Iesakām! Vērtīgas grāmatas par investīcijām

Mūsdienās ir ļoti daudz avotu, kuros smelties aktuālu informāciju par finanšu tirgiem. Lai palīdzētu orientēties piedāvājumā, bankas eksperti dalās ar ieteikumiem par grāmatām, kuras ir vērts izlasīt.

  • Astra Šepa, Swedbank Private Banking vadītāja:

No savas puses iesaku Nobela prēmijas laureāta Daniela Kānemana grāmatu “Domā ātri, domā lēnām”. Fantastisks plašu pētījumu un faktu apkopojums par to, kā cilvēki domā un pieņem lēmumus. Tajā tiek aprakstīta arī aizspriedumu (biases) lielā ietekme uz jebkādu lēmumu pieņemšanu – sākot no atvaļinājumu plānošanas līdz ieguldījumiem finanšu tirgos. Cita starpā, D. Kānemans lieliski apraksta, kādēļ ne vienmēr ir prāta darbs uzticēties intuīcijai un arī atmiņai.

  • Maira Janaite, Swedbank Private Banking vecākā privātbaņķiere:

Iesaku Reja Dalio (Ray Dalio) grāmatu “Principles for Dealing with the Changing World Order: Why Nations Succeed or Fail”. Ar šīs grāmatas īso versiju ir iespējams iepazīties arī YouTube platformā Principles for Dealing with the Changing World Order by Ray Dalio - YouTube. Autors ļoti vienkāršā veidā izskaidro, kā caur vēstures notikumu prizmu varam veidot nākotnes attīstības scenārijus un tos izmantot, kad pieņemam lēmumus mūsu personīgās labklājības veidošanā.

  • Vents Riņķis, Swedbank Private Banking vecākais privātbaņķieris: 

Michael Lewis, “The Big Short: Inside the Doomsday Machine”. Grāmata par ASV mājokļu tirgus burbuļa plīšanu 2007.gadā un cilvēkiem, kuri to spēja prognozēt un nopelnīt. Uz grāmatas pamata tapusi tāda paša nosaukuma 2015. gadā godalgota filma. Notikumu centrā ir arī Maikls Bērijs (Michael Burry). Faktiski viņa pamata pieeja ir ieguldīt uzņēmumos, kuros saskatāma fundamentāla vērtība, tādēļ ir interesanti un noderīgi sekot, kādus ieguldījumus veic viņa vadītais fonds.

  • Sergejs Labors, Swedbank Private Banking vecākais privātbaņķieris: 

Michael Lewis “Flash Boys: A Wall Street Revolt” sniedz detalizētu ieskatu augstfrekvences vērstpapīru tirdzniecības aizkulisēs ASV finanšu tirgū. Tas liek aizdomāties, vai, nodarbojoties ar day traiding jeb dienas tirdzniecību, esi gatavs konkurēt ar treideriem, kuri, tostarp iegūstot informāciju par citu investoru iesniegtajiem pasūtījumiem un izmantojot vismodernākās tehnoloģijas, cenšas par milisekundēm apsteigt šos investorus un gūt pelņu no minimālām vērstpapīru cenu svārstībām.

  • Mārtiņš Purgailis, Swedbank Private Banking investīciju jomas vadītājs: 

Joshua Brown, Brian Portnoy  “How I Invest My Money” ir interesanta grāmata, kurā 25 profesionāļi dalās ar personīgo pieredzi ieguldījumu veikšanā. Viņi stāsta par argumentiem un faktoriem, kas likuši pieņemt vienu vai otru lēmumu un ietekmējuši izvēles, ieguldot un plānojot ilgtermiņa labklājību, kā arī sniedz savu redzējumu par citiem finanšu jautājumiem. Grāmatā lieliski izklāstīti atšķirīgie personu dzīves gājumi, domāšanas veids un dažādie mērķi, kas ietekmē ieguldījumu lēmumus. Tajā var rast atbildi uz jautājumu – vai vispār ir tāda pareizā ieguldījumu veikšanas stratēģija?