Kāpēc un kā sākt investēt vērtspapīros?

Brīvo naudas līdzekļu uzglabāšana kontā vai krājkontā ilgtermiņā ievērojami ierobežo iespējas nopelnīt vai arī pasargāt savus līdzekļu pret inflāciju.

Alternatīva, kas ilgtermiņā sniedz potenciāli labākas peļņas iespējas, ir Latvijas sabiedrībā līdz šim maz apgūtā uzkrājumu ieguldīšana akcijās vai fondos. Kāpēc un kā ieguldīt skaidro, Swedbank Investīciju daļas eksperts Rolands Zauls.

Kāpēc ieguldīt?

Kontā uzglabāta nauda nepelna, tā pat zaudē savu vērtību inflācijas dēļ, bet krājkontā vai depozītā noguldītā nauda šobrīd nesniedz lielu atdevi zemo procentu likmju dēļ. Tāpēc šobrīd ir labs laiks meklēt jaunus veidus kā ļaut kapitālam augt. Piemēram, novirzot daļu no brīvajiem līdzekļiem darījumiem ar vērtspapīriem, iedzīvotājiem ilgtermiņā paveras  potenciāli labas iespējas pelnīt finanšu tirgos. Tāpēc Swedbank no šī gada 9.decembra Baltijas biržā tirgoto vērtspapīru darījumiem vairs nepiemēro komisijas maksu par pirkšanu un pārdošanu, nulles komisija piemērota arī Swedbank Grupas pārvaldītajiem ieguldījumu fondiem pirkšanas, pārdošanas, maiņas un fondu daļu turēšanai vērtspapīra kontā. Mūsu mērķis ir, lai pēc iespējas vairāk cilvēku iedrošinātu spert pirmos soļus investīciju pasaulē. Investīcijām, protams, nevajag atvēlēt visu savu naudu, jo vispirms labāk izveidot vismaz drošības spilvenu neparedzētām dzīves situācijām un tēriņiem. Bet, kad šis spilvens izveidots, izmēģināt akciju vai fondu pirkšanu var arī ar salīdzinoši nelielu naudas summu. Investīcijas finanšu tirgos nebūt nesākas tikai no 1000 un vairāk eiro. Piemēram, jebkurš var iegādāties kaut vienu uzņēmuma akciju dažu desmitu eiro vērtībā un krāt pieredzi jau kā akcionārs, kurš seko līdzi notikumiem finanšu tirgos, “ atzīst R. Zauls.

Kur ieguldīt?

Pirmos soļus investēšanā var izmēģināt, iegādājoties un pārdodot uzņēmumu akcijas vai ieguldot naudu ieguldījumu fondos. Uzņēmumi šīs akcijas pārdod biržā, jo tiem ir nepieciešams kapitāls attīstībai.

Ieguldot uzņēmumu akcijās, arī tu vari kļūt par uzņēmuma akcionāru un pelnīt, kad akcijas cenas biržā pieaug, vai saņemt daļu no uzņēmuma peļņas, kad tas izmaksās dividendes. Uzņēmumam veiksmīgi attīstoties, investoru interese palielinās un aug tirgus pieprasījums pēc konkrētā uzņēmuma akcijām, līdz ar to aug akciju vērtība. Šādā tirgus situācijā tu vari akcijas pārdot par augstāku cenu, un cenas starpība būs tavs ieguvums jeb peļņa. Tāpat ir iespēja iegādāties akcijas uzņēmumam, kurš veiksmīgi strādā ar peļņu, un daļu no peļņas saņemt dividendēs. Šo summu tu vari izmantot pēc patikas – iztērēt, uzkrāt vai iegādāties jaunas akcijas.

Savukārt ieguldījumu fondi būtībā ir vairāku ieguldītāju līdzekļu apvienojums, ko pārvalda profesionāls ieguldījumu pārvaldnieks ar mērķi gūt maksimāli lielāku peļņu ieguldītāju līdzekļiem. Fondu būtiskākie plusi ir plašā diversifikācija starp dažādām industrijām reģioniem un pat finanšu instrumentiem. Ieguldījumu fondi ir lielisks risinājums tiem, kas finanšu tirgos tik labi vēl neorientējās, bet vēlās ilgtermiņā sasniegt pozitīvu atdevi un papildus peļņu saviem uzkrājumiem pret inflāciju.

Kā sākt ieguldīt vērtspapīros?

Lai sāktu ieguldīt, ir nepieciešams konts, kurā glabāt vērtspapīrus. Vispiemērotākais risinājums ir ieguldījumu konts, kas sniedz iespēju maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli no peļņas tikai brīdī, kad no ieguldījumu konta izņemta lielāka summa nekā ieguldīts. Šo kontu var atvērt internetbankā (datorā vai mobilajā telefonā) vai jebkurā bankas filiālē. Atvērtajā ieguldījumu kontā ieskaiti sevis izvēlēto ieguldījumu summu un internetbankā bez maksas veic darījumus ar izvēlētajiem Baltijas biržās tirgotajiem vērtspapīriem un Swedbank Grupas pārvaldītajiem ieguldījumu fondiem.

Pirms ieguldi, nosaki mērķus

Investīcijām, kā jebkurai citai rīcībai ar naudu, ir jābūt pārdomātām. Tāpēc primāri tev pašam jāatbild uz jautājumu – kāds ir mans mērķis? Ko vēlos nākotnē ar šo naudu iesākt? Un kā mani jau esošie naudas līdzekļi var palīdzēt izvirzītos mērķus īstenot? Tāpat jāmēģina iespējami objektīvi novērtēt sevi — kāda ir mana riska uztvere, cik straujas dabas esmu? Un tikai tad var ķerties pie ieguldījumu veikšanas — mēģinot nekļūt pārāk emocionālam un pieturoties pie izvēlētās stratēģijas.

Lai kļūtu par investoru, pirmkārt, jāizvērtē, cik lielu naudas summu esi gatavs ieguldīt, apzinoties arī iespējamo risku to pazaudēt. Tāpat uz investīcijām labāk raudzīties ar ilgtermiņa, nevis īstermiņa skatu. Bieži neesam gatavi gaidīt, kad beidzot būs peļņa, par spīti ieguldījumu veikšanas ābeces patiesībai — jāskatās ilgtermiņā. Protams, var būt brīži, kad ieguldot iespējams nopelnīt tiešām daudz un ātri. Bet visbiežāk līdz ieguldījumu ražai kāds laiciņš būs jāpagaida,” norāda R.Zauls.

Kā ieguldīt, lai nopelnītu? Skati Nasdaq Baltic video: