Trīs meitu mamma: “Nožēloju, ka nav uzkrāta nauda vecākajai meitai…”

Litai (36) ir trīs bērni. Viņas vecākā meita nesen svinēja savu astoņpadsmito dzimšanas dienu, un Litai ar nožēlu jāatzīst, ka šobrīd viņa būtu priecīga, ja laikus būtu sākusi iemaksāt meitas uzkrājumam.

Pārējiem diviem bērniem (16 gadi un 6 gadi) viņa jau laicīgi sākusi veidot uzkrājumus bērnu nākotnei. Vecākās meitas piemērs regulāri apstiprina viņas izvēles pamatotību. Dzirdot, par ko sapņo bērni, kad jau ir izauguši, Lita uzskatāmi saprot, cik būtiski ir par viņu dzīves starta kapitālu padomāt laicīgi.

“Mēs visi domājam, ka ar laiku kļūsim miljonāri un varēsim bērnus pēc vajadzības nodrošināt arī ar lielām summām. Bet ja nu tā nenotiek? Tad ir labi, ka uzkrājums ir veidots jau iepriekš.”

Regularitāte un disciplīna

Litai nepiemīt stingra finanšu pašdisciplīna, tādēļ pašai katru mēnesi atlikt konkrētu summu nākotnei viņai ir grūti. Tas ir viens no būtiskiem iemesliem, kādēļ viņa ir izvēlējusies noslēgt līgumu ar banku un veidot uzkrājumu bērna nākotnei ar noteiktiem nosacījumiem. Sakārtojot automātiskos maksājumus sev ērtā datumā, Lita ir droša, ka katru mēnesi izvēlētā summa tiks aizskaitīta uzkrājumu papildināšanai. “Es bez tās summas mēnesī mierīgi iztieku. Tagad jau vienreiz uz veikalu aiziet un sapirkt pārtiku ģimenei izmaksā vairāk nekā novirzīt vienu mēneša iemaksu bērna uzkrājumam.”

Patīkams bonuss

Noslēdzot šo līgumu uz termiņu, kas nav mazāks kā desmit gadi, var iegūt iespēju saņemt atpakaļ iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksu. Litai arī šis punkts ir ļoti būtisks. Gada beigās aizpildot un iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju, Lita norāda visas summas, par kurām viņai ir iespējams saņemt nodokļu atvieglojumus – gan par izglītības un medicīnas pakalpojumiem, gan par veidotajiem uzkrājumiem. Kopā tas veido paprāvu summu, kas katru gadu ir vērtīgs papildinājums ģimenes budžetā. To Lita ir izmantojusi gan ceļojuma izmaksu segšanai, gan nopērkot mājai un saimniecībai tādas lietas, ko citkārt neatļautos. “Tajā brīdī izbaudu iespēju iepirkties spontāni,” Lita gaisīgi nosaka. Savukārt citas ģimenes šo atgūto summu par nodokļu pārmaksu izmanto jau esošā uzkrājuma papildināšanai, jo tās apjomu iepriekš nevar paredzēt, tātad nevar ar to rēķināties, kā ar citiem ienākumiem.

Saprātīgs risks un garantētā summa

Uzkrājumā novirzītie līdzekļi tiek novirzīti ieguldījumu fondos ar mērķi vairot uzkrāto kapitālu.

Lita stāsta, kas viņu iepriecina: “Jo lielākas uzkrātās summas un jo tuvāk līguma beigas, jo ieguldījumu plāns kļūst konservatīvāks.”

Tas pasargā uzkrāto summu no lieka riska. Turklāt līgums paredz, ka, neatkarīgi no fondu darbības rezultātiem, Lita kā klients, līgumam beidzoties, garantēti saņems to summu, ko pati ir uzkrājusi. Samaksātās komisijas naudas gan būs jāraksta izdevumos, bet, liekot tās pretī ikgadējam ieguvumam no IIN atmaksas, Lita sevi galarezultātā vienalga saredz kā ieguvēju.

Dzīvības apdrošināšana

Uzkrājums bērna nākotnei ir uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgums, kas ietver sevī arī līguma slēdzēja dzīvības apdrošināšanu. Un tas ir bijis ļoti svarīgs aspekts arī Litai, jo viņa apzinās, ka dzīvē visu izskaitļot nevar, tomēr par vienu Litas prāts ir mierīgāks. Slēdzot līgumu, ir paredzēts, ka viņas nāves gadījumā uzkrājums tiek papildināts par summu, kas vienāda ar neiemaksātajām iemaksām līdz līguma termiņa beigām. Tā teikt – ja varēs, krās pati, bet, ja atgadīsies kas pavisam nelāgs, – par bērna uzkrājumu parūpēsies apdrošinātājs.

Uzkrājums un dekrēta atvaļinājums

Arī Santa veic uzkrājumu bērnu nākotnei, viņai ir trīs bērni, no kuriem vecākajam šobrīd ir 16, vidējai meitiņai 11, bet mazākajam bērnam pusotrs gadiņš. Veidot uzkrājumu bērnu nākotnei viņa sākusi pirms trim gadiem un līdz šim divus gadus bija izmantojusi arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa atgūšanu. Tāpēc šogad bija nepatīkami pārsteigta, ka šādu atmaksu nevarēja saņemt, jo dekrēta atvaļinājuma dēļ aizvadītajā gadā viņai nav bijis ar ienākuma nodokli apliekamo ienākumu. Tomēr labā ziņa – uzkrājums turpina augt un tas taču ir būtiskākais! Un, atgriežoties darbā un sākot saņemt ienākumus, kas ir aplikti ar ienākumu nodokli, par turpmākajām iemaksām bērna uzkrājumā būs iespēja saņemt IIN atmaksu.

“Visvairāk mani priecē, ka, sasniedzot pilngadību, ar šo uzkrāto naudu varēsim bez lieka iespringuma samaksāt bērniem par autovadītāja tiesībām un varbūt pat iegādāt pirmo auto,” par vienu no uzkrātajai naudai paredzētajiem mērķiem stāsta Santa.

Viņa pozitīvi vērtē arī to, ka uzkrājumu bērna nākotnei var turpināt veidot līdz 19, 20 vai 21 gadam atkarībā no tā, kā veidosies dēla studiju plāni un karjera.

Trīs aprēķini, lai sakrātu naudu bērna studiju maksai*

Jo ātrāk sāksim, jo mazāk ik mēnesi jāatliek! Aprēķini veikti trim dažādām starta pozīcijām bērna vecuma ziņā līdz 18 g. vecumam, pieņemot, ka ir vēlme sakrāt 10000 EUR, kas varētu nosegt bērna studiju maksu Latvijā (bakalaurs), kas vidēji izmaksātu ap 6000-8000 EUR un/vai citiem izdevumiem.*   

Mērķis: 10000 EUR bērna studijām

 

1. Krāj no bērna piedzimšanas līdz 18 g. vec.

Mēnesī veicamā iemaksa – 35 EUR

2. Krāj no bērna 5 g. vec. līdz 18 g. vec.

Mēnesī veicamā iemaksa – 55 EUR

3. Krāj no bērna 7 g. vec. līdz 18 g. vec.

Mēnesī veicamā iemaksa – 70 EUR

* Aprēķinātas vērtības ir ilustratīvs piemērs. Aprēķinos ir izmantots prognožu kalkulators www.swedbank.lv->Uzkrājumi, ieguldījumi->Uzkrājumi un ieguldījumu fondi->Uzkrājums bērna nākotnei-> Prognožu kalkulators. Kalkulatora aprēķinos izmantotā ieguldījumu vidējā gada ienesīgumu prognoze negarantē līdzvērtīgu ienesīgumu nākotnē.         

Uzkrājums bērna nākotnei ir uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgums. Apdrošināšanas pakalpojumu sniedz Swedbank Life Insurance SE, kuru Latvijā pārstāv tā filiāle un piesaistītais apdrošināšanas aģents Swedbank AS.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?