Milleru ģimene: redzam alternatīvas, kur tērēt mazāk

Milleru ģimene sava dēla Martina vadībā nesen kā piedalījās Swedbank izglītojoši izklaidējošā šovā “Naudas pavēlnieks”, kura laikā padsmitgadīgā atvase uzņēmās atbildību par ģimenes budžetu.

Kādas atziņas pēc šova guvusi visa ģimene, stāsta Martina mamma Ieva.

Kas pēc šova ir mainījies jūsu ģimenes paradumos attiecībā uz budžeta plānošanu?

Godīgi varu atzīt - mums ir mainījies viss. Gan mums kā vecākiem, gan arī bērniem. Tētis, kurš pirms tam veikalā uz cenām neskatījās, ir sācis tās ļoti pētīt un rēķināt. Ledusskapis vairs nav piepildīts ar "emociju uzplūdā" nopirktām precēm, bet tajā atrodams tikai vajadzīgais. Esam atklājuši, ka, pērkot pārtiku internetā, arī var ietaupīt, jo tiek nopirkts tikai vajadzību sarakstā iekļautais, nekādu lieku preču. Internetveikalos ir arī vieglāk ieraudzīt akcijas, salīdzināt cenas, izvēlēties izdevīgāko.   

Tāpat piedomājam pie izklaides iespējām – kā kvalitatīvi un izdevīgi visiem kopā pavadīt laiku. Šobrīd vairāk izvēlamies doties kopīgās pastaigās, spēlējam galda spēles vai noskatāmies kādu filmu mājās, nevis dodamies uz kino. Turklāt svarīgākais, ka pēc šova bērni daudz labprātāk ieklausās un saprot, ka atsevišķi tēriņi kādā brīdī nav iespējami. Viņi atzīst un redz alternatīvas, kurās varam tērēt mazāk.

Kopumā jāatzīst, ka nebiju domājusi, ka mēs ieviesīsim tik daudz korekciju savā ikdienā. Dalība šovā mūsu ģimenei bija foršs piedzīvojums, ko mēs kā ģimene atcerēsimies un kurš ir ieviesis lielas korekcijas mūsu ikdienas tēriņu plānošanā.

Kurām izdevumu pozīcijām ieteiktu citiem pievērst ikdienā vairāk uzmanības, lai iespējams rastu ietaupījuma iespējas?

Es domāju, ka mēs kā ģimene neesam izņēmums un citām ģimenēm ir tāpat - vislielākās summas tiek tērētas sīkumiem, pārtikai un izklaidei. Mirklī, kad sākām piefiksēt un analizēt, kam un cik mēs tērējam, atklājas galvu reibinoši cipari. 

Kā, jūsuprāt, ģimene kopumā var uzlabot savu budžeta plānošanu?

Galvenā atziņa - ir jāplāno. Visērtāk ir sadalīt plānotās summas, kas paredzētas pārtikai, izklaidēm un mēneša griezumā pie tām arī pieturēties. Tad arī nerodas pārsteigumi un lieks stress ģimenē. Un ļoti svarīgi, ka visai ģimenei ir vienots redzējums, lai nav tā, ka katrs grib apmierināt savas vēlmes un par citiem ģimenes locekļiem nedomā. Pēc šova ar bērniem kopā nolēmām, ka ikdienā vairāk sekosim līdzi tēriņiem, lai varam iekrāt kam lielākam, piemēram, ceļojumam.

Kāpēc ir svarīgi iesaistīt bērnus sarunā par ģimenes budžetu?

Ja bērni netiek iesaistīti sarunās par ģimenes budžetu, tad viņiem nerodas nojausma ne par naudas vērtību, ne arī par to, kā to nopelnīt, kur to tērēt. Vecākajam dēlam aptuveni no 11 gadu vecuma reizi mēnesī izsniedzam kabatas naudu, cenšoties radināt pie naudas plānošanas. Mēnesis ir laiks, kurā arī mēs kā vecāki plānojam savus izdevumus, un, manuprāt, arī bērnam šajā periodā rodas pareizāks priekšstats, kā un kam tērēt. Mūsu dēls Martins līdz ar to piedzīvojis situācijas, kad pāris dienas mēneša sākumā padzīvo "zaļi'', un tad atlikušais mēnesis ir jāiztiek pilnīgi bez naudas, kas liek aizdomāties un nākamajā mēnesī tēriņus plānot apdomīgāk. 

Kopumā par ilgtermiņa finanšu plānošanu esam runājuši tikai ar vecāko dēlu, jo mazajiem šī informācija patreiz neliekas saistoša. Jāatzīst, ka arī lielais dēls nav ļoti ieinteresēts ilgtermiņa plānošanā, vairāk koncentrējas uz īstermiņu. Martins vairākas reizes ir apņēmies no kabatas naudas iekrāt kaut kam lielākam, bet diemžēl vēl ne reizi nav sanācis, jo parasti “kāja ir paslīdējusi” visādos sīkumos. Taču, ja bērniem ideja par budžeta plānošanu tiek izskaidrota un pasniegta viņiem saprotamā līmenī, tad viņi ar ļoti lielu prieku tajā iesaistās. Un ļoti lielu stimulu dod apziņa mēneša beigās, ka ir izdevies ietaupīt.

Mēs šovā pieteicāmies, jo vēlējāmies, lai vecākais dēls apzinās naudas vērtību, lai saprot, cik ātri naudas summa kūst, ka katram ģimenes loceklim ir savas vajadzības, ka arī mājdzīvniekiem mēnesī aiziet pieklājīga naudas summa, ka ir neplānoti izdevumi. Un gribas atzīmēt, ka es no šova saņēmu tieši to, ko biju gaidījusi un pat vairāk.

Kļūsti arī Tu par savas naudas pavēlnieku! Sāc ar ienākumu un izdevumu uzskaiti

Iespēja pārvaldīt savas naudas lietas un nodot šīs prasmes bērniem ir ne tikai šova Naudas Pavēlnieks dalībniekiem, bet jebkuram. Viss, kas ģimenei ir jādara - jāsāk ar ienākumu un izdevumu uzskaiti, kam noderēs ģimenes budžeta kontrolsaraksts. Tikai tad, ja precīzi zināsi, cik daudz pelni un cik daudz un kam tērē, varēsi pilnībā pārvaldīt savas naudas lietas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?