Pavasarīga dāvana pašam sev – kas jāzina par katram pieejamo IIN atmaksu

Cilvēkiem, kuri domā par savu un savu bērnu nākotni, un veido uzkrājumus, valsts ir sarūpējusi īpašu dāvanu.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ir iespējams saņemt atpakaļ daļu no nomaksātā Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN). Tas, cik liela būs šī dāvana, atkarīgs no gada laikā veiktajām iemaksām uzkrājumu produktos un no algas.

Sākot no marta, Valsts ieņēmumu dienestā varam iesniegt ienākumu deklarāciju, kas ļauj saņemt no valsts iepriekšējā gada laikā pārmaksāto IIN. Atmaksājamās summas aprēķinā var iekļaut iepriekšējā gadā veiktos maksājumus par:

Cik daudz varu saņemt atpakaļ?

Maksimālais privāti veikto iemaksu apjoms pensiju 3. līmenī un uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas risinājumos ir noteikts kopīgs – līdz 10% no gada bruto darba algas, kā arī summāri līdz 4000 eiro gadā. Uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas gadījumā ir arī papildu nosacījums: uzkrājuma termiņam jābūt vismaz desmit gadiem un no 2022. gada labuma guvējam termiņa beigās ir jābūt līguma slēdzējam.

Tātad cilvēkam, kurš kā mēneša algu ir saņēmis 1000 eiro (bruto) jeb 12 tūkstošus eiro gadā, IIN atmaksu varēs saņemt no iemaksātajiem 10%, t.i. no 1200 eiro. Šajā gadījumā maksimālā IIN atmaksa būtu 240 eiro (20% no uzkrājumos veiktajām iemaksām). 

Protams, cilvēks var iemaksāt arī lielāku summu, tādā veidā ātrāk un vairāk sakrājot, tomēr IIN atmaksa attiektos uz 10% no gada bruto algas.

Un kas svarīgi - šie uzkrājumu veidi nodrošina ne vien IIN atmaksu, bet arī sniedz iespēju tavai naudai pelnīt, ņemot vērā, ka tā tiek ieguldīta finanšu tirgos.

“Konkrētie risinājumi to priekšrocību dēļ Swedbank klientu vidū ir iemantojuši lielu popularitāti. Statistika liecina, ka vidējā iemaksu summa pensiju 3. līmenī ir 45 eiro mēnesī, uzkrājumā bērna nākotnei – 40 eiro mēnesī, savukārt privātajā portfelī 65 eiro mēnesī. Tāpat esam novērojuši, ka daudzi gada nogalē veic papildu iemaksas, lai saņemtu lielāku IIN atmaksu. Iespējams, tas liecina, ka līgumā noteiktais ikmēneša maksājums varētu būt nedaudz lielāks, kas ļautu uzkrājumu apjomu palielināt pakāpeniski visa gada garumā."

"Ņemot vērā, ka līdzekļi strādā finanšu tirgos, ilgtermiņa uzkrājumu “stāstā” liela nozīme ir maksājumu regularitātei un nepārtrauktībai, tāpēc vērtīgs instruments ir regulārais maksājums,” atzīmē Karīna Rokjāne, Swedbank uzkrājumu jomas eksperte.

Kā gudri rīkoties ar saņemto “dāvanu”?

Kad dāvana IIN atmaksas veidā ir saņemta, atliek vairākas iespējas tās izlietojumam. Daudzi šo neplānoto ienākumu iegulda atpakaļ uzkrājumā, kas, pateicoties tā saucamajam “salikto procentu principam”, kad procenti pelna procentus, vēl vairāk palielina iespēju pelnīt, tādā veidā vēl vairāk parūpējoties par savu vai savu tuvinieku nākotni. Esošos uzkrājumu veidus – gan pensiju 3.līmeni, gan uzkrājumu bērnu nākotnei un privāto portfeli -, var papildināt ar vienreizējām iemaksām, pat, ja tiek veiktas regulārās iemaksas. Vēl viena iespēja, kur izmantot atgūto nodokļu pārmaksu, veikt ieguldījumus citos finanšu instrumentos, piemēram, ieguldot brīvos līdzekļus kādā no ieguldījumu fondiem, kuru klāstā ir ilgtspējīgi, izmaksu un nosacījumu ziņā ļoti pieejami fondi.

Tāpat prātīgi ir neplānoto naudu novirza tā saucamajam “drošības spilvenam”, kas var noderēt pārmaiņu brīžos, vai papildināt uzkrājumu, kas paredzēts kāda konkrēta mērķa realizēšanai tuvākā nākotnē, piemēram, pirmajai iemaksai mājokļa vai auto iegādei, ceļojumam vai kādam lielākam pirkumam.

Nozīmīgākais ir tas, ka šī nauda katram ir pieejama gluži kā dāvana, un vienīgais iepriekš veicamais priekšdarbs ir sākt krāt pašam savai un savu tuvāko nākotnei.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?

Kalkulatori & rīki