Naudas Jauda |E01| Ko darīt, ja piemeklē naudas bads

Nauda nav viss, bet visam vajag naudu.
Kāda ir gudra pieeja naudas lietām un kāda tai nozīme dažādās dzīves situācijās, klausies Swedbank podkāstā Naudas Jauda!

Katru no mums kaut reizi dzīvē ir skāris naudas bads - nauda ir par maz vai tās vienkārši nav, taču, lai atkārtoti nenokļūtu finanšu krīzē, ir vērts ieklausīties citu pieredzē.

Tāpēc Swedbank podkāstā Naudas Jauda kopā ar Betu Beidz meklējam atbildes gudrai pieejai naudas lietām un naudas nozīmei dažādās dzīves situācijās.

Podkāsta pirmajā epizodē Beta Beidz kopā ar Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāju Karīnu Kulbergu un multi-mākslinieku Kašeru Blūmu-Blūmani runā par savu pieredzi naudas uzkrāšanā, finanšu krīzes ietekmi uz ikdienu un tēriņiem, impulsa pirkumiem, kā arī dalās savos naudas krāšanas ieteikumos.

Reiz piedzīvoju finanšu krīze, kādā iepriekš nekad īsti nebiju nonācis pieaugušā vecumā, un tad es sapratu, ka tā nedrīkst turpināt! Tāpēc tagad man ir savi tips and tricks, ko es tagad daru, lai uzkrātu naudu neparedzētām situācijām,” stāsta Kašers.

3 ieteikumi pirmajiem soļiem gudrākai pieejai naudas lietās no Betas, Karīnas un Kašera:

  • Regulāri atliec naudu finanšu “drošības spilvenam” no jebkuriem ienākumiem, ko gūsti, un uzkrāj summa, kas līdzvērtīga tavu 3 - 6 mēnešu ienākumu apmēram. Sāc ar nelielu, bet sev ērtu summu, kuru tu spētu atlikt regulāri, lai veidotu krāšanas paradumu. Atceries, ka “drošības spilvenam” ir jābūt pieejamam jebkurā brīdī!
  • Atrodi uzticības personas, kas tev palīdz finanšu jomā, kam vari lūgt palīdzību dažādos finanšu jautājumos, piemēram:
    • lūgt viedokli par kādu impulsīvu pirkumu, ko vēlies veikt;
    • izveido kopīgu krājkontu ar dzīvesbiedru, brāli/ māsu vai citu uzticamības personu, lai palīdzētu kontrolēt, ka neiztērē uzkrāto;
    • ja ir skārusi finanšu krīze, nebaidīties prasīt palīdzību.
  • Reizi gadā saskaiti viena sava mēneša izdevumus. Visu laiku sekot līdzi savam budžetam mēdz būt pārāk sarežģīti un nomācoši, tāpēc reizi gadā mēnesi seko līdzi saviem izdevumiem. Ieskatoties ikdienas tēriņos, var atklāties kāda kategorija, kurā nauda tiek tērēta pārāk daudz. Samazinot kādas kategorijas tēriņus, var iekrāt un pat naudu ieguldīt.

Lai uzzinātu vairāk par Betas, Karīnas un Kašera pieredzi naudas jautājumos un smeltos iedvesmu saviem jaunajiem naudas paradumiem, klausies Swedbank podkāsta “Naudas Jauda” pirmo epizodi “Ko darīt, ja piemeklē naudas bads?!

Visas podkāsta “Naudas Jauda” pieejamas Swedbank Youtube kanālā vai Spotify platformā

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?