Piecas tirgotākās akcijas un biržās tirgotie fondi (ETF) Swedbank klientu vidū

Periods: 2023. gada septembris–2024. gada februāris

Piecas populārākās akcijas

  1. Telenor ASA

Pēdējā pusgada laikā “Swedbank” klienti visaktīvāk tirgoja Norvēģijas telekomunikāciju giganta “Telenor” akcijas. 2022. gada septembrī kompānija paziņoja par savu jauno stratēģiju, kuras pamatā bija izdevumu struktūras optimizācija, iespējama apvienošanās ar kādu konkurentu Ziemeļvalstu reģionā, infrastruktūras (mobilo sakaru torņi) monetizēšana, kā arī aktīvu pārdošana Āzijas valstīs. Ziemeļvalstīs kompānija ir viens no telekomunikāciju jomas līderiem, apkalpojot vairāk nekā 10 milj. klientu Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā un Somijā. Kompānijas IV ceturkšņa pārdošanas rezultāti bija mazliet labāki, nekā gaidīts, apgrozījumam pieaugot par 4% un operacionālajai peļņai – par 5%, salīdzinot ar 2022. gada IV ceturksni. Bet, pats galvenais, tie, pirmkārt, bija labāki nekā konkurentiem, otrkārt, pateicoties izdevumu struktūras un apjoma optimizācijai, kompānija demonstrē ļoti labu brīvo naudas plūsmu, kas ļauj tai izmaksāt gada dividendes gandrīz 8% apmērā. Iespējams, ka tas arī piesaista investorus, kuri vēlētos saņemt regulārus dividenžu ienākumus. Šī gada sākumā “Telenor” paziņoja par sadarbību ar ASV kompāniju “NVIDIA” mākslīgā intelekta jomā.  Kopumā analītiķi ir noskaņoti diezgan labvēlīgi attiecībā uz kompānijas perspektīvām, sagaidot būtisku akciju cenu izaugsmi. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena samazinājās par 4%, tai pieaugot par 2% 2023. septembrī–2024. gada februārī.

  1. Coinbase Global Inc.

Par otro vispopulārāko akciju “Swedbank” klientu vidū kļuva kriptovalūtu biržas “Coinbase” akcijas. Klientu interese par šo jomu atkal strauji aug, atgādinot slaveno “meme akciju trakumu” 2021. gada sākumā. Bet šoreiz paradoksāli kriptoaktīvu un kriptokompāniju akciju cenu ralliju veicināja ASV Vērtspapīru un biržu komisija, pieņemot lēmumu pagājušā gada beigās oficiāli apstiprināt pirmos bitkoina biržās tirgotos fondus (exchange-traded funds, ETF). Tagad aktīvu pārvaldīšanas kompānijām ir atļauts šos fondus piedāvāt neprofesionālajiem klientiem. Turklāt “Coinbase” akciju cenas auga, neraugoties uz to, ka kompānija turpināja tiesāties ar to pašu ASV Vērtspapīru un biržu komisiju, kas uzskatīja, ka “Coinbase” ir nereģistrēta vērstpapīru birža. Savukārt “Coinbase” uzskata, ka kriptotovalūtas nevar uzskatīt par vērtspapīriem. Bet tik un tā nekādas tiesas prāvas un kriptovalūtu cenu svārstīgums neatbaida investorus, kuri uzskata, ka pēdējais kriptoaktīvu cenu rallijs ir lieliska iespēja ātri nopelnīt. Viņus nemulsināja arī fakts, ka biržas apgrozījums pagājušajā gadā bija par 3% mazāks nekā 2022. gadā un par 60% mazāks nekā 2021. gadā, demonstrējot kopumā diezgan nestabilus finanšu rezultātus: 2021. gadā kompānija nopelnīja 3,624 milj. USD, 2022. gadā zaudēja 2,624 milj. USD un 2023. gadu pabeidza ar nelielu peļņu 95 milj. USD apmērā. Pēdējā gada laikā “Coinbase” akcijas cenas pieauga par 214%, no 2023. gada septembra līdz 2024. gada februārim tai palielinoties par 156%.

  1. NVIDIA Corporation

Trešajā vietā popularitātes ziņā mūsu klientu vidū bija “NVIDIA Corporation” akcijas. Tas noteikti nav nekāds pārsteigums, ņemot vērā to, ka šī kompānija ir neapšaubāms līderis mākslīga intelekta jomā. Un šī tematika mūsdienās dominē ne tikai finanšu un investīciju tirgos, bet arī citās jomās, paplašinoties šīs jaunās tehnoloģijas izmantošanas iespējām. Kopumā varētu teikt, ka finanšu tirgus kontekstā pēdējais gads ir bijis tieši “NVIDIA” gads, tai kļūstot par vienu no vadošajiem tehnoloģiju kompānijām pasaulē. Ne velti tā iekļūst “Lieliskajā septītniekā” kopā ar “Alphabet/Google”, “Amazon”, “Apple”, “Meta/Facebook”, “Microsoft” un “Tesla”. Vēl vairāk, pēdējā laikā tieši “NVIDIA” sāk dominēt šajā grupā, ziņojot par ļoti labiem apgrozījuma un peļņas rādītāju izaugsmes tempiem. 2023. gadā kompānijas apgrozījums pieauga par 126% līdz 61 mljrd. USD, tās peļņai palielinoties par 389% līdz 30 mljrd. USD. Turklāt kompānija, turpinoties tendencei, optimistiski prognozē arī šī gada finanšu rezultātus. Kompānijas tirgus kapitalizācija ne tikai pārsniedza 1 trljn. USD pirmo reizi tās vēsturē, bet arī sasniedza 2,2 trljn. USD šī gada janvāra beigās. Pēdējā gada laikā tās akcijas cena palielinājās par 241%, pieaugot par 60% kopš pagājušā gada augusta beigām.

  1. PayPal Holdings Inc.

Pēdējā pusgada laikā klienti aktīvi tirgoja arī ASV maksājumu kompānijas “PayPal” akcijas. Taču atšķirībā no “NVIDIA” pēdējais gads šai slavenajai kompānijai nebija viegls. Tas ir saistīts ar to, ka maksājumu kompāniju tirgū notiek sīva konkurence, kurā “PayPal” pakāpeniski zaudē savu tirgus daļu un aktīvos klientus gan tādam gigantam kā “Apple”, gan mazākiem konkurentiem, tiem piedāvājot lētākus maksājumu risinājumus. Jāatzīst, ka kopumā “PayPal” finanšu rezultāti joprojām ir iespaidīgi. 2023. gadā kompānijas apgrozījums pieauga par 8% līdz 29,8 mljrd. USD, peļņai augot par 14% līdz 4,1 mljrd. USD. Tomēr kompānijas vadība izsakās ļoti piesardzīgi par 2024. gada perspektīvām, saucot to par transformācijas gadu. Tā joprojām sagaida izaugsmi gan apgrozījuma, gan peļņas ziņā. Tomēr daudzi investori uzskata, ka kompānijai, kura darbojas tādā perspektīvā jomā kā fintech un digitālie maksājumi, ir jādemonstrē daudz dinamiskāki rezultāti. Pēdējā gada laikā “PayPal” akcijas cenas nokritās par 18%, tām samazinoties par 3% pēdējo sešu mēnešu laikā. 

  1. Ignitis Grupe AB

“Swedbank” klienti turpināja aktīvi tirgot arī Lietuvas enerģijas kompānijas “Ignitis” akcijas. Kompānija publicēja savus 2023. gada finanšu rezultātus, tās operacionālajai un tīrajai peļņai palielinoties par 3% un 9%, salīdzinot ar gadu iepriekš, un attiecīgi sasniedzot 485 milj. EUR un 320 milj. EUR. “Ignitis” akcijas turpina izskatīties lēti, salīdzinot ar Eiropas enerģijas kompānijām, turklāt tās arī maksā augstākas dividendes (ap 7% gadā). 2024. gadā tiek sagaidīts, ka kompānijas operacionālā peļņa varētu būt mazliet mazāka nekā pērn. Kompānijas investīciju apjoms enerģijas, tai skaitā arī atjaunojamās enerģijas, ražošanas kapacitātes palielināšanai varētu sasniegt 2,2–2,8 mljrd. EUR 2023.–2026. gadā. Kompānijas lielākie riski ir saistīti ar elektrības cenu nestabilitāti, kā arī Lietuvas valsts, kas ir kompānijas galvenais akcionārs, pastiprinātu iesaisti. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena nokritās par 8%, tai samazinoties par 7% 2023. augustā–2024. gada februārī.

Pieci vispopulārākie biržās tirgotie fondi (ETF)

  1. Xtrackers DAX UCITS ETF

Pēdējā pusgada laikā “Swedbank” klientu vidū vispopulārākais biržās tirgotais fonds (ETF) bija “Xtrackers DAX UCITS ETF”. Tas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus Vācijas 40 vislielāko kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot “DAX” akciju indeksa dinamiku. Rudens un ziemas mēnešos Vācijas kompāniju akciju cenu izaugsme nebija tik strauja, salīdzinot ar ASV akciju cenu dinamiku. Un tā noteikti bija vājāka nekā pagājušā gada sākumā, Vācijas akcijām toreiz demonstrējot vienkārši izcilu sniegumu. Tomēr pēdējā pusgada sniegums ir bijis labs, pat neraugoties uz to, ka Vācijas ekonomika piedzīvo nelielu recesiju un tās iekšpolitiskā situācija arī nav nemaz tik mierīga. Fonda lielākos ieguldījumus veido “SAP” (11,0%), “Siemens” (10,8%), “Allianz” (7,7%), “Airbus” (7,0%), “Deutsche Telekom”(6,0%), “Mercedes-Benz Group” (4,5%), “Münchener Re” (4,5%), “Infineon Technologies” (3,5%) un “BASF” (3,4%) akcijas. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena pieauga par 15%, tai palielinoties par 11% 2023. gada septembrī–2024. gada februārī.     

  1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Otrajā vietā ierindojās biržās tirgotais fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus ASV vislielāko kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot “Standard & Poor’s 500” akciju indeksa dinamiku. Tas ir diezgan populārs produkts investoriem, kuri nevēlas veikt atsevišķu kompāniju finanšu analīzi, tā vietā ieguldot līdzekļus diversificētā akciju grozā. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Microsoft” (7,0%), “Apple” (5,8%), “NVIDIA”(5,1%), “Amazon.com” (3,7%), “Alphabet” (3,3%), “Meta Platforms” (2,6%), “Berkshire Hathaway” (1,7%), “Eli Lilly” (1,5%) un “Broadcom” (1,4%) akcijas. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena rādīja izcilu sniegumu, pieaugot par 27%, tai skaitā par 13% septembrī–februārī.     

  1. SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF

“Swedbank” klienti turpina arī ieguldīt savus līdzekļus “SPDR S&P Global Dividend Aristocrats”, proti, biržās tirgotajā fondā, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus pasaules augstas dividendes maksājošo kompāniju akciju grozā. Šis fonds ir pievilcīgs ieguldītajiem, kuru mērķis ir nodrošināt pietiekami lielu naudas plūsmu no saviem ieguldījumiem. Dividenžu izmaksa notiek ik ceturksni. Ģeogrāfijas ziņā 51% no fonda ieguldījumiem veido ASV dividendes maksājošo kompāniju akcijas, 9% – Kanādas, 7% – Šveices, 5% – Japānas, 4% – Dienvidkorejas, 4% – Lielbritānijas, 3% – Honkongas, 3% – Itālijas, 3% – Beļģijas un 2% – Vācijas kompāniju akcijas. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Highwoods Properties” (2,8%), “Solvay SA” (2,6%), “KT&G Corp” (2,4%), “LTC Properties” (2,2%), “Verizon Communications” (2,1%), “LG Uplus Corp” (2,1%), “Leggett & Platt Inc” (1,9%), “Getty Realty Corp” (1,8%) un “Pfizer Inc” (1,7%) akcijas. Kā var redzēt, šis fonds ir pietiekami diversificēts, vienas kompānijas akciju īpatsvaram nepārsniedzot 3%. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena nokritās par 4%, augot par 2% pēdējo sešu mēnešu laikā.

  1. iShares MSCI ACWI UCITS ETF

Ceturtais populārākais biržās tirgotais fonds “Swedbank” klientu vidū bija “iShares MSCI ACWI UCITS ETF”. Šis fonds ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus gan attīstīto, gan attīstības valstu vislielāko kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot “MSCI All Country World Index” akciju indeksa dinamiku. Īstenojot šādu ieguldīšanas stratēģiju, investori izveido vēl diversificētāku portfeli, salīdzinot ar fondiem, kas iegulda līdzekļus tikai attīstīto valstu kompāniju akcijās. Ģeogrāfijas ziņā 62% no fonda ieguldījumiem veido ASV kompāniju akcijas, 6% – Japānas, 3% – Lielbritānijas, 3% – Kanādas, 3% – Francijas, 3% – Šveices, 2% – Ķīnas, 2% – Vācijas, 2% – Indijas un 2% – Taivānas kompāniju akcijas. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Microsoft” (4,0%), “Apple” (3,5%), “NVIDIA”(3,0%), “Amazon.com” (2,3%), “Alphabet” (2,1%), “iShares MSCI India UCITS ETF” (1,8%), “Meta Platforms” (1,6%), “Eli Lilly” (0,9%) un “Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.” (0,9%) akcijas. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena pieauga par 20%, tai palielinoties par 11% kopš septembra sākuma.

  1. Vanguard FTSE All-World ETF

Piektajā vietā popularitātes ziņā ierindojās “Vanguard FTSE All-World ETF”. Tas ir biržās tirgotais fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus attīstīto un attīstības valstu kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot “FTSE AllWorld Index” akciju indeksa dinamiku. Sekojot šim indeksam, investori izveido diversificētu portfeli, iekļaujot tajā ne tikai lielas, bet arī vidējas kapitalizācijas kompāniju akcijās. Ģeogrāfijas ziņā 60% no fonda ieguldījumiem veido ASV kompāniju akcijas, 6% – Japānas, 3% – Lielbritānijas, 3% – Francijas, 3% – Šveices, 3% – Kanādas, 2% – Ķīnas, 2% – Indijas, 2% – Vācijas un 2% – Austrālijas kompāniju akcijas. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Microsoft” (4,3%), “Apple” (4,0%), “Alphabet” (2,3%), “NVIDIA” (2,1%), “Amazon.com” (2,0%), “Meta Platforms” (1,3%), “Eli Lilly” (0,8%), “Tesla” (0,8%) un “Broadcom” (0,7%) akcijas. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena pieauga par 20%, tai palielinoties par 11% 2023. septembrī–2024. gada februārī.

***

Paziņojums par juridiskās atbildības ierobežojumu

Šis informatīvais pārskats ir mārketinga informācija, ko sagatavojusi “Swedbank” AS (Swedbank).  Šeit izteiktie viedokļi var atšķirties no citu Swedbank Grupas uzņēmumu paustajiem viedokļiem. Pārskats ir balstīts uz publiski pieejamu informāciju, kas tiek uzskatīta par uzticamu un atspoguļo Swedbank izpratni par attiecīgo informāciju pārskata sagatavošanas brīdī, kas var mainīties tirgus apstākļu izmaiņu iespaidā. Pārskats ir sagatavots, izmantojot Swedbank darbinieku labākās prasmes, un pēc visas viņu rīcībā esošās informācijas šis pārskats ir pareizs un precīzs, taču ne Swedbank, ne arī kāds Swedbank Grupai piederošs uzņēmums, nedz arī to vadītāji vai darbinieki nav atbildīgi par to, ja pārskatā minētie apstākļi izrādījušies nepareizi vai neprecīzi.
Šis pārskats ir tikai informatīvs. To nekādā ziņā nevar uzskatīt par Swedbank, tās vadītāju vai darbinieku solījumu vai garantiju, ka pārskatā aprakstītie apstākļi patiešām īstenosies vai prognozes izrādīsies patiesas. Šo pārskatu nevar uzskatīt arī par ieteikumu ieguldīt vērtspapīros, noslēgt finanšu darījumus vai rīkoties jebkādā citā veidā. Ne Swedbank, ne tās vadītāji, ne darbinieki nav atbildīgi par jebkādiem zaudējumiem, kas pārskata lietotājam var rasties, paļaujoties uz tajā sniegto informāciju.
Uzsveram, ka ekonomikas vides un finanšu tirgu notikumu attīstības prognozēšana savā ziņā ir spekulatīva un patiesā situācija var izrādīties citādāka, nekā pieņemts pārskatā. Vēsturiskie rezultāti negarantē līdzīgus rezultātus nākotnē un neliecina par notikumu attīstības virzienu nākotnē, kā arī peļņa no jebkādiem jūsu iespējamiem ieguldījumiem nav garantēta. Ieguldījumus ārvalstu tirgos būtiski ietekmē ārvalstu valūtu kursu izmaiņas, kas savukārt var ietekmēt investoram pieejamo rezultātu. No ieguldījumiem sagaidāmo rezultātu ietekmē arī ienākumiem piemērojamie nodokļi, attiecībā uz kuriem laika gaitā iespējamas likumdevēja ieviestas izmaiņas.
Ja esat izlēmis rīkoties, pamatojoties uz šo pārskatu, lūdzam ņemt vērā, ka, šādi rīkojoties, visu ar to saistīto risku jūs pilnībā uzņematies pats un jūsu pienākums ir pašam pārbaudīt un izvērtēt attiecīgās rīcības ekonomisko pamatotību un saistītos riskus.