Veiksmīgas budžeta plānošanas pamatprincipi

Mūsdienās saviem ienākumiem un izdevumiem līdzi seko pat tie, kas agrāk šo nodarbi sauca par garlaicīgu un nevajadzīgu.

Iespējams, arī jūs piefiksējat izdevumus un mēneša beigās pārskatāt, kam tērēts visvairāk, kur varētu ietaupīt vai – tieši otrādi – kas ir tēriņu vērts. Nav noslēpums, ka vislielākie taupīšanas meistari ir tieši pensionāri. Lūk, mūsu padomi, kā plānot savu budžetu un tērēt saprātīgi.

Padomi budžeta plānošanā

  1. Uzskaitiet visus savas ģimenes mēneša ienākumus.

Pie tiem pieskaitiet ne tikai pensiju, bet arī pabalstus un citus ienākumus, piemēram, naudu par pārdotajām sēnēm un ogām.

  1. No iegūtās summas atņemiet obligātos maksājumus.

Tajos ietilpst dzīvokļa īre, elektrības rēķins, kredītsaistības utt. Tā jūs iegūsiet reālo naudas summu, ar ko turpmāko mēnesi būs jārēķinās.

  1. Katras dienas beigās līdz sīkumam pierakstiet izdevumus.

Varat to darīt īpašā burtnīcā, bet, ja lietojat internetu, visērtāk to izdarīt Swedbank internetbankas sadaļā Mans budžets.

  1. Grupējiet izdevumus pa kategorijām.

Ieviesiet kategorijas, kurās tērējat regulāri – piemēram, pārtika, medicīna, saimniecības preces, apģērbs, transports.

  1. Mēneša beigās veiciet tēriņu analīzi.

Iespējams, ievērosiet, ka kādā grupā ar līdzekļiem var rīkoties nedaudz taupīgāk un ieekonomēto naudu izmantot citādi.

Ekonomēšanas zelta likumi

Plānojot savu budžetu, pievērsiet uzmanību tam, cik un par ko jūs maksājat – varbūt rēķinus var samazināt, ne no kā neatsakoties.

A: Īre un pakalpojumi

Izdevīgākais telefona, interneta un televīzijas pieslēgums

  • Salīdziniet cenas, ko par šiem pakalpojumiem piedāvā vairākas kompānijas. Izvēlieties sev izdevīgākos tarifus.
  • Daudzas kompānijas piedāvā pakalpojumu komplektus (piemēram, telefons + internets + televīzija), par kuriem kopā jāmaksā mazāk.

Taupiet ūdeni

  • Pārliecinieties, vai jūsu mājās netek neviens krāns. Ir aprēķināts, ka pilošs krāns diennaktī var aizlaist zudumā pat 50 litrus ūdens!
  • Nemazgājiet traukus tekošā ūdenī, dariet to bļodā vai noslēgtā izlietnē. Tas ietaupīs gan silto ūdeni, gan mazgāšanas līdzekli.

B: Pārtika

  • Pērkot produktus, pievērsiet uzmanību preces cenai par kilogramu vai litru. Bieži nedaudz zemāka cena mēdz būt par ievērojami mazāku tilpumu vai svaru.
  • Izplānojiet, ko ēdīsiet katrā ēdienreizē, un tad uz veikalu ejiet ar pilnu nepieciešamā sarakstu. Šis zelta likums nodrošina, ka nekas no nopirktās pārtikas nekļūs vecs un nebūs jāizmet.

C: Saimniecības un higiēnas preces

  • Iegādājoties šīs grupas lietas, pievērsiet uzmanību iepakojuma tilpumam un cenai. Izdevīgāk ir ņemt lielāku fasējumu.
  • Gandrīz vienmēr cenu sadārdzina iepakojums – glīta kastīte ievērojami palielina cenu, bet neuzlabo pašu preci. Nemaksājiet par to, ko tūlīt izmetīsiet!

Medicīna

  • Izpētiet aptieku atlaižu piedāvājumu. Noskaidrojiet dienas, kad tajās ir atlaides tieši pensionāriem.
  • Parunājiet ar aptiekāru – kā zināms, vienas un tās pašas dažādu firmu zāles maksā atšķirīgi. Maksājiet par zālēm, nemaksājiet lieki par kompānijas nosaukumu!
  • Nenovērtējiet par zemu tautas līdzekļus – liepziedus, baldriāna sakni, nātres, dzērvenes utt., kurus bez maksas varat savākt pats. Iespējams, iztiksiet bez dārgiem mākslīgiem vitamīniem.

Apģērbs

  • Iegādājieties tikai tādu apģērbu, ko patiešām vilksiet mugurā. Nepērciet uzreiz, kolīdz mantu ieraugāt. Apskatiet, pamēriet, mājās apdomājiet un tikai tad ejiet uz veikalu izdot naudu.
  • Neiekrītiet uz lielajām atlaidēm. Kaut arī prece maksātu tikai latu – ja jums tā nav vajadzīga, arī šī nelielā summa būs vienkārši zemē nomesta.

Swedbank budžeta plānotājs internetbankā – iespēja sakārtot un pārskatīt savas naudas lietas vienuviet!

Ērti plānot, salīdzināt un kontrolēt savu budžetu var arī ar internetbankas palīdzību. Sadaļā Mans budžets automātiski tiks norādīti jūsu darījumi ar karti un internetbankā. Savukārt skaidras naudas tēriņus un izdevumus, ko budžeta plānotājs negrupē pats, varēsiet pievienot manuāli.

 Izdevumi automātiski tiks sadalīti grupās

  • Jūsu maksājumus ar karti vai internetbankā budžeta plānotājs pats ierindos kādā no 12 izdevumu grupām. Tā jūs iegūsiet pārskatāmu savu tēriņu sadalījumu un precīzi zināsiet, cik daudz jūs atdodat, piemēram, par pārtiku, apģērbu un atpūtu.

Veidojiet individuālus grupēšanas noteikumus

  • Jebkuram darījumam jūs varat mainīt kategoriju, kā arī grupēt tēriņus pēc saviem ieskatiem.

Nosakiet savu izdevumu limitu

Katrai izdevumu grupai un apakšgrupai jūs varat noteikt vēlamo limitu. Piemēram, ja, jūsuprāt, optimāls budžets veselības pakalpojumiem mēnesī ir 40 EUR, tad šādu summu arī norādiet kā limitu grupai „Veselības pakalpojumi”.

Saņemiet budžeta pārskatu un paziņojumus par savu limitu ievērošanu

Ja tēriņiem būsiet noteicis vēlamo robežu, budžeta plānotājs brīdinās, ja kādā kategorijā tuvosieties pieteiktajam apjomam, kā arī izcels tās grupas, kurās izdevumi jau pārsnieguši plānoto.

Lai varētu lietot Mana budžeta plānotāju, jums ir jābūt privātpersonai, kas izmanto Swedbank internetbanku.