Pensiju eksperimenta dalībnieks Kristaps: “Ar 55 eiro nedēļā var tikai izdzīvot!”

Atšķirībā no Laimas Kacenas, otra Swedbank pensiju eksperimenta dalībnieka Kristapa Kaņepa iknedēļas budžets bija daudz pieticīgāks.

Pēc visu obligāto maksājumu veikšanas eksperimenta laikā Kristapam bija jāiztiek ar 55 eiro lielu “pensiju” nedēļā.  Lai arī ikdienā Kristaps ir apdomīgs un taupīgs, noslēdzot Swedbank pensiju eksperimentu, viņa maciņā bija vien trīs eiro. Kristapa gūtās atziņas eksperimenta laikā:

1. Sen zināmais, bet līdz šim neievērotais noteikums – dodies uz veikalu ar sarakstu un pilnu vēderu – darbojas ļoti lieliski! Tas prasa laiku, un no sākuma tu “pa veikalu plosies zigzagā”, bet vēlāk jau arī ar haotisku sarakstu spēj loģiski iepirkties, ietaupīt laiku un plānot maltītes tā, lai nebūtu jāizsviež liekais, tātad – arī nauda!

2. Fiksē savus ikdienas tēriņus (vismaz nedēļas beigās, lai gan ideāli, ja tas izdodas katru dienu) un pārskati izdevumus, “lai saprastu savu budžetu un to, vai nav sanācis tērēt tērēšanas pēc,” stāsta Kristaps, atzīstot, ka ir ieviesis excell tabulu izdevumiem.

3. Iepērcies vairāk ar bezskaidru naudu, jo tā ir vieglāk sekot izdevumiem bankas izrakstā. Taču eksperimenta laikā sapratu – ja esi cilvēks gados un naudas ir maz, ļoti svarīgi zināt, cik tieši naudas tev ir. Tāpēc, ja seniors lieto arī mobilās aplikācijas, ieteicama būtu Swedbank lietotne, kas uzrāda konta atlikumu telefona ekrānā.

4. Apzini savas iespējas atlicināt līdzekļus kam citam vai netērēt nevajadzīgajam! Lai izaicinātu un iepazītu sevi, eksperimenta iespaidā Kristapa draugi ir nolēmuši mēnesi izdzīvot ar 150 eiro pēc komunālo maksājumu un dzīvokļa apmaksas.

5. Arī ziemā var pārvietoties ar velosipēdu, jo automašīnas izdevumus Kristapa eksperimenta līdzekļi nesedza. Taču šādi var ietaupīt un uzlabot veselību, ja vien ārā nav lieli mīnusi.

6. “Braukt uz nakts tirgu vai tirgu iepirkties man nesanāca, bet, meklējot akcijas, daudz ko iespējams nopirkt lētāk un ilgākam laikam uz priekšu,” ierosina pensiju eksperimenta dalībnieks.

7. Šodienas pensionāriem Kristaps iesaka meklēt papildu ienākumu avotus vai atbalstu no tuviniekiem, lai veidotos drošības spilvens tieši neparedzētajiem gadījumiem. “Domāju, ka prasmes amatniecībā, kāda amata nodošana jaunajai paaudzei vai privātstundu pasniegšana varētu būt labs risinājums. Loterijas biļešu iegāde nebūs izeja” atzīstas Kristaps.

“Mēs esam tagad un šeit! Kas būs rītdien, to mēs vēl nezinām!” rezumē Kristaps, kurš jau pirms eksperimenta regulāri atlicināja naudu savai uzkrājošajai apdrošināšanai. Turklāt jaunietis atzīst, ka izdevumu fiksēšana, ko viņš veic jau vairākus gadus, ļoti palīdz plānot savu budžetu, tāpēc mēneša pēdējā nedēļā viņš pārtikas veikalā var nopirkt to pašu, ko mēneša sākumā.

“Solis atpakaļ” attiecībā uz ikdienas ienākumu līmeni ļāvis jaunietim vēlreiz saprast, ka ar 55 eiro nedēļā ir iespējams izdzīvot, bet ar uzsvaru uz vārdu – izdzīvot! Problēma sāktos brīdī, kad rastos neparedzēti tēriņi veselībai vai sadzīves tehnikas remontam, tas varētu ļoti iesist pa kabatu un ietekmēt turpmāko dzīvi, ja drošības spilvens nav tik liels."

Uzzināt vairāk, kā noritēja Swedbank pensiju eksperiments, vari nopietnapensija.lv un Swedbank Facebook lapā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?