Kādi ir šī brīža finanšu izaicinājumi lauksaimniekam un kur meklēt risinājumus?

Podkāsts “Par lauksaimniekam svarīgo”

Šis gads lauksaimniecības nozarē bijis izaicinājumiem pilns - augstas cenas rudens sējai, negaidīts sausums vasaras mēnešos, vētras un mitrums kulšanas laikā, turklāt vēl zema graudu cena rudenī. Tomēr neskatoties uz pieminētajiem izaicinājumiem, maksājumi un finanšu saistības nekur nav pazudušas.

“Šobrīd varam redzēt, ka situācija starp lauksaimniekiem ir ļoti atšķirīga - ir saimniecības, kurām šogad bijis rekordu gads ar lieliskām ražām, taču, diemžēl, ir arī tādas saimniecības, kas šobrīd nevar norēķināties ar piegādātājiem un esošajai situācijai ir jāmeklē piemēroti risinājumi. Saviem klientiem esam devuši solījumu, ka būsim kopā gan labos, gan sliktos laikos - būsim kopā un palīdzēsim. Kad klients vēršas pie mums, vienmēr esam atvērti individuālai sarunai, lai katram klientam piemeklētu tieši viņam piemērotāko risinājumu. Līdz šim mums tas ir izdevies, lai vienotos par tālākajiem soļiem un kopā gaidītu jau nākamo ražu,” stāsta Swedbank lauksaimniecības eksperts Raimonds Miltiņš.

Tomēr joprojām daļa saimniecību kavējas ar konsultāciju pie bankas, lai savlaicīgi risinātu esošās finanšu problēmas. Kā skaidro Swedbank Lauksaimniecības virziena vadītājs Rolands Zeltiņš, tas, visticamāk, skaidrojams ar darbīgo rudeni, kad līdz ar darbiem uz lauka neatliek laiks, lai domātu par finanšu jautājumiem. Kā uzsver bankas eksperts, sarunai un risinājumu meklēšanai nekad nav par vēlu un iespējas atrast var katram.

"Visvieglāk ir palīdzēt tiem, kuriem iepriekšējās sezonas bija finansiāli veiksmīgas un kuri pērn tehniku ir pirkuši par savu naudu. Tādā gadījumā šobrīd refinansējot, piemēram, sējmašīnas, traktora iegādi, viss tiek atrisināts. Tāpat ir saimnieki, kas iepriekšējos gados ar bankas finansējumu ir iegādājušies zemi ar īsu finansējuma apmaksas termiņu, jo sākotnēji nav bijusi vēlme ilgtermiņā maksāt procentu maksājumus. Arī šeit varam atrast vidusceļu - pārskatīt grafikus un maksājumus sadalīt uz ilgāku laika periodu. Ir grūti uzrakstīt rāmi un vadlīnijas, kas derētu visiem, tāpēc vienmēr esam par individuālu sarunu un pielāgotiem tālākiem soļiem katra situācijai,” skaidro R. Zeltiņš.

Lai atrisinātu šī brīža finansiālos izaicinājumus, daļa lauksaimnieku risinājumu meklē pie sava piegādātāja, taču, kā norāda R. Miltiņš, šāda veida sadarbību un atliktos maksājumus būtiski izvērtēt ilgtermiņā.

“Ja ar piegādātājiem esi vienojies par atlikto maksājumu, nākamajā gadā esi saistīts ar konkrēto piegādātāju un vairs brīvi nevari izvēlēties sev izdevīgāko cenu starp citiem partneriem. Saprotams, ka bankas apgrozāmo līdzekļu finansējumam ir nepieciešams nodrošinājums, taču, ja skatāmies ilgtermiņā - arī piegādātājs prasa noslēgt graudu līgumu un arī pat ķīlas, un tad vēl nākamajā periodā esi “piesiets” konkrētajam piegādātājam un savā ziņā arī cenai,” par sadarbību ar piegādātājiem skaidro Raimonds Miltiņš.

Šī brīža esošie finanšu izaicinājumi skar lielu daļu lauksaimnieku. Iespējamie risinājumi un iespējas ir dažādas, taču tikpat svarīgi ir domāt par savas saimniecības finanšu plānošanu jau laikus.

Tāpēc jaunākajā Swedbank podkāsta lauksaimniekiem ierakstā uzziniet:

  • Kādi ir šī brīža finanšu izaicinājumi lauksaimniekiem?
  • Kādu palīdzību šobrīd lauksaimnieki var saņemt no bankas?
  • Kādi ir ieguvumi savlaicīgai sarunai ar savu finanšu konsultantu un kāpēc ar to nevajadzētu kavēties?
  • Kā novērtēt savas saimniecības efektivitāti un kā tās noteikšanā var palīdzēt bankas eksperti?
  • Kā izvēlēties labāko risinājumu savas saimniecības finanšu izaicinājumiem un kad izdevīgāk ir pagarināt bankas maksājumu grafiku?

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?