Naudas Jauda |05| Kā sākt biznesu

Nauda nav viss, bet visam vajag naudu.
Kāda ir gudra pieeja naudas lietām un kāda tai nozīme dažādās dzīves situācijās, klausies Swedbank podkāstā Naudas Jauda!

Biznesa uzsākšana mēdz būs izaicinoša, tāpēc citu uzņēmēju kļūdas un pieredze var būt vērtīgs ceļrādis citiem censoņiem.

Swedbank podkāsta Naudas Jauda piektajā epizodē Beta Beidz kopā ar uzņēmēju un sportistu Ingu Rutuli un Swedbank Mazo uzņēmumu segmenta vadītāju Elīnu Volāni runā par pieredzi biznesa uzsākšanā, kļūdām, ko neatkārtot, kā arī finansējuma un atbalsta iespēju gūšanā. 

“Būt iekšā uzņēmuma veidošanā ar sirdi, nedzīties pēc tukšas naudas un atrasti kaut ko savu, ko mīli - tas ir ļoti svarīgi, jo tas iedod motivāciju turpināt un palīdz nepadoties,” par uzņēmuma veidošanu stāsta Elīna Volāne, Swedbank Mazo uzņēmumu segmenta vadītāja.

“Es ar uzņēmuma naudu rīkojos kā ar savu, bet to ir ļoti būtiski nošķirt. Kompānijas maciņš nav tavs maciņš. Tā es izsaimniekoju uzņēmuma līdzekļus pašam neapzinoties,, bet es no tā esmu mācījies,” stāsta Ingus Rutulis, uzņēmējs un sportists.

3 ieteikumi pirmajiem soļiem sava uzņēmuma veidošanā:

  • Biznesa plāns veiksmīgākam biznesa uzsākšanas ceļam. Pirms biznesa uzsākšanas ir svarīgi atbildēt uz jautājumiem, lai pārliecinātos, ka ideja ir veiksmīga, piemēram, kas būs pircēji; kāda ir vajadzība, ko plāno pircējiem atrisināt; kādas ir šodienas alternatīvas jeb konkurence?
  • Jauna biznesa finansēšanas avots - 3F (Friends, Fools & Family). Finansējumu jauna biznesa uzsākšanai var gūt ne tikai no pašu uzkrājumiem, bet arī no draugu vai ģimenes aizdevumiem, kā arī dažāda veida inkubatoriem, grantiem vai atbalstiem jaunajiem uzņēmējiem, kā, piemēram, ALTUM vai NVA.
  • Uzņēmēju īpašības. Lai kļūtu par veiksmīgu uzņēmēju, ir jābūt konkrētām īpašībām, kā piemēram, jābūt racionāli domājošam, disciplinētam, ar dziļu aizrautību un sajūtu, ka viss ir iespējams, ja tikai dara!

Lai uzzinātu vairāk par pieredzi biznesa uzsākšanā, biežāk pieļautajām kļūdām un, kādam tad jābūt uzņēmēja gēnam, klausies Swedbank podkāsta “Naudas Jauda” piekto epizodi “Kā sākt biznesu?!

Visas podkāsta “Naudas Jauda” pieejamas Swedbank Youtube kanālā vai Spotify platformā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?