Kā viegli sakrāt atvaļinājumam 1456 eiro

Saldējums, vīns, smalkas vakariņas. Atvaļinājumā tik ļoti gribas sevi palutināt un atlaist bremzes… Un dzīve tiešām ir jābauda! Bet ar mēru.

Te apkopoti septiņi vienkārši padomi, kas palīdzēs sakrāt naudu un izbaudīt atvaļinājumu ar pozitīvu bilanci, neiztērējot visu naudu jau pirmajā dienā vai nedēļā!

Krājkonts atvaļinājumam

Ir tikai dabiski, saprotami un pat nepieciešami atvaļinājuma laikā sevi palutināt, un visbiežāk tad ir nepieciešams vairāk naudas nekā ikdienā. Tāpēc, lai izbaudītu karaliskas brīvdienas, visu gadu var atlikt nelielu naudas summiņu, piemēram, 10–30 eiro mēnesī ieskaiti krājkontā, lai atvaļinājuma laikā varētu sev iespēju robežās neko neliegt.

Krāšanas spēle

Aizraujošs veids, kā iekrāt naudu atvaļinājumam, – atlikt krājkasītē visas divu eiro monētas, kas nonāk tavā makā. Cita metode – katru dienu atliec atvaļinājumam tik daudz eiro, kāda todien ir nedēļas diena.

Pirmdienā – 1 eiro
Otrdienā – 2 eiro
Trešdienā – 3 eiro
Ceturtdienā – 4 eiro
Piektdienā – 5 eiro
Sestdienā – 6 eiro
Svētdienā – 7 eiro

Nedēļā tie būs 28 eiro, bet gadā – 1456 eiro! Par šādu summu sanāk ļoti labs ceļojums.

Iekrāt naudu var arī atvaļinājuma laikā

Starp citu, izveidot nelielu uzkrājumu var arī no atvaļinājuma naudas. Turklāt to var darīt nevis kā nepatīkamu pienākumu, bet kā jautru spēli, ko sauc par summu noapaļošanu. Proti, atvaļinājumā var noderēt mazliet skaidras naudas, jo var rasties vēlme nopirkt saldējumu pludmalē, iepirkties tirgū vai kādā mazā bodītē, kur karšu maksājumi nav iespējami. Attiecīgi katru vakaru var noapaļot summas. Piemēram, ja makā atlikuši 18 eiro, tad summu var noapaļot līdz 10, bet astoņus eiro ielikt krājkasītē. Atvaļinājuma beigās būs sakrājusies smuka summiņa labām vakariņām, kādam kārotam pirkumam vai nākamā gada atvaļinājumam.

Nosaki atvaļinājuma budžeta griestus

Lai cik naudas būtu iekrāts, atvaļinājumā parasti gribas sevi īpaši palutināt, tāpēc vēl pirms došanās brīvdienās, izplāno, cik daudz naudas vari atļauties iztērēt. Vislabāk, ja naudas summu, ko vari atļauties iztērēt atvaļinājumā, sadalīsi pa nedēļām un dienām, bet pārējo, drošs paliek drošs, ieskaiti krājkontā. Ja būs ļoti liela nepieciešamība, varēsi šai naudai piekļūt, septiņas dienas iepriekš to piesakot.

Ieplāno neparedzētus izdevumus

Tieši tāpat kā uzņēmumu budžetā, arī privātajos tēriņos ir prātīgi ieplānot neparedzētus izdevumus, kas var būt gan procenti (piemēram, 10 %), gan arī konkrēta naudas summa, ko atliec kādā maciņā, krājkasītē vai rezerves kontā.

Viena diena nedēļā – bez tēriņiem

Šis ieteikums būs noderīgs gan atvaļinājuma, gan arī pārējā laikā, lai mazliet pamainītu ikdienas tēriņu ieradumus. Proti, izvēlies vienu dienu nedēļā, piemēram, trešdienu, kad neko nepērc un pēc iespējas netērē naudu, lai kaut kur brauktu ar auto vai vakariņotu kafejnīcā. Tā ir iespēja no jauna atklāt, ka visskaistākās lietas dzīvē ir bez maksas, piemēram, saulriets, pastaiga mežā, nesteidzīgas sarunas u. c.

Nepērc suvenīrus!

Ja atvaļinājumu pavadi citā valstī, atturi sevi no kārdinājuma iepirkt suvenīrus sev, radiem, draugiem un kolēģiem. Koka lellītes, stikla figūriņas un citi nieki tikai uzkrāj putekļus. Daudz vērtīgāk ir krāt iespaidus, jaunas pazīšanās un izbaudīt nebijušas sajūtas. Ja tiešām vēlies pārvest kaut ko par piemiņu, labs suvenīrs var būt sērkociņu kastīte vai šai valstij raksturīgs dabas materiāls – milzu čiekurs, neparasts iezis vai, piemēram, jūras sāls.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?