām un tiešsaistes saturu, kas nozīmē, ka arī mācībās bez tā neiztikt. Internets var būt ne tikai laika zaglis, bet arī resurss vērtīgam mācību saturam.

E-vides platformas var palīdzēt gan gūt padziļinātas zināšanas, gan “atgūt iekavēto”, gan paplašināt apvāršņus tēmās, kuras skolā varbūt nemaz netiek aplūkotas.

Lūk, pieci interesanti rīki un platformas internetā, kas var iedvesmot skolēnus, skolotājus un vecākus iegūt jaunas zināšanas un prasmes par tematiem, kas aktuāli gan skolā, gan dzīvē!

  1. Bezmaksas vieslekcijas un tiešsaistes nodarbības skolēniem – dziveigatavs.lv

Kāpēc man tas ir jāmācās, un kur tas vispār noderēs? Tas ir loģisks jautājums, ko uzdod daudzi skolēni, jo ne vienmēr spēj saskatīt saistību ar to, kas rakstīts mācību grāmatās, un reālo dzīvi. Skolu programma Dzīvei gatavs ir atbalsts skolotājiem un palīgs vidusskolēniem dažādu mācību priekšmetu apguvē, un trīs gadu laikā ir palīdzējusi jau vairāk kā 50 000 skolēnu ieraudzīt saikni starp skolas mācību saturu un reālo dzīvi.

  • Kā tas darbojas? Skolotājs mācību programmā paredzētās tēmas apgūšanai kā vieslektorus var uzaicināt “Dzīvei gatavs” platformā pieejamos dažādu nozaru uzņēmumu un iestāžu ekspertus, kuri vienkārši un interesanti izstāstīs par noteikto mācību tēmu, profesiju, kā arī ar praktiskiem piemēriem parādīt, kā skolā iegūtās zināšanas var izmantot profesionālajā dzīvē.
  • Piemēram, Swedbank kā viens no programmas dibinātājiem piedāvā vairākas vidusskolēniem aktuālas tēmas – finanšu pratība, budžeta plānošana, 21.gadsimta prasmes, ilgtspējīga uzņēmējdarbība un citas.

Šeit var iepazīties ar Dzīvei gatavs vieslekcijām, tiešsaistes nodarbībām un piedāvātajām ekskursijām. Pieteikt vēlamo var priekšmeta skolotājs, karjeras konsultants vai skolas mācību pārzinis.

To iespējams pieteikt arī pašam skolēnam, par to iepriekš vienojoties ar pedagogu.

  1. Khan Academy

Khan Academy mērķis ir nodrošināt pasaules līmeņa izglītību ikvienam un jebkur. Platforma piedāvā bezmaksas apmācības moduļus skolēniem, studentiem un skolotājiem dažādos mācību līmeņos zinātnē, mākslā, matemātikā un vēsturē. Katrs mācību modelis sastāv no daudziem īsiem video, uzdevumiem, piezīmēm skolotājiem. Ērti ir tas, ka gan skolēns, gan skolotājs var sekot līdzi savam progresam, un skolotājs var pielāgot mācīšanās tempu un tēmas katram skolēnam individuāli. Khan Academy ir labs risinājums, ja nepieciešams atkārtot jau apgūto, veltīt laiku kādas tēmas padziļinātai apguvei vai “atgūt iekavēto”, turklāt tā ir pieejama pilnīgi bez maksas.

Platforma pieejama gan angļu, gan nu jau arī latviešu valodā, un arī Swedbank ir kļuvusi par Khan Academy atbalstītāju, lai platformas piedāvātais saturs latviešu valodā būtu pieejams pēc iespējas vairāk cilvēkiem Latvijā.

  1. Palīgrīki ģimenēm sarunām par naudu

Viena no prasmēm, ko vecāki vēlas nodot saviem bērniem, ir spēja gudri rīkoties ar naudu. Un patiesībā šādas zināšanas un prasmes ir svarīgas ne vien bērniem un jauniešiem, bet arī mums, pieaugušajiem.

  • Palīgrīks ģimenes budžeta plānošanai no TV šova Naudas pavēlnieks. Lai ģimenēm palīdzētu orientēties tēriņu jūklī, Swedbank Finanšu institūts izstrādājis budžeta plānošanas kontrolsarakstu, ko regulāri pildot, var iemācīties plānot ģimenes budžetu tā, lai pietiktu ne tikai “lielajam trijniekam” jeb izdevumiem par pārtiku, mājokli un transportu, bet arī lai daļu ienākumu novirzītu lielākiem pirkumiem un uzkrājumiem. 
  • Grāmatas “Nauda un citas Cīruļu ģimenes lietas” stāsti un padomi – digitālā un audio versijā. Kā pašam nopelnīt, un vai tiešām viss jāpērk par naudu? Uz šiem un citiem jautājumiem jaunajā atbildes meklē mamma Maija, tētis Kārlis, bērni Gustavs un Kate un viņu kolorītie radi. Grāmata ar desmit aizraujošiem stāstiem par bērnu piedzīvojumiem un mācībām, apgūstot naudas pasauli, ir Swedbank dāvana ģimenēm Latvijā bankas 200. dzimšanas dienā. Lai grāmata būtu pieejama visām Latvijas ģimenēm, stāstu audioversijas jau šobrīd klausāmas Swedbank Spotify un Youtube kanālā. Stāstus ierunājuši sabiedrībā pazīstami vecāki – Laura un Toms Grēviņi, Kristīne un Kaspars Virsnīši.
  1. Soma.lv

SOMA ir apgāda “Lielvārds” veidota un uzturēta platforma skolēniem, skolotājiem un ikvienam, kurš grib mācīties. Tās struktūra un saturs ir pielāgots mācību saturam no pirmsskolas līdz 12. klasei, tajā atradīsi ne vien tradicionālās e-grāmatas, bet arī drukājamas un interaktīvās darba lapas, metodiskos līdzekļus, mūsdienīgas un interaktīvas mācību tēmas, informatīvus un zinātniski precīzus video, izzinošas un dinamiskas ilustrācijas, pašpārbaudes jautājumus un uzdevumus matemātikā, latviešu valodā, dabaszinībās, bioloģijā, fizikā, ķīmijā un ģeogrāfijā.

  1. Bezmaksas tiešsaistes kurss “Elements of AI”

Mākslīgais intelekts ir viens no pēdējo gadu “karstākajiem tematiem” tehnoloģiju pasaulē, un, gribam to vai nē, tas ir klātesošs ikviena mūsu dzīvē. Tādēļ ir būtiski, ka gan skolēni, gan vecāki un skolotāji izprot mākslīgā intelekta darbības principus un pielietojumu.

Elements of AI” ir bezmaksas tiešsaistes kursu sērija, ko izveidojis uzņēmums Reaktor un Helsinku Universitāte. Tās mērķis ir dot iespēju plašam cilvēku lokam uzzināt, kas ir mākslīgais intelekts, ko ar to var (un nevar) paveikt un kā sākt pašiem veidot mākslīgā intelekta metodes. Šajā kursā teorētiskas zināšanas ir apvienotas ar praktiskiem uzdevumiem, un katrs to var apgūt savā tempā.

Katra kursa daļas apgūšanai būs nepieciešamas aptuveni 5-10 stundas. Lai izpildītu dažus uzdevumus, būs jādomā, jāzīmē uz papīra un jāatgriežas pie teorētiskās daļas, tāpēc tiem var vajadzēt līdz 45 minūtēm. Tāpat kursa materiālos atradīsiet daudz saišu uz citiem resursiem, kas var noderēt padziļinātai tēmas izpētei.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?