10. jūl, 2024

“TestDevLab” turpina iekarot starptautisko tirgu

Uzņēmuma “TestDevLab” pieredzes stāstam tāpat kā piedāvātajiem pakalpojumiem piemīt zināms pamatīgums.

Tā nav ideja, kas radusies mirkļa iespaidā, bet gan lēnām un rūpīgi apsvērts, izstrādāts un stratēģiski izauklēts bizness. 

Kā stāsta "TestDevLab" līdzīpašnieks Ervins Grīnfelds: “Uzņēmumu nodibināt ir ļoti vienkārši, tās ir pāris dienas un daži papīri. Sarežģītākais, kā jebkuram biznesam, ir saprast, kā dabūt maksājošus klientus, kuri ir gatavi pirkt preci vai pakalpojumu.”

Sarunā ar Swedbank Ervins (attēlā pa labi) dalās pieredzē par izaicinājumiem uzņēmuma izaugsmes ceļā, globālā IT tirgus iekarošanu un savas biroja ēkas iegādes un atvēršanas nozīmi uzņēmuma izaugsmē. 

No Skype līdz TestDevLab

“TestDevLab” ideja radās, Ervinam un līdzdibinātājam Andrejam Frišfeldam kopā strādājot igauņu telekomunikāciju uzņēmumā “Skype”. Abi darbojušies dažādās kvalitātes nodrošināšanas un programmatūras izstrādes jomās un pamazām audzējuši kompetenci.

“Skatījāmies, kā Skype nodrošina kvalitāti, kā notiek sadarbība ar dažādiem uzņēmumiem, kas palīdz ar kvalitātes nodrošināšanu, un sākām saprast, ka mēs to ļoti labi pārzinām,” par “TestDevLab” idejas radīšanas aizkulisēm klāsta Ervins. 

Papildu motivāciju viņiem devis tas, ka arī citi “Skype” darbinieki uzsāka savu uzņēmējdarbību, dibinot uzņēmumus gan Igaunijā, gan ārpus tās. Turklāt bija uzkrāta pieredze, zināms finanšu kapitāls un uzņēmuma sākotnējā izaugsmē tik svarīgā kontaktu bāze. 

“Tie paši cilvēki no “Skype” gāja strādāt citos uzņēmumos gan ASV, gan Rietumeiropā, un tie bija kontakti, ar kuriem mums bija ļoti viegli uzsākt sarunas, izstāstīt par mūsu jauno uzņēmumu, bija jau zināma savstarpējā uzticamība,” skaidro Ervins. 

Viņš piebilst, ka tieši šie kontakti, piemēram, “Orange” operators Francijā, “Twilio” no ASV, bijuši pirmie uzņēmuma klienti, kas nodrošināja ienākumus jeb naudas plūsmu, ko tālāk investēt mārketinga attīstībā un ofisos.

Divi latvieši, starptautisks veiksmes stāsts

Vairāk nekā 10 gadu laikā iepriekšējā karjerā savāktais kontaktu loks uzņēmumam palīdzēja arī salīdzinoši strauji un stabili attīstīties turpmāk.

Viennozīmīgi varu pateikt, ka, ja tas nebūtu, uzņēmums droši vien neeksistētu un nebūtu spējis attīstīties,” Ervins atzīst.

Tāpat ļoti būtiski bijis piesaistīt kvalitatīvu darbaspēku, lai klientiem nodrošinātu augstākā līmeņa servisu. Bet, tā kā nodrošināt gana kvalitatīvu darba spēku tikai no Latvijā esošajiem speciālistiem bijis nopietns izaicinājums, “TestDevLab” pamazām paplašinājās ārpus Latvijas. Pašlaik uzņēmumam ir biroji Igaunijā, Lietuvā, Ziemeļmaķedonijā, Spānijā un struktūrvienība ASV.

Arī citu biroju atrašanās vietas Latvijā – Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Daugavpilī – ir stratēģiski izvēlētas, lai atrastos tuvu spēcīgām universitātēm, kurās tiek gatavoti jomas speciālisti.

“Konkurence uz labākajiem studentiem ir liela, ir daudz uzņēmumu Latvijā, kuri vēlas piesaistīt labākos pēdējā kursa studentus. Mēs, protams, esam vieni no tiem, tāpēc katrā no pilsētām sadarbojamies ar universitātēm, nākam palīgā ar vieslekcijām, palīdzam ar studiju programmu izstrādi. Katrā pilsētā mums ir arī moderns ofiss, kur darbinieki var ērti un patīkami strādāt,” klāsta Ervins. 

Cīņā par darbaspēku sadarbība notiek arī ar vietējo IT industrijas vidi, lai popularizētu sevi. Jaunie speciālisti sākumā uzņēmuma paspārnē apgūst zināšanas, un, attīstot savu potenciālu, pēc gada vai diviem iegūtās prasmes jau izmanto kā darbinieki “TestDevLab” projektos. 

Klātienes tikšanās vēl aizvien svarīgas

Uzņēmums šobrīd izaudzis līdz 500 darbiniekiem. Visvairāk – ap 400 speciālistu – strādā Latvijā. Otra lielākā pārstāvniecība ir Ziemeļmaķedonijā ar 70 darbiniekiem. Savukārt Lietuvā, Igaunijā un Spānijā ir nesenāk izveidotie biroji, un tur turpinās darbaspēka pakāpeniska papildināšana. 

Kā starptautisks uzņēmums, “TestDevLab” primāri strādā digitālajā vidē, komunikāciju un darbu pie projektiem nodrošinot ar dažādiem digitālajiem rīkiem. Taču efektīvai saziņai un sadarbībai ļoti svarīga ir arī satikšanās klātienē.

“Šo gadu laikā esam sapratuši, ka fiziskā komunikācija ir ļoti būtiska un digitālā vide visu aizstāt nevar. Ikdienas darbus mēs varam veikt, bet laiku pa laikam cilvēkiem ir jāsatiekas un jāveido savstarpējie kontakti, kas padara visu efektīvāku,” Ervins stāsta, piebilstot, ka tiek rīkoti gan dažādi pasākumi, gan komandējumi, gan arī atvēlēts budžets kopīgām brīvā laika aktivitātēm.

Banka kā stratēģiskais partneris

Lai nodrošinātu darba iespējas uzņēmuma galvenajā birojā Rīgā, kā arī atvieglotu specifisku drošības prasību ievērošanu klientiem, “TestDevLab” 2023. gadā iegādājās un atjaunoja īpašumu Vingrotāju ielā 1.

Līdz šim uzņēmums biroju telpas lielākoties nomāja. Taču, pieaugot prasībām izveidot drošās zonas, kur notiekprogrammatūras testēšana klientiem, kam nepieciešami augsti drošības standarti, nereti bija nepieciešams veikt pārbūves, kas sarežģīja darba procesu. Šādus plānus nomātās telpās bijis nepieciešams saskaņot gan ar īpašnieku, gan būvvaldi, turklāt tos praktiski realizēt bieži nemaz nav bijis iespējams.

“Ja mēs darām to īrētajās telpās, tad mēs ieguldām daudz līdzekļus, bet gadījumā, ja mainām telpas, tad tas viss tiek zaudēts,” komentē Ervins. 

Lai iegādātos un atjaunotu jauno biroju ēku Rīgas centrā, uzņēmums izmantojis iespēju iegūt atbalstu no bankas, piesaistot investīciju kredītu. 

Sadarbība ar Swedbank, kas ir mūsu primārā banka, ir ļoti laba. Es teiktu, ka ar visiem mūsu kontaktiem un cilvēkiem, tas bija ļoti nesāpīgi. Izrunājām, sapratām, vienojāmies un bez lielām problēmām ātri sakārtojām papīrus un iegādājāmies ēku,” Ervins norāda. 

Nākotnes plāni darbinieku piesaistē un starptautiskā izaugsmē

Lai arī uzņēmums šobrīd ir ar lielāko “bāzes staciju” tieši Latvijā, arī turpmāk viens no izaicinājumiem varētu būt tieši kvalificēta darbaspēka trūkums vietējā tirgū. Taču kvalitāte, kādu iespējams nodrošināt Baltijā, esot tāda pati vai pat vēl labāka kā citās Eiropas valstīs. 

“Izglītības līmenis ir labs, angļu valodas zināšanas ir labas. Protams, palīdz arī tas, ka esam daļa no Eiropas Savienības un bieži vien klientiem ir ļoti specifiskas prasības, ka testēšanai ir jābūt no Eiropas Savienības teritorijas un nevar veikt no trešajām valstīm. Tādā ziņā ir ļoti perspektīva vieta, kur attīstīties turpmāk IT nozarei.”

Tā kā pieprasījums pēc IT pakalpojumiem tikai aug, uzņēmums pamazām plašāk attīstās arī starptautiskajā vidē. Šogad un turpmāk lielākais uzsvars būs uz biznesa attīstīšanu ASV, piesaistot biznesa attīstības un pārdošanas speciālistus, kas palīdzēs ielauzties ASV tirgū. 

“Jau tagad 60% no visiem uzņēmuma ienākumiem nāk tieši no ASV, tā kā tas bija tikai likumsakarīgi vēl aktīvāk un agresīvāk izplesties. Tas būs milzīgs solis,” atzīst uzņēmuma līdzīpašnieks. 

Tāpat tuvākā gada laikā uzņēmums turpinās strādāt, piesaistot labus IT speciālistus Baltijā.

“Visiem uzņēmējiem, ieskaitot mūs, ir jādomā, kā motivēt cilvēkus, kā radīt labus darba apstākļus, interesantus projektus, karjeras izaugsmes iespējas un jebkādu citu motivāciju, lai darbinieki gribētu palikt strādāt pie mums un pieteiktos jauni speciālisti,” Ervins noslēdz.