Kas jauns un aktuāls lauksaimniecības tehnoloģiju piedāvājumā?

Podkāsts “Par lauksaimniekam svarīgo”

Tehnoloģiju risinājumi un attīstība ir neatņemama mūsdienu sastāvdaļa, un arī lauksaimniecības nozare nav izņēmums. Tirgū parādās jaunas tehnikas efektīvākai saimniekošanai, un aizvien biežāk ražotāju piedāvājumos redzam bezpilota tehniku alternatīvas.

Šajā podkāsta epizodē kopā ar Swedbank lauksaimniecības ekspertu Raimondu Miltiņu, Swedbank Lauksaimniecības virziena vadītāju Rolandu Zeltiņu un Baltic Agro Machinery Biznesa attīstības vadītāju Baltijas valstīs Aivaru Metlu-Rozentālu skaidrojam, kas aktuāls lauksaimniecības tehniku tirgū un ar kādiem izaicinājumiem saskaras lauksaimnieki un tehnikas tirgotāji.

“Lai gan jau šobrīd pasaulē ir pieejama dažāda veida lauksaimniecības bezpilota tehnika, tā vēl nav tik izplatīta Eiropā. Joprojām svarīgs faktors ir cilvēks, kuram jābūt klātesošam šajos procesos. Tāpat nedrīkstam aizmirst par tehnoloģiskajiem risinājumiem dažādas augsnes apstrādē un kā šāda veida tehniku pārvietosim pa ceļu. Cilvēkam joprojām būs jābūt klātesošam - pārvietošanā un kontrolē. Šobrīd strauji attīstās arī dažādi tehnoloģiskie risinājumi, kas ievērojami paaugstinājuši tehnikas efektivitāti. Pateicoties uzlabojumiem, piemēram, jaudā, piedziņas veidā un tehnoloģijās, to pašu mašīnas modeli, ko nopirkāt pirms pieciem gadiem, tagad varat iegādāties ar vismaz 20%-25% augstāku efektivitāti. Katram risinājums būs savs, ņemot vērā gan saimniecības lielumu, gan lauku konfigurāciju, tomēr risinājums ir piemeklējams ik vienam saimniekam,” par tehnoloģisko attīstību stāsta Aivars Metla - Rozentāls.

Taču, kā norāda Rolands Zeltiņš, lauksaimniekiem būtu jāpieņem racionāli lēmumi, izvērtējot kāda tehnika būtu piemērotākā konkrētajai saimniecībai:

“Svarīgi izvērtēt, cik lauksaimniekam ir iespējams nokult no viena lauka un skatīties investīcijas tehnikā pēc iespējamā ieguvuma ražā. Pēdējā laikā arī mums kļūst izaicinoši visiem interesentiem piešķirt finansējumu jaunas tehnikas iegādei, jo tehnikas izmaksas ir strauji kāpušas, taču cena par, piemēram, kviešiem nav. Katram būtu jāizvērtē, vai konkrētais ieguldījums var atmaksāties, ņemot vērā arī mašīnas efektivitāti, taču šis ir atkarīgs no katras saimniecības lieluma, specifikas un iespējām. Jo racionālāki būs pirkumi, jo efektīvāka būs arī saimniekošana,” skaidro Swedbank Lauksaimniecības virziena vadītājs Rolands Zeltiņš.

Joprojām aktuāls ir arī lietoto un mazlietoto tehniku tirgus, tomēr šāda veida tehniku būtiski iegādāties no uzticama tirgotāja, kas atklāti sniedz informāciju par tehnikas pašreizējo stāvokli, jo iepriekš veicis arī defektāciju:

"Tādejādi arī finansētājs var būt drošs, cik drošu investīciju veic lauksaimnieks, jo pēc rūpīgas tehnikas izvērtēšanas un atklātas komunikācijas par esošajiem defektiem un nolietojuma arī saimnieks var būt informēts par potenciālajiem papildus ieguldījumiem remontā,” papildina A. Metla - Rozentāls.

Tehnoloģiskie risinājumi lauksaimniecībai ir daudz un dažādi, tāpēc svarīgi ņemt vērā gan tirgū esošo piedāvājumu, gan savas saimniecības iespējas.

Tāpēc jaunākajā Swedbank podkāsta lauksaimniekiem ierakstā uzziniet:

  • Kā attīstās lauksaimniecības tehnoloģijas un kad sagaidāmi bezpilota traktori?
  • Kā lauksaimniecības tehniku ražotāji īsteno ilgtspējīgas saimniecības principus?
  • Kā mainījušies lauksaimnieku kritēriji jaunas un lietotas tehnikas iegādē?
  • Ko ņemt vērā, izvēloties lietotu lauksaimniecības tehniku?
  • Kāds šobrīd ir tehnikas tirgus un vai līdz ar tehnoloģiju attīstību aug arī to izmaksas?

Finansējums tehnikai

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?