Gribi pelnīt ar savu naudu? Liec tai strādāt!

Inflācija pēdējos gados bijusi krietni augstāka par depozītu likmēm, kas šobrīd ir pietuvojušās nullei, tāpēc rodas jautājums – kā pelnīt ar savu naudu?

Kāpēc turēt naudu depozītā ir neizdevīgi?

Īsā atbilde uz augstāk minēto jautājumu – ir niecīgas vai nekādas iespējas vairot savu uzkrājumu. Vaicāsi, kāpēc šobrīd depozītiem un krājkontiem ir tik zemas vai pat nulles procentu likmes? To ietekmē Eiropas Centrālās bankas (ECB) monetārās politikas stimuli, balstoties uz norisēm globālajā ekonomikā. Tā šobrīd ECB depozītu likme eiro valūtā ir pazemināta līdz pat -0,50 %. Tas nozīmē, ka bankām ir pat jāpiemaksā par naudas noguldījumiem.

Vienkāršiem vārdiem runājot, tādas ECB politikas mērķis ir, lai cilvēki un biznesi nevis turētu naudu kontos, bet tērētu un stimulētu ekonomiku.

Kā skaidro Swedbank Ieguldījumu daļas eksperts Rolands Zauls, pasaules naudas tirgus un ekonomiku norises rāda, ka šajā ziņā diez vai tuvākajā nākotnē varētu būt izmaiņas, kas klasisko noguldījumu likmes ietekmētu pozitīvi. Jāatceras, ka krāšanas rīki un depozīti nebūt nav īstais veids, kā nopelnīt ar savu naudu – tam daudz piemērotākas ir ieguldījumu iespējas.

Kur ieguldīt un ko ņemt vērā?

Ja jau esi sakrājis sev pietiekamu “drošības spilvenu” un ir pieejami papildu brīvi līdzekļi ilgtermiņā, būtu vērts izvērtēt ieguldījumu veikšanu finanšu tirgos. Ilgtermiņā tie sniedz lielākas peļņas iespējas, un nav jābūt investīciju guru, kā arī ar milzīgiem naudas atlikumiem kontos, lai varētu izmantot šādus ieguldījumus.

Šobrīd ieguldītāju vidū populāri risinājumi:

Šie risinājumi būs piemēroti tev, ja vēlies spert pirmos soļus finanšu tirgos, bet neesi gatavs pats pētīt tirgus tendences. Tava nauda tiks ieguldīta dažādos pasaules finanšu tirgos, kas nozīmē lielākas peļņas iespējas. Līdzšinējie ienesīguma rezultāti (kas, protams, negarantē tādu pašu ienesīgumu nākotnē), rāda, ka peļņa no ieguldījumiem šajos risinājumus pēdējos 5 gados krietni pārsniegusi inflāciju – tātad ieguldījums strādā un pelna Tev vēl naudu.

“Lai saprastu, kur vislabāk ieguldīt savu naudu, svarīgi ir noteikti mērķi – kam vai kāpēc tu krāj, kā arī uz cik ilgu laiku esi gatavs naudu ieguldīt. Piemēram, ja mērķis ir izveidot uzkrājumu vecumdienām, piemērots risinājums ir pensiju 3.līmenis. Ja vēlaties izveidot uzkrājumu, piemēram, bērna izglītībai vai atbalstam studiju laikā – tad uzkrājums bērna nākotnei. "

"Turklāt, krājot pensiju 3.līmenī vai uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā (bērnu nākotnei vai citam mērķim), tev ir iespēja saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par veiktajām iemaksām noteiktā periodā, kas ir papildu ieguvumus,” skaidro Karīna Rokjāne, Swedbank Investīciju atbalsta daļas produktu līnijas vadītāja.

Ja vēlies ieguldījumu lēmumus pieņemt pats

Zīmīgi, ka arvien vairāk iedzīvotāju arī Latvijā sāk izmantot iespēju ar mazām naudas summām uzkrāt pieredzi investīciju jomā, kas pie mums, pretstatā citām Eiropas valstīm, vēsturiski nav izveidojies kā viens no ierastiem krāšanas veidiem.

Ieguldīt finanšu tirgos var ne tikai lielas summas, bet kaut vai 5 vai 50 eiro. Swedbank papildu iepriekšminētajiem gatavajiem ieguldījumu risinājumiem piedāvā iespēju vienkārši un izdevīgi iegādāties uzņēmumu akcijas, biržā tirgotos fondus, vai arī ieguldīt savus līdzekļus konkrētā nozarē vai arī pēc savas izvēles veikt ieguldījumus kādā no vadošajiem pasaules indeksiem.

Finanšu tirgos termiņam ir nozīme

Atceries -, lai sagaidītu lielāku ienesīgumu, jārēķinās ar garāku noguldījuma termiņu (ieteicamais ieguldījumu termiņš ir no pieciem gadiem). Termiņam ir nozīme, jo finanšu tirgos ir iespējamas neprognozējamas svārstības, un nereti ir vajadzīgs laiks, lai sagaidītu arvien labākus rezultātus.

 No kritumiem nav jābaidās, tie ir arī iespēju laiks, kad var izvērtēt papildu ieguldījumu veikšanu par zemākām vērtspapīru cenām, jo finanšu tirgos pēc kritumiem parasti seko kāpumi.

Turklāt, lai veicinātu lielāku peļņas procenta akumulēšanos, liela daļa no investīciju risinājumiem strādā pēc salikto procentu principa, kas akumulēto peļņu reinvestē finanšu tirgos, lai nodrošinātu vēl lielāku ieguldītā kapitāla atdevi nākotnē. Citiem vārdiem – jo ilgāk nauda tiks “darbināta” finanšu tirgos, jo lielākas būs tavas peļņas iespējas.

Kā tad paliek ar klasiskajiem uzkrājumiem?

Tos neviens nav atcēlis, jo tiem ir citi mērķi. Klasiskie uzkrājumi (depozīti) ir vairāk piemēroti drošības spilvenam, lai nepieciešamības gadījumā naudai var piekļūt jebkurā laikā. Pēdējo gadu tendences liecina, ka depozīti ir labs īstermiņa naudas krāšanas veids, piemēram, izmantojot Krājrīku, iespējams ērti un nemanāmi sakrāt līdzekļus kādiem īstermiņa mērķiem vai drošības spilvenam.

Tomēr, ja ir vēlme rast iespēju, kā likt saviem brīvajiem līdzekļiem pelnīt, būtu vērts izvērtēt ieguldīšanu finanšu tirgos, kur ir daudz un dažādas iespējas, kā iesācējiem, tā klientiem, kam ir padziļinātākas zināšanas.

Kur un kā labāk sākt investēt?

Ir daudz iespēju, kā spert pirmos soļus investīciju pasaulē, un, kas der vienam, varbūt neder citam. Tāpēc, lai vislabāk noteiktu sev piemēroto risinājumu, ir vērts:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?

Kalkulatori & rīki