Uģis Joksts: sāku investēt ar 25 eiro mēnesī un pieredzi finanšu tirgos vērtēju pozitīvi

Uģis Joksts, Latvijas Televīzijas redaktors un žurnālists, pirmos soļus investīciju pasaulē spēra, ieguldot nelielas summas, lai saprastu, kā strādā finanšu tirgi.

Uģis ir izvirzījis sev konkrētu peļņas mērķi un šobrīd ir plusos. Uģis gan uzsver, ka nepretendē uz ļoti lielu peļņu, jo labāk mazāk risku un arī mazāk sirdssāpju un negulētu nakšu.

Kur Jūs ieguldījāt pirmo naudu?

Investēt sāku vienkāršos risinājumos, ieguldot 25 eiro mēnesī uzņēmumos, kuri man ir saprotami un kurus es pazīstu un zinu. Tas man ļāva labāk izprast shēmu, kā strādā finanšu tirgi un mana nauda tajos. Šobrīd, pēc zināma laika, mans investīciju portfelis ir ļoti raibs: sākot no sporta preču ražotājiem, kas man ir svarīgi, jo pats sportoju, līdz pat ilgtspējas lietām. Uzskatu, ka pašlaik tirgū ir pieejams plašs ieguldījumu instrumentu klāsts, kas ļauj sākt investēt arī iesācējiem, – valsts krājobligācijas, tāpat arī ieguldījumi uzņēmumu akcijās un fondos.

Kas pamudināja sākt investēt?

Investīcijas ir labs veids, kā papildināt savus uzkrājumus. Mums katram ir jāparūpējas ne tikai par kārtējiem izdevumiem, bet arī par situāciju, kad ienākumu var nebūt. Man tēvs vienmēr ir teicis: “Dēls, parūpējies par savu iztiku pusgadam vai gadam, jo, ja kaut kas notiek, lai vari izdzīvot un komfortabli atkal atgriezties darba dzīvē.” Man ir ļoti paveicies ar darbu, ar to, kā pelnu savu iztiku. To es ļoti novērtēju. Taču tas nenozīmē, ka pie tā arī jāapstājas. Maziem soļiem mēs katrs varam apgūt ieguldīšanas prasmes un savu nopelnīto kapitālu audzēt. Beigu beigās mēs ar investīcijām varam vairot kopējo labklājību.

Pēc kādiem kritērijiem izvēlaties, kur investēt?

Manuprāt, ieguldījumu pasaulē nekādi neiztikt bez čuja, jo mēs nespējam ietekmēt procesus un nezinām, kā attīstīsies ekonomiskie un ģeopolitiskie notikumi pasaulē. Piemēram, par Krievijas iebrukumu Ukrainā tika izteikti brīdinājumi, taču neviens negaidīja, ka tas tiešām notiks. Bet tas mainīja ne tikai cilvēku dzīves, bet arī uzņēmumu un finanšu tirgus situāciju. Tāpēc, izvēloties par labu kādam ieguldījumam, es paļaujos uz savām vērtībām. Piemēram, es investēju “Viršos”, jo man patīk šis benzīntanks, patīk šis Latvijas uzņēmums, man garšo tur pieejamā kafija, un, ja viņi reiz ienāca šajā biržā, tad kāpēc neinvestēt?  

Mana iekšējā pārliecība ir tāda, ka vajag izmantot to pasaules uzņēmumu sarakstu, kuri ir TOP 100 ilgtspējā (tieši ilgtspējā), un investēt tajos. Uzskatu: ja šie uzņēmumi ir izgājuši ilgtspējas testu, tad tajos ir saskatīta perspektīva, un tas ir viens no maniem izvēles kritērijiem. Taču tai pašā laikā… ja jums garšo Coca-Cola, lūdzu, investējiet tur.

Kāds ir Jūsu investīciju mērķis?

Ienesīgums, ko vēlos sasniegt no savām investīcijām, ir aptuveni no 5 līdz 7%. Uz lielāku peļņu es nepretendēju. Man labāk der mazāks risks un arī mazāk sirdssāpju un negulētu nakšu. Taču katram šie mērķi var atšķirties, un tas ir normāli. Kas der vienam, nederēs citam. Svarīgi, cik daudz enerģijas un laika mēs katrs esam gatavi tam veltīt. Šobrīd esmu plusos, un par to man ir prieks.

Kāds investora tips, Jūsuprāt, esat?

Mani var vērtēt kā mērena riska cienītāju. Es labāk izvēlos nopelnīt mazāk, bet ieguldīt drošās lietās, jo savā ziņā nevēlos ikdienā pārlieku uztraukties. Ja es pārkāpju pāri nākamajam līmenim, kurā vēlos nopelnīt vēl vairāk, tad sāku domāt par akciju iegādi, tirdzniecību, pārdošanu, pirkšanu utt. Bet tas nav mans stāsts. Man ir svarīgi, lai ir lieki līdzekļi, ar kuriem es varu gūt jaunas un pozitīvas emocijas.

Ko Jūs ieteiktu citiem esošajiem vai topošajiem investoriem?

Vispirms jāsaprot, cik daudz varat atvēlēt regulārām investīcijām – 25, 50, 100 eiro. Iesaku veikt ieguldījumus mēneša sākumā, kad saņemat algu, lai sevi disciplinētu ieguldīt regulāri. Otra svarīgā lieta – pārbaudīt, vai izvēlētā investīciju platforma vai uzņēmums ir drošs, ko var izdarīt Latvijas Bankas mājaslapā. Trešais – diversificējiet savu portfeli. Tas var prasīt vairāk laika, bet dos arī vairāk sirdsmiera: ja vienā uzņēmumā vai nozarē būs kritums, citā iespējams kāpums. Bet pats svarīgākais, manuprāt, ir investēt sevī – sākot ar veselību, izglītību, kas ļaus vairāk izprast arī finanšu investīciju nozīmību.

Vienkārši un uzticami finanšu instrumenti ļauj veidot pārliecību, ka par investoru var kļūt jebkurš no mums, kam ir brīvi naudas līdzekļi. Tikai mēģinot un darot var veidot izpratni, kā strādā ieguldījumi.