Naudas Jauda |E02| Kā nesabojāt savu kredītvēsturi?

Nauda nav viss, bet visam vajag naudu.
Kāda ir gudra pieeja naudas lietām un kāda tai nozīme dažādās dzīves situācijās, klausies Swedbank podkāstā Naudas Jauda!

Jauniešiem doma par kredītu var šķist attāla, tomēr tas nenozīmē, ka nevajag par tiem neko zināt, jo brīdī, kad gribēsi pie tāda tikt, savas iespējas būsi jau krietni pabojājis.

Swedbank podkāstā Naudas Jauda otrajā epizodē Beta Beidz kopā ar Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāju Karīnu Kulbergu runā par kredītvēsturi - kā tā veidojas, kā to nesabojāt un par to, kā droši aizņemties.

Kredītvēsture ir kā personīgais fails par tevi, ko veido visi tavi aizņēmumi - kredīti, līzingi, kredītkartes, nomaksas pirkumi, galvojumi citiem utt. Savu kredītvēsturi vari apskatīties mājaslapā manakreditvesture.lv.

Tas ir līdzīgi kā draugu lokā. Ir tādi draugi, kuriem tu ar prieku aizdosi uz brīdi naudu un zināsi, ka viņi noteikti atdos, un ir tādi, kuriem neaizdosi, jo nekad tā nauda atpakaļ neatnāks. Kredītvēsture ir tāds formalizētāks veids, kā paskatīties uz to, kādās attiecībās līdz šim tu esi bijusi ar kredītiem,” skaidro Karīna Kulberga, Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāja.

3 padomi par to, kā rūpēties par savu kredītvēsturi:

  • Lai nesabojātu savu kredītvēsturi, zini savu kredīta apmaksas datumu un nepieciešamo summu, kādu vajag apmaksāt. Vienmēr atceries apmaksāt savu aizņēmumu laikā, lai nesabojātu savu kredītvēsturi. Tas pats noteikums attiecas uz visiem citiem rēķiniem – par telefonu, dzīvokli utt.
  • Izvēlies automātisko maksājumu. Internetbankā savam aizņēmumam uzstādi automātiskā maksājuma datumu, lai neaizmirstu apmaksāt kredītu. Ja gadījumā nespēj segt saistības, runā ar savu aizdevēju un meklē risinājumu kopā.
  • Ja vēlies ņemt kredītu, uzklausi aizdevēja viedokli. Labs aizdevējs izskatīs tavu aizdevuma mērķi un kredītvēsturi, un ieteiks labāko risinājumu, atbilstoši taviem ienākumiem. Aizdevējs pārzina tendences un aktualitātes tirgū, un spēj ieteikt vispiemērotāko risinājumu aizdevumam tieši tev.

Lai uzzinātu vairāk par Betas un Karīnas pieredzi kredītvēstures jautājumos un smeltos iedvesmu saviem jaunajiem paradumiem, klausies Swedbank podkāsta “Naudas Jauda” otro epizodi “Kā nesabojāt savu kredītvēsturi?”!

Visas podkāsta “Naudas Jauda” pieejamas Swedbank Youtube kanālā vai Spotify platformā.