5. apr, 2022

No algota darba līdz ģimenes uzņēmumam: Kažmeru ģimenes stāsts, radot zīmolu “For My Plants”

Kad esi darbinieks uzņēmumā, stabils atalgojums un paredzamība sniedz savas priekšrocības, taču, ja vēlme pēc savas biznesa idejas attīstīšanas vainagojas rīcībā, aizraujošas pārmaiņas ikdienas dzīvē ir garantētas. Par to, kā mainās ģimenes ikdiena, kad kopā ar savu laulāto draugu stabilu darbavietu nomaini pret profesiju “uzņēmējs”, kā arī, ko ņemt vērā, uzsākot uzņēmējdarbību, pieredzē dalās zīmola “For My Plants” radītāji - Liāna un Arturs Kažmeri.

Arturs un Liāna vienmēr kaldinājuši plānus par savu uzņēmējdarbību. Apsvērtas visdažādākās biznesa idejas - sākot no bērnu gultas veļas un rotaļlietu ražošanas, beidzot ar avīzes izdevniecību un viskija ražotnes izveidi. Lēmums par savu uzņēmumu pienāca 2019. gada rudenī, kad Kažmeru ģimenes jaunākajam dēlam bija apritējis gads, un radās ideja par augstvērtīga augsnes maisījuma izveidošanu, nodrošinot augumīļus katrās mājās ar profesionāla līmeņa produktu telpaugiem. Līdz ar to Liāna neatgriezās savā darbavietā pēc dekrēta atvaļinājuma, savukārt Arturs vēl gadu turpināja apvienot darba pienākumus iepriekšējā darbavietā ar ģimenes uzņēmuma attīstīšanu.
Nu jau vairāk kā gadu abu darba saistības ir tikai savā uzņēmumā.

Izaugsme un attīstība darba vietā, kas palīdz savā uzņēmējdarbībā

Pēc studijām mārketingā un reklāmā Liāna ilglaicīgu darba pieredzi guvusi Valmiermuižas alus darītavā, attīstot savu karjeru no sabiedrisko attiecību speciālista asistentes līdz zīmola vadītājai. Arturs pēc vidusskolas beigšanas strādājis dažādās profesijās, no apdrošināšanas brokera asistenta līdz pat bārmenim, līdz pēdējos desmit gadus strādājis kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumā, kur apguva zināšanas par kūdras ieguvi purvos, tās pārstrādi ražotnē, kā arī organizēja kūdras pasūtījumu piegādi visā pasaulē.

“Tā kā abi esam iepriekšējās darbavietās strādājuši ilgstoši, tas ir bijis vērtīgs pamats mūsu izpratnē par uzņēmuma darbību, ikdienas darbu organizēšanu un specifiskām jomas zināšanām. Meklējot savu ceļu, esam attīstījuši arī papildus prasmes ārpus ofisa darba laika. Piemēram, esmu apguvis gan programmēšanu, gan foto un video apstrādi, kā arī interneta veikala izveidi, kas šobrīd veiksmīgi noder mūsu uzņēmuma attīstībā,” stāsta Arturs.

Sākotnēji attīstīt zīmolu, strādājot pie kāda cita, bija iespējams, jo Liāna bija mājās ar maziem bērniem un paralēli varēja sekot līdzi aktuālajiem ikdienas darbiem, taču Arturs papildus pamatdarbam strādāja garas stundas vakaros un cēlās agri no rītiem, lai paveiktu nepieciešamos darbus pašu uzņēmumam.

“Kādu laiku, kamēr vēl nav īsti drošības garanta par finansiālu stabilitāti, bet ir pamatīgs entuziasms par savu ideju, to var paveikt, bet ilgtermiņā tas nebūtu efektīvi. Pienāk brīdis, kad ir jāuzņemas risks un jāpārtrauc esošās darba attiecības sava uzņēmuma izaugsmes vārdā. Kaut šķiršanās no zinošiem ilgtermiņa darbiniekiem darba devējam nekad nav vienkārša, no iepriekšējiem darba devējiem saņēmām atbalstu un labus ceļa vārdus sava uzņēmuma veidošanā. Arī šobrīd uzturam labus kontaktus un varam vērsties pēc padoma pie saviem neoficiālajiem mentoriem, ar kuriem esam strādājuši plecu pie pleca iepriekš,” par sadarbību ar kādreizējiem darba devējiem un darba attiecību pārtraukšanu stāsta uzņēmēji.

Liāna un Arturs Kažmeri

No “visu paši” līdz pirmajam darbiniekam

Kā atzīst abi uzņēmēji, atteikšanās no ikmēneša garantētā atalgojuma saņemšanas kā algotam darbiniekam var sašūpot ikviena cilvēka drošības sajūtu, taču vēlme pēc neatkarības un savas idejas attīstības noteikti atmaksājas.

“Es šo vairāk dēvētu par tādu kā “rokas turēšanu uz pulsa” un motivāciju uzņemties pilnīgu atbildību par saviem darbiem un lēmumiem. Tas vairs nav stāsts par astoņām stundām birojā, kur dienas beigās visvairāk “galva sāp” darba devējam. Tā ir rīcība, kura nes augļus pašam. Kad gribas ēst, tad galva un instinkti strādā krietni izteiktāk! Arī radošās idejas, kā vēl nopelnīt un kur sevi parādīt, pie līdzekļu trūkuma ir daudz spožākas, nekā sēžot komfortablā krēslā,” sajūtās dalās Arturs un Liāna.

Šobrīd, kad zīmols “For My Plants” jau ieguvis atpazīstamību noteiktā cilvēku lokā un saņem arvien vairāk atzinīgu atsauksmju arī publiskajā telpā, interesentu skaits krietni pieaug. Tāpēc lielākais izaicinājums ir spēt kvalitatīvi nodrošināt pieprasījumu.

“Pašiem jāspēj aptvert ļoti plašs darbību kopums, lai kaut ko nepalaistu garām. Savā uzņēmumā iesākumā paši esam darījuši visu, sākot no produkta izveides, zīmola publicitātes veidošanas, pārdošanas, e-veikala uzturēšanas un beidzot ar augsnes pakošanu un piegāžu organizēšanu klientiem. Tikai šā gada sākumā nolēmām sākt deleģēt daļu darbus un pieņēmām pirmos darbiniekus uz pakošanas darbiem, lai pašiem pietiek laiks izsekot līdzi noliktavas krājumiem, grāmatvedības dokumentiem, klientu apkalpošanai, un galvenais – uzņēmuma tālākas attīstības plānošanai un produktu plašākas tirgošanas pasākumiem.”

Sava laika noteicēji un pāris kā biznesa partneri

Teju trīs gados kopš Kažmeru ģimenes galvas kļuvuši par uzņēmējiem, lielākais ieguvums esot brīva sava laika plānošana. Tas gan nenozīmējot, ka brīvais laiks tagad ir vairāk - gluži pretēji:

“Ja ne burtiski, tad domās tagad strādājam nevis “ofisa darbalaiku”, bet gan 24 stundas diennaktī. Taču apziņa, ka viss mūsu ieguldītais laiks un darbs ir pašu ģimenes labklājības celšanai, dod motivāciju turpināt nepagurstoši darboties. Esot pašiem sev priekšniekiem, esam iemācījušies efektīvāk plānot savus darbus. Varam iespringt un izdarīt kādus prioritāros darbus dienas pirmajā pusē un pēc tam pavadīt laiku ar ģimeni ārpus mājas arī darbadienas pēcpusdienā. Vai pēc nepieciešamības nostrādāt nedēļas nogali, bet pēc tam paņemt brīvu pirmdienu. Vasarās lietainās nogalēs varam pastrādāt, bet saulainās nedēļas dienas pavadīt ezera krastā - uz maiņām turpat strādājot pie datora un pieskatot bērnus,” par laika plānošanu stāsta Kažmeru ģimene.

Liāna un Arturs stāsta, ka bijis nepieciešams laiks, lai paralēli ierastajam laulāto un vecāku statusam atrastu arī kopīgu valodu kā biznesa partneriem:

“Ir labi, ka uzņēmējdarbībā darbojamies abi – tad varam viens otru pamudināt atliktajiem darbiem, diskutēt par labākajiem risinājumiem, pieņemt kopīgus lēmumus. Iepriekš abi bijām vadošos amatos un atbildējām par noteiktu gala lēmumu pieņemšanu, tāpēc, te esot vienlīdzīgiem, nācās sākt vēl vairāk uzklausīt, vēl skaidrāk izteikties un pieņemt kompromisus, kas nav balstīti uz “ego” emocijām. Nu jau organiski ir sadalījušās jomas, kurās katrs esam drusku vairāk galavārda teicējs, jo vienkārši pārzinām noteiktus procesus uzņēmumā labāk. Šī pieslīpēšanās ir liels ieguvums mums kā vienotai komandai,” par pāra attiecību jauno šķautni teic zīmola “For My Plants” dibinātāji.

Liāna un Arturs Kažmeri

Uzņēmumu vadīt pēc “ABZ” principa

Savā uzņēmuma attīstībā Arturs un Liāna piekopj, viņu pašu vārdiem saukto “ABZ” principu, kad skaidrs ir galamērķis, taču process, kā līdz tam nonākt, var mainīties:

“Iesakām spert pārdomāti tikai katru nākamo soli, uzreiz neizplānojot piecus soļus uz priekšu. Iespējams, jau pie trešā soļa, kādu vēl nezināmu apstākļu dēļ, nāksies mainīt savu ceļa virzienu uz pilnīgi citu pusi.”

Ja ir ticība savai idejai, Arturs un Liāna iedrošina “ķerties vērsim pie ragiem” un to realizēt:

“Jāmet pie malas doma, ka viss ir jāizdomā līdz pēdējam sīkumam, un tikai tad var sākt savu uzņēmējdarbību. Jāsāk ir tagad, pilnveidojoties procesā! No savas pieredzes varam teikt, ka pārsteigumi un izaicinājumi gaidīs aiz katra stūra, un tieši pielāgošanās spēja veidos uzņēmumu par tādu, kuru vēlas redzēt topošais klients. Katrs izaicinājums ir svarīga mācību stunda un pagrieziena punkts tālākā attīstībā; ir tikai jāspēj to pieņemt un izmantot sev par labu,” iedvesmo jaunie uzņēmēji.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?