Sagatavoties pirmā bērniņa ienākšanai ģimenē – cik tas maksā? Pieredzē dalās trīs mammas

Ar pirmā bērna gaidīšanu un piedzimšanu saistās ne tikai prieks un satraukums par gaidāmo, bet arī neskaidrība par to, ar kādām izmaksām jārēķinās.

Protams, ka uz šo jautājumu nav iespējama viena pareizā atbilde, jo izmaksas, kas saistītas ar bērna piedzimšanu, lielā mērā atkarīgas no vecāku rocības. Tomēr kopā ar mazu bērnu mammām – blogerēm Lauru Grēviņu (blogs Viens + Viens), Elīnu Herbertu (blogs Story about us) un Lauru Arnicāni (blogs Seek the Simple) piedāvājam ieskatu pieredzē un izmaksu pozīcijās, ar ko jārēķinās visu gaidāmo mazuļu vecākiem, lai palīdzētu saprast – cik lielus izdevumus tas nozīmētu manas ģimenes gadījumā.

Mazuļa pūriņš

Trīs lielākās izmaksu pozīcijas mazuļa pūriņā ir ratiņi, apģērbs un gultasvieta – gultiņa vai šūpulītis. To iegādi ieteicams veikt vēl pirms mazuļa piedzimšanas un vēlams neatstāt uz pēdējo brīdi. Par to, cik daudz un kāds apģērbs nepieciešams, nebaidies aprunāties ar mammām, ko pazīsti un kuru pieredzei uzticies. Lai gan ieejot mazuļu apģērbu nodaļā nereti rodas sajūta, ka nepieciešams “viss”, patiesībā strauji augošam mazulim vajadzīgs pavisam nedaudz.

Divu dēlu mamma Laura Grēviņa stāsta:Nepirkām visu vajadzīgo uzreiz, jo mums nebija atlikta noteikta summa, ko tērēsim. Mazuļa pūriņu sagādājām pamazām, pa mēnešiem, pa drusciņai, pa lietiņai. Gaidot pirmo bērnu, nepirkām lietotas lietas, lai gan ar šīs dienas izpratni un valdošajām zero waste vēsmām noteikti tā darītu. Noteikti iztērējām krietni vairāk, toties viss iegādātais lieti noderēja otrajam bērnam. Lietas iegādājāmies arī atlaižu vai izdevīgu piedāvājumu laikā – piemēram, gultiņu iegādājāmies noteiktā nedēļā, kad tai bija akcijas cena.”

Četru bērnu mamma Elīna Herberta dalās savā pieredzē: “Ratus nopirkām lietotus un labā stāvoklī. Ērti rati nekad nav lēti, uzskatu, ka tajos vērts ieguldīt. Otrajam bērniņam nopirkām jaunus, vieglus, ērtus ratus, kas bija gana dārgi, un tagad jau trešais bērniņš tajos brauc ar prieku. Rati ir nozīmīga ikdienas sastāvdaļā, tiem noteikti jābūt ērtiem gan vecākiem, gan mazulim – īpaši, ja plānots vēl kāds mazulis, labu ratu izvēle atmaksājas gan emocionāli, gan fiziski. Tāpat jāatceras, ka ar mazuļa piedzimšanu daudz vajadzību rodas arī mammai. Būtībā šajā laikā ir divi aprūpējamie – gan mamma, gan bērns –, kuru abu vajadzības ir vienotas – piena pumpis, barošanas veļa, ērts spilvens, īstie pamperi, tā var turpināt vēl un vēl. Taču būtiski ir nepārspīlēt, bet labi sagatavot pamatbāzi pirmajām vajadzībām, tai pat laikā nepārforsējot ar, piemēram, daudz un dažādiem apģērbiem, jo pēc mazuļa dzimšanas pārējās vajadzības izkristalizēsies pašas. Vairs arī nav jāuztraucas, ka kaut kam nevarēs tikt pakaļ – mūsdienās visu var ērti pasūtīt internetā. Man personīgi patīk šī opcija, jo sākotnēji digitālajā grozā varu salikt šķietami visu nepieciešamo, un tad vēlreiz iziet cauri, padomāt, kas tiešām ir vajadzīgs un veikt pasūtījumu. Iepērkoties veikalā, tomēr vairāk ir sajūta – jāpērk tagad vai nekad, bieži vien iegādājoties daudz lieka.”

Izdevumi gaidībām un dzemdībām

Izdevumi, gaidot mazuli, noteikti neaprobežojas tikai ar pūriņa sagādāšanu. Lai gan Latvijā pieejama bezmaksas medicīniskā aprūpe grūtniecēm un arī par dzemdībām stacionārā nav jāmaksā, tomēr daudzas ģimenes izvēlas dažādus maksas pakalpojumus, piemēram, slēgt līgumu ar izvēlēto vecmāti, kā atbalsta personu dzemdībās piesaistīt dūlu, izmantot papildus slimnīcas piedāvātos pakalpojumus, kā, piemēram, privātu palātu stacionārā. Tādā gadījumā jārēķinās ar izmaksām 500 līdz 1500 eiro apmērā.

Pirmsdzemdību aprūpes un dzemdību izmaksas plānojām jau laicīgi, jo slēdzām līgumu ar vecmāti, un tas viss par valsts piešķirtajiem līdzekļiem nesanāca. Rēķinājāmies, ka tam laikus jāatlicina naudiņa. Ja mazuļa pūriņa sagādāšanā ir virkne iespēju ietaupīt, atkarībā no katram pieejamās rocības, tad ar dzemdību pieredzi saistītajām izmaksām ieteiktu līdzekļus netaupīt. Tas tomēr ir liels dzīves notikums, kas atmiņā paliek visu dzīvi. Mūsu gadījumā tam līdzekļus netaupījām, un ne mirkli to neesmu nožēlojusi,” tā Laura Grēviņa.

Ietaupīt uz lietām, netaupīt pieredzēm

Lielākās iespējas ietaupīt ir tieši mazuļa pūriņa sagādāšanā. Tā, piemēram, jaunu un lietotu ratiņu izmaksas atšķirsies pat 3 līdz 4 reizes. Tāpat var izmantot mantu maiņas vai iegādes iespējas no radiem un draugiem, kam ir mazi bērni. Kvalitatīvas lietas, kas lietotas vien īsu laiku, mazulim strauji augot, var kalpot vairākiem bērniem. Tāpat – ja neesi drošs par to, vai tavam mazulim noderēs, piemēram, slings, nepērc to pirms mazuļa piedzimšanas, bet izmanto iespēju aizņemties vai iznomāt uz laiku, lai redzētu – vai tavam bērniņam šī izvēle ir piemērota.

Elīna Herberta to pārbaudījusi arī uz savas ādas:Pirmās drēbītes, protams, gribas iegādāties jaunas, bet ieteiktu nesapirkties kaudzi ar pirmā izmēra drēbītēm. Bērniņš tik ātri aug un, manuprāt, ar pirmo izmēru vajadzīgi tikai daži komplekti. Arī tādas lietas kā šūpulīšus, ergosomas un arī sezonālas lietas, kā, piemēram, kombinezonus, ratu guļammaisu ieteiktu aizņemties no draugiem vai nopirkt lietotus. Kad kāda no šīm lietām vairs nav vajadzīga, arī es pati vienmēr ar prieku tās aizdodu draugiem. Mazs bērniņš tās nevar nolietot vienas sezonas laikā un pat labi situētām ģimenēm ir gudri ietaupīt uz lietām, kuras var aizņemties uz īso lietošanas laiku, kamēr mazais izaug.”

Tā kā šobrīd vadošā tendence ir ietaupīt līdzekļus lietām, bet netaupīt pieredzēm, tad pēc šīs formulas vari vadīties arī gatavojoties sava mazuļa piedzimšanai. To apliecina arī blogere, Zero Waste kustības aizsācēja Latvijā Laura Arnicāne:Mēs vēlējāmies mājdzemdības, tāpēc izlēmām, ka tā būs mūsu lielākā investīcija. Mēs gribējām ieguldīt līdzekļus mums svarīgākajā – satikšanās procesā ar mazuli, tāpēc tā dēļ atlikām ļoti daudz citu pirkumu. Pirkām lietotus, lētus ratus, kas izmaksāja kādus 250 eiro, drēbes aizņēmāmies un iegādājāmies lietoto apģērbu veikalos (gandrīz bez maksas), nopirkām tikai pirmos komplektus, kas nemaksāja dārgi. Gultiņu aizņēmāmies, krēsliņu nopirkām lietotu par 30 eiro, un ļoti daudz vajadzīgo lietu mēs palūdzām uzdāvināt mūsu apkārtējiem cilvēkiem. Mums uzdāvināja ligzdiņu, ratu maisu, mīļsedziņas. Ja godīgi, lietas un mantas mums izmaksāja ļoti maz, bet investējām visā, kas mums tobrīd likās svarīgāk – labā aprūpē, speciālistu konsultācijās, dzemdībās.”

Tātad, neatkarīgi no pieejamās rocības, gatavojoties pirmā bērna piedzimšanai vērts paturēt prātā veco labo patiesību, ka “mazāk ir vairāk” – sarūpēt pamata bāzi ar pirmajām lietām, saprast, kas ir man svarīgākais un kam noteikti taupīt negribas, neļaujoties mirklīgiem kārdinājumiem, kādu, protams, apkārt ir ļoti daudz. Tad vēlams izveidot sarakstu un to pamazām, soli pa solim, īstenot, neatstājot lielākos un svarīgākos pirkumus uz pēdējo brīdi.

Lai naudas lietas netraucētu izbaudīt mazuļa ierašanos šajā pasaulē, jau laikus jānoskaidro, kādas garantijas bērniņa gaidīšanas laikā un pēc bērniņa piedzimšanas varat saņemt no valsts. Swedbank Finanšu institūts ir izstrādājis pabalstu kalkulatoru, ar kura palīdzību jaunajiem un topošajiem vecākiem ir iespēja ērti saplānot savas finanses mazuļa gaidīšanas laikā un pēc tā piedzimšanas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?

Tuvākie notikumi