Dziedātāja Aminata: gribētos vecmāmiņai iemācīt datoru

Talantīgā dziedātāja Aminata Savadogo, par savu vecmāmiņu stāsta ar patiesu mīlestību. Lai arī tagad viņām nesanāk tikties tik bieži, kā gribētos, Aminata zina, ka vecmāmiņa vienmēr būs viņas visuzticīgākā atbalstītāja.

Aminata Savadogo

Savukārt jaunā dziedātāja savas mammas mammai steigsies palīgā vienmēr, kad vien tas būs nepieciešams.

Gribētu sūtīt vecmāmiņai e-vēstules un fotogrāfijas

Jaunā dziedātāja Aminata Savadogo, kura 2015. gadā Latviju pārstāvēja starptautiskajā „Eirovīzijas” konkursā, stāsta, ka viņas vecmāmiņai ar modernajām tehnoloģijām esot tā, kā esot. „Datora lietošanu mana vecmāmiņa nav apguvusi; vismaz pagaidām. Tagad mēs viņai mācām apieties ar mobilo telefonu: viņa māk piezvanīt un pamazām apgūst īsziņu lasīšanu, taču pie īsziņu rakstīšanas vēl nav ķērusies. Ceru, ka mums izdosies to iemācīt! Un tomēr es ļoti gribētu, lai viņa apgūst datoru un interneta lietošanu, jo tad es viņai varētu sūtīt vēstules un fotogrāfijas no saviem koncertiem un ceļojumiem, lai vecmāmiņa zina, kā man klājas un ko es daru. Tāpēc ļoti ceru, ka man izdosies viņai to iemācīt,” smaida dziedātāja.

Cer likt lietā pierakstītās receptes

Taujāta, cik liela bijusi vecmāmiņas loma Aminatas dzīvē un tajā, ko viņa sasniegusi, dziedātāja teic: „Protams, manā audzināšanā vecmāmiņa piedalījās, un viņa vienmēr mani ir visādi atbalstījusi un pieskatījusi, kad mammai nebija laika.”

Vēl joprojām ar lielu prieku Aminata atceras bērnībā baudītos vecmāmiņas gatavotos ēdienus, kas, starp citu, dziedātājai garšo joprojām. „Viņa cepa lieliskas mazās pankūkas, taču, tā kā man ļoti garšo gaļa, es vislabprātāk vienmēr ēdu vecmāmiņas cepto vistu, kuru viņa gatavoja un joprojām gatavo, izmantojot savu īpašo recepti, pieliekot klāt ķiplokus un citas garšvielas. Iznāk ļoti garšīgi!”

Aminata arī pati esot mēģinājusi cept vistu pēc vecmāmiņas firmas receptes: „Sanāca, bet, protams, atšķīrās! Man liekas, ka tieši šis ir vecmāmiņas firmas ēdiens. Atceros: kad biju maza, vienmēr lūdzu, lai visos svētkos viņa man to ceptu.” Par daudz neesot bijis, un dziedātāja smejas, ka šo ēdienu būtu ar mieru baudīt katru dienu.

Ko vēl Aminata iemācījusies no vecmāmiņas? „Tā kā viņa labprāt dalās savos noslēpumos, esmu mēģinājusi pēc viņas receptēm vārīt ievārījumu un gatavot skābētos gurķus. Bet, ja godīgi, man šķiet, ka vēl īsti labi es to nemāku darīt. Taču es vienā grāmatiņā pierakstu gan vecmāmiņas, gan arī savas tantes receptes un domāju, ka reiz tās man noteikti noderēs.”

Paliek katra pie savām domām

Kādas audzināšanas metodes izmantojusi Aminatas vecmāmiņa, un vai pati dziedātāja arī tās varētu likt lietā tad, kad viņai pašai būs ģimene? „Padomus, kā audzināt bērnus, gan vecmāmiņa man pagaidām nav devusi. Taču esmu likusi aiz auss viņas teikto, ka vispirms jaunam cilvēkam jādomā par izglītības iegūšanu un tikai tad par ģimenes dibināšanu,” skaidro dziedātāja un piebilst – viņasprāt, nozīme ir gan izglītībai, gan karjerai, kas cilvēkam dod iespēju dzīvot patstāvīgi.

„Vecmāmiņa man nekad neko nav uzspiedusi, tieši otrādi – devusi lielu brīvību. Dažkārt esam strīdējušās, cenšoties viena otru pārliecināt par sava viedokļa pareizību, taču beigās tāpat esam palikušas katra pie savām domām,” stāsta dziedātāja.

Sapnis par lielu māju un daudziem mazbērniem

Izrādās, Aminata arī šad tad esot domājusi par to, kāda pati varētu būt vecmāmiņa saviem mazbērniem. „Esmu sapņojusi, ka man varētu būt daudz bērnu un arī daudz mazbērnu. Gribētos, lai man ir liela vasarnīca, kur pulcētos visi bērni un mazbērni un kur es viņiem gatavotu kaut ko garšīgu, varbūt kaut ko saldu, un kur mēs pagalmā uzstādītu ekrānu un projektoru, saliktu spilvenus un, sēžot uz tiem, kopā skatītos filmas,” stāsta Aminata un pārliecinoši uzsver – viņas vecmāmiņa pavisam noteikti ir paraugs tam, kā var veidot attiecības starp dažādām paaudzēm.

„Mēs nesen kopā ar vecmāmiņu bijām uz Maģijas festivālu, un pēc tam es viņu aizvedu uz suši restorānu. Vēlāk omīte atzinās, ka viņai abas lietas ļoti patika,” dziedātāja dalās savā pieredzē un piebilst – pavadīt laiku kopā ar vecmāmiņu nesanāk īpaši bieži, taču viņas abas to cenšas izmantot pilnvērtīgi.

„Viņai ļoti patīk rušināties dārzā – uz turieni viņa iet tā kā uz darbu!” priecājas Aminata, kura vecmāmiņai iet talkā tad, ja uz dārzu nepieciešams aizvest kaut ko lielu vai smagu. „Ravēt gan man nepatīk, bet, ja vecmāmiņa lūgtu palīgā, es noteikti to darītu,” teic Aminata, uz kuras koncertiem viņas vecmāmiņa gan ejot, bet ļoti piesardzīgi. Taču tieši vecmāmiņa bijusi tā, kas ļoti aktīvi sekojusi Aminatas gaitām „Eirovīzijas” finālā. Pēc tam viņa komentējusi, ka būtu savai mazmeitai piešķīrusi 3. vai pat 2. vietu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?