Vai mākslīgais intelekts ir uzticams padomdevējs investīcijās?

Dažādi mākslīgā intelekta rīki ir pārņēmuši biznesa pasauli, un investīciju joma nav izņēmums.

Daudzi investori steidz izmantot mākslīgā intelekta rīkus, lai uzlabotu savu ieguldījumu stratēģiju, kā arī gūtu peļņu no ieguldījumiem šīs nozares uzņēmumos. Ir pat bijuši eksperimenti, kuros, piemēram, mākslīgais intelekts ChatGPT ir pārspējis investīciju baņķierus*. Taču, vai šie rīki tiešām ir tik uzticami, lai paļautos uz to padomiem, ieguldot savus brīvos līdzekļus? To skaidrojām kopā ar Swedbank Ieguldījumu produktu līnijas vadītāju Rolandu Zaulu.

Īsumā, kas tad īsti ir mākslīgais intelekts? Saskaņa ar dažādām definīcijām, mākslīgais intelekts ir mašīnu izmantošana cilvēka intelekta atdarināšanai. Mākslīgā intelekta galvenais uzdevums ir efektivizēt mūsu darbu. To var veikt primāri divos virzienos – pilnīgā procesu automatizēšanā vai produktivitātes palielināšanā.

Visizplatītākais mākslīgā intelekta pielietojums ir mašīnmācīšanās, kas apraksta veidu, kādā dators analizē datus, lai izdarītu secinājumus, kas parasti prasa cilvēka domāšanu. Piemēram, viens no šobrīd pazīstamākajiem un apspriestākajiem rīkiem ChatGPT ir mākslīgais intelekts, kas ir apmācīts analizēt plašu informācijas klāstu  un pēc tam tiek mācīts atkārtot cilvēka runu un informācijas sniegšanas veidus. ChatGPT ļauj lietotājiem pieprasīt informāciju par ļoti specifiskām tēmām — no kvantu skaitļošanas līdz cilvēka sirds mehānikai vai ziedu izkārtojuma principiem. Arī investīciju tēma tam, protams, nav sveša. Taču ChatGPT nav vienīgais mākslīgā intelekta rīks, kas jau šobrīd tiek izmantots investīciju jomā.

Kur jau šobrīd mākslīgo intelektu izmanto ieguldījumu pasaulē un kas sagaidāms tuvākajā laikā?

Viens no veidiem ir algoritmiskā tirdzniecība, kas varētu būt vistiešākais veids, kā mākslīgais intelekts tiek izmantots ieguldīšanā. Treideri izmanto mākslīgā intelekta algoritmus, lai analizētu lielas datu kopas un veiktu tirdzniecību lielā ātrumā, veicot darījumus, pamatojoties uz tirgus tendencēm un modeļiem. Datoriem ir iespēja analizēt datus daudz ātrāk nekā cilvēkiem, tādējādi dodot tiem priekšrocības augstfrekvences tirdzniecībā. Algoritmi arī nav pakļauti cilvēka aizspriedumiem, kas mēdz būt svārstīgi dēļ bailēm par zaudējumiem. Turklāt mākslīgā intelekta vadīti tirdzniecības algoritmi var uzlabot tirgus efektivitāti, identificējot un novēršot anomālijas vai nepareizas cenas, tā veicinot godīgākus un efektīvākus tirgus.

Vēl viens veids, kā mākslīgais intelekts tiek izmantots investīcijās, ir sentimenta analīze. Tirgi mainās atkarībā no dažādiem faktoriem, piemēram, makroekonomikas datiem, peļņas pārskatiem, ģeopolitiskām problēmām, centrālo banku procentu likmēm, kā arī pašu tirgus dalībnieku noskaņojuma. Tirgus dalībnieku noskaņojumu ir grūti izmērīt, taču tirgus dalībnieku jūtas bieži vien vairāk nekā jebkuri citi dati nosaka tirgus virzienu uz augšu vai leju. Mākslīgā intelekta programmas var palīdzēt investoriem novērtēt tirgus noskaņojumu, apkopojot ziņu rakstus, sociālo mediju ierakstus un citas tiešsaistes aktivitātes, lai novērtētu tirgus noskaņojumu un prognozētu tā kustības. Viena no potenciāli drīzumā startējošām platformām, kas izmantos visu augstāk aprakstīto, būs marketreader. Ja platforma varēs nodrošināt to, ko tā sola, tas varētu būt liels pavērsiens daudziem institucionālajiem ieguldījumu portfeļu pārvaldniekiem, kā arī privātajiem investoriem.

Portfeļa pārvaldība ar mākslīgā intelekta palīdzību. Parasti portfeļu pārvaldnieki cenšas saglabāt līdzsvaru starp diversifikāciju, risku un tādiem faktoriem kā ienākumi un izaugsme. Mākslīgais intelekts cenšas palīdzēt portfeļu pārvaldniekiem optimizēt savus portfeļus, lai līdzsvarotu šos mērķus un noteiktu prioritāti kādam no tiem. Paredzams, ka pārskatāmā nākotnē portfeļa pārvaldībā tiks izmantotas ģeneratīvas mākslīgā intelekta tehnoloģijas, piemēram, ChatGPT. Jau šobrīd ir precedenti, kad ChatGPT ir spējis prognozēt konkrētu uzņēmumu akciju cenu izmaiņas precīzāk, nekā daži pamata analīzes modeļi. Tāpēc teorētiski tas var būt efektīvs asistents ieguldījumu portfeļa veidošanā, īpaši privātajiem investoriem, kuriem nav liela pieredze savu ieguldījumu pārvaldībā.

Nākamais aspekts, kur paredzams, ka jau drīzumā tiks izmantots mākslīgai intelekts, ir ieguldījumu riska pārvaldībā, palīdzot portfeļu pārvaldītājiem un citiem uzņēmumiem analizēt vēsturiskos tirgus datus, svārstības un jebkādas korelācijas, kas varētu ietekmēt ieguldījuma vai portfeļa atdevi. Mašīnmācīšanās metodes jau šobrīd tiek izmantotas arī riska pārvaldībā, lai palīdzētu uzlabot efektivitāti un samazināt izmaksas. Vērts piebilsts, ka laika gaitā šī tehnoloģija varētu aizstāt cilvēku, jo tā spēj analizēt lielas datu kopas lielā ātrumā ar salīdzinoši nelielu cilvēka resursu nepieciešamību. Šie modeļi ir arī pierādījuši labāku prognozēšanas precizitāti nekā tradicionālie regresijas modeļi un spēju uztvert nelineāras attiecības starp riska faktoriem un citiem mainīgajiem.

Un pēdējais aspekts - pateicoties ChatGPT un ģeneratīvā mākslīgā intelekta inovācijai, mākslīgā intelekta programmas sāk piedāvāt personalizētus ieguldījumu padomus. Viena šāda lietotne ir Magnifi, kas izmanto ChatGPT un citus mākslīgā intelekta rīkus, lai sniegtu reālā laika ieguldījumu konsultācijas. Tā var atbildēt uz jautājumiem, izmantojot tērzēšanas robota saskarsmi, piemēram, ChatGPT. Lai gan Magnifi ir jauns rīks, mēs, visticamāk, redzēsim vairāk šādu mākslīgā intelekta ieguldījumu konsultāciju platformu. Arī jau esošās ieguldījumu platformas drīzumā varētu sākt iekļaut dažus no šiem mākslīga intelekta rīkiem.

Kopumā mākslīgais intelekts jau šobrīd tiek un tiks arī turpmāk izmantots investīciju jomā. Vai tas ir uzticams? Jā un nē vienlaicīgi. Mākslīgais intelekts, protams, ir daudzsološs, taču tas nav sudraba lode, kas garantē panākumus visos investīciju lēmumos. Joprojām ir jāpārvar izaicinājumi un ierobežojumi, piemēram, datu kvalitāte, interpretējamība un pielāgošanās strauji mainīgajai tirgus dinamikai. Turklāt ir jāņem vērā dažādas likumdošanas un ētiskie apsvērumi, kas saistīti ar mākslīgā intelekta ieviešanu investīcijās. Tomēr investori, visticamāk, izmantos jebkuru jaunu tehnoloģiju, kas var uzlabot efektivitāti, samazināt izmaksas un atvieglot ieguldījumus, un mākslīgais intelekts atbilst visiem šiem kritērijiem. Lai gan ieguldījumu pasaulē, akciju atlasē un portfeļa pārvaldībā vienmēr būs cilvēka klātbūtne, mākslīgā intelekta loma tikai pieaugs.

* https://edition.cnn.com/2023/05/05/investing/chatgpt-outperforms-investment-funds/index.html