18. dec, 2020

“Saules kempinga” solārā nākotne

Atpūtas vieta ar vilinošo nosaukumu “Saules kempings” atrodas Rīgas jūras līča rietumu piekrastē, Mērsragā, pie pašas jūras. Nākamgad tā nostiprinās savu vārdu, lielāko no viesu namiem aprīkojot ar saules paneļiem, – lai būtiski ietaupītu uz elektroenerģijas izmaksu rēķina un arī dotu savu, kaut nelielu, artavu dabai draudzīgajā aprites ekonomikā. Par ieceri stāsta ģimenes uzņēmuma īpašnieks Jānis Pļaviņš.

Izmantojot dabas dotās iespējas

Uzņēmējs teic, ka Mērsragā ir ieprecējies un “Saules kempings” tapis, turpinot sievas ģimenes jau aizsākto lietu – izmantojot tās īpašumā esošo piejūras zemi tūristu un atpūtnieku izmitināšanai. Iesākumā iznomātas telšu vietas, tad, darbību paplašinot, 2011. gadā uzstādīti pirmie kempinga namiņi divām personām, pēc laika jau lielāki un komfortablāki – trim četrām.

“Pēc tam viesu ērtībām uzbūvējām arī koplietošanas servisa māju ar dušas telpām un virtuvēm ēdiena gatavošanai,” stāsta Jānis Pļaviņš.

“Veicot tirgus izpēti, tapa skaidrs, ka Latvijā ir pieprasījums pēc vissezonas atpūtas mājām. Mēs tādu uzbūvējām – apkurināmu divstāvu māju sešām personām –, un jāteic, ka pieprasījums pēc tās ir pat lielāks, nekā bijām gaidījuši.” Brīvdienu māja “Saule” sāka uzņemt viesus 2019. gadā.

Kempings aizvien piedāvā arī telšu un treileru vietas, tāpat bezmaksas autostāvvietas, un vasarā vienlaikus spēj uzņemt pat līdz 100 viesiem. Un gribētāju te apmesties netrūkst, jo tepat līdzās divu minūšu gājienā atrodas skaistā akmeņainā Mērsraga pludmale, kilometru tālāk – izteiksmīgais Mērsraga zemesrags ar 19 m augsto vēsturisko bāku un netālu no tās ierīkoto putnu vērošanas torni.

“Mūsu papildus pakalpojums ir Latvijas apceļotājiem sniegtā iespēja pašiem izbaudīt gleznainas ainavas no putna lidojuma, paceļoties virs Latvijas gaisa balonā – to augu vasaru nodrošina mūsu uzņēmus zem vārda gaisabaloni.lv,” stāsta Jānis.

Dzīvot energoefektīvāk

Taču daudz viesu nozīmē arī ievērojamas izmaksas par elektroenerģiju. “Elektrības patēriņš mūsu kempingā atpūtas sezonā no pavasara līdz rudenim ir pat ļoti liels – viesi no rītiem un vakaros vēlas nomazgāties dušā, pagatavot ēdienu, izmazgāt drēbes… To visu nodrošina koplietošanas servisa māja, kur ir dušas telpas ar karstā ūdens boileriem, virtuves ar plītīm ēdiena gatavošanai, veļasmašīnas. Karstā laikā telpās darbojas kondicionieri, elektrība tiek patērēta arī namiņos. "

"Sākām izvērtēt iespējas, kā varētu dzīvot taupīgāk, energoefektīvāk, un nonācām pie saules paneļiem,” skaidro uzņēmējs.

Saule ir neizsīkstošas enerģijas avots, un solārie risinājumi ir jo īpaši izdevīgi tad, ja ir liels elektrības patēriņš dienas gaišajā laikā, it sevišķi vasarā, – līdz ar to tie ir kā radīti kempinga dzīvei, kuras aktīvā sezona ir no 1. maija līdz 30. septembrim, bet ziema ir klusais periods.

Jānis Pļaviņš min, ka vasarā “Saules kempingā” tiek patērēti vidēji 2200 kilovati enerģijas mēnesī, kas izmaksā ap 300–400 eiro, bet ziemā, kad viesiem atvērta tikai vissezonas māja, mēneša izmaksas ir ap 100 eiro.

“Par saules paneļiem sāku interesēties jau pirms gadiem pieciem,” Jāis stāsta. “Taču tolaik tiem vēl bija stipri augstākas cenas un nebija arī īstas skaidrības par to, cik ilgā periodā tie varētu atmaksāties. Tagad izmaksas ir krietni samazinājušās, tāpat parādījušās izdevīgas finansējuma iespējas ar samazinātām procentu likmēm.”

Uzņēmējs atklāj, ka šogad jau guvis labu pieredzi ar saules paneļiem, kas pavasarī uzstādīti ar citu viņam piederošu uzņēmumu saistītā objektā. Secinājums: tie strādā ļoti labi, un vasarā saule nodrošina papilnam enerģijas – jāspēj tikai tērēt. Jo ietaupījums ir vislielākais, ja iegūtā enerģija uzreiz arī tiek izlietota. Ja tās daudzums pārsniedz pašpatēriņam nepieciešamo, tā jānodod kopējā elektrotīklā un pēc tam, to izmantojot, jāmaksā par pārvades un sadales pakalpojumu.

“Izvērtējām kempinga iespējas un nolēmām uzstādīt paneļus uz jaunās vissezonas mājas, kuras jumta slīpnei ir gan vēlamais vērsums uz dienvidiem, gan arī optimālais slīpums – 45 grādi pret horizontu,” stāsta Jānis.

“Liksim 360 vatu paneļus ar 5,7 kilovatu lielu kopējo jaudu. Gribējām vairāk, taču jumta laukums neļāva. Projektētāji piedāvāja palielināt jaudu, daļu paneļu uzstādot arī uz zemes – būtu iespējams arī tāds risinājums –, taču mēs nevēlējāmies to nosegt, jo esam plānojuši izvietot vēl papildu mājiņas, tāpat teritorija ap namiņiem tiek izmantota arī dažādām āra aktivitātēm un un kādā brīdī paneļi varētu kļūt par traucēkli.” Taču uzņēmējs lēš, ka arī tad, ja iegūtā enerģija nesegs pilnīgi visu patēriņu, saules paneļi dos iespaidīgu ikmēneša elektrības rēķinu samazinājumu.

Rūpīgi apsverams ilgtermiņa ieguldījums

Pieņemot lēmumu savā uzņēmumā uzstādīt saules paneļus, pirmais veicamais mājasdarbs ir pakalpojumu sniedzēja izvēle. Kāds piedāvās pilnīgu ekspertīzi, tehniskā projekta izstrādi, dokumentu saskaņošanu un paneļu uzstādīšanu, savukārt kāds cits – varbūt tikai daļu no visa procesa, tāpēc vienmēr ir vērts salīdzināt vairākus piedāvājumus.

Jānis Pļaviņš izraudzījās uzņēmumu “AJ Power”, kas ir pilna cikla saules paneļu uzstādītājs ar lielāko pieredzi Latvijā un piedāvā gan visu nepieciešamo pakalpojumu spektru, gan pieredzes bagātus enerģētikas ekspertus.

“Tā kā šis ir ilglaicīgs projekts, izvēlējos uzņēmumu, kas solās būt ilglaicīgs spēlētājs ar stabilu paškapitālu un perspektīvu. Jo uzņēmums, uzstādot saules paneļus, dod tiem 15 gadu garantiju – bet ko gan līdzētu garantija, ja tās sniedzēja vairs nebūtu? Tādējādi viens no galvenajiem izvēles faktoriem noteikti bija uzņēmuma prognozējamā stabilitāte. Un šādos ilgtermiņa projektos noteicošo lomu spēlē arī savstarpējā cilvēciskā uzticēšanās,” atzīst Jānis.

Swedbank finansējums – ātri, ērti, vienkārši

Lai arī solāro sistēmu izmaksas pēdējo desmit gadu laikā ir visai ievērojami – par 50–80 procentiem – samazinājušās, to iegāde daudziem aizvien vēl ir nopietni apsverama investīcija. Taču, pateicoties dažādām atbalsta programmām un pieejamajam līdzfinansējumam, to var atļauties arvien vairāk uzņēmēju. Finansējumu saules paneļu uzstādīšanai ar izdevīgiem noteikumiem piedāvā arī Swedbank.

Jānis Pļaviņš stāsta, ka pirmajam objektam saules paneļi uzstādīti par saviem līdzekļiem, taču, kad radās doma ar tiem aprīkot arī “Saules kempinga” viesu namu, bija skaidrs, ka jāizmanto bankas palīdzība.

“Aizņēmuma nokārtošana Swedbank bija ļoti vienkārša un ātra, viss noritēja bez jebkādas aizķeršanās: uzrakstīju pieteikumu un jau pēc pāris dienām saņēmu apstiprinājumu. Droši vien bija svarīga arī uzņēmuma bilance,” atzīst Jānis. “Saules kempings” izmantoja kredītu ar 5,9% likmi, saules paneļu iegādei aizņemoties 7000 eiro uz trim gadiem. Turklāt īpaši ērti ir tas, ka kredītiem līdz 15 000 eiro kā nodrošinājuma veids var kalpot uzņēmuma apgrozījums un īpašnieka galvojums.

Decembra sākumā ir noslēgts finansējuma līgums, un pašlaik tiek gatavota projekta dokumentācija. Tādējādi “Saules kempings” būs sekojis sentēvu ieteikumam kalt ratus ziemā – gada tumšie mēneši būs veltīti plānošanai un saskaņošanai, lai līdz aprīlim paneļi būtu uzstādīti un kempings pavasarī varētu sākt ar pilnu jaudu tērēt savas saules elektrostacijas ražoto enerģiju.

Investīcija, kas atmaksāsies

Aizvien vēl ir gana izplatīts mīts, ka saule Latvijā spīd pārāk reti, lai saules paneļu uzstādīšana atmaksātos. Taču tā nebūt nav, jo tie elektroenerģijas ražošanai izmanto redzamo gaismu un ražo enerģiju ne vien saulainā, bet arī mākoņainā un lietainā laikā. Visvairāk enerģijas tiek saražots laika periodā no marta līdz septembrim, taču solārais devums, kaut neliels, ir jūtams arī saulainās ziemas dienās.

Turklāt solārās sistēmas gadu no gada kļūst efektīvākas un to uzstādītājs ieguvumu savā maciņā var just arvien ātrāk.

Paneļu uzstādīšana uzņēmējiem ļauj būtiski samazināt izmaksas un arī kļūt neatkarīgākiem no cenu svārstībām elektroenerģijas tirgū. Tā ir droša un gudra investīcija, kas sāks atmaksāties jau no pirmās uzstādīšanas dienas.

Jānis Pļaviņš lēš, ka ieguldījums saules paneļos uzņēmumam varētu atmaksāsies jau aptuveni piecu sešu gadu laikā. Swedbank aizņēmums ir izsniegts uz trim gadiem, aprēķinātais ikmēneša maksājums ir ap 200 eiro. “Skatoties gada griezumā, pirmajos trīs gados izmaksas būs lielākas, taču, kolīdz kredīts būs atmaksāts, uzreiz sāksim just būtisku ietaupījumu. Tā kā saules paneļiem ir 15 gadu garantija un tie ražo enerģiju 25 gadus, tā noteikti ir laba investīcija.”

Ar saulainu skatu

Neraugoties uz satricinājumiem, ko daudziem Latvijas uzņēmumiem nesis 2020. gads, Jānis Pļaviņš vērtē, ka “Saules kempingam” tas bijis itin veiksmīgs: tā kā pavasarī robežas bija slēgtas un arī pēc to atvēršanas ceļotājus atturēja piesardzība doties ārpus tām, cilvēki vairāk apceļoja Latviju, tā būtiski atbalstot vietējā tūrisma nozares uzņēmumus.

“Kad pavasarī tika izsludināta ārkārtas situācija, protams, bija bažas par to, kā būs,” uzņēmējs atzīst. “Ārzemnieki gada sakumā veiktās rezervācijas atcēla un tobrīd nebija ticības, ka vietējais apmeklējums spēs šo zaudējumu kompensēt. Taču, pateicoties pašu ceļotājiem un viesiem no tuvākajām kaimiņvalstīm – Lietuvas, Igaunijas –, mums šī vasara izvērtās pat ļoti laba."

"Arī rudens iezīmējās ar diezgan stabilu viesu plūsmu. Tas tikai apliecina to, ka, būdami ierobežoti telpā, cilvēki meklē un atrod agrāk nepamanītas iespējas tepat. Cerams, viņi tās neaizmirsīs arī turpmāk. Tāpat, kad vīrusa krīze tiks pārvarēta, atkal atgriezīsies arī ārvalstu viesi.” Domājot par šo perspektīvu, šoruden Swedbank iesniegts pieteikums vēl vienam finansējumam – jauna viszezonas viesu nama būvniecībai, un arī tas nākotnē tiks aprīkots ar saules paneļiem.

Uzņēmējs atzīst, ka, protams, ir patīkama arī apziņa, ka saules paneļu uzstādīšana ir solis pretī tīrākai videi, dod savu pienesumu aprites ekonomikā un ļauj būt enerģētiski autonomākiem: “Jo vairāk saules paneļu pie mums tiks uzstādīts, jo neatkarīgāki būsim no elektrības cenu svārstībām un jo mazāk energoresursu būs jāiepērk no ārvalstīm.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?