Ziemas modes tendences: piecas tirgotākās akcijas un pieci tirgotākie biržā tirgotie fondi (ETF) Swedbank klientu vidū

Informācija ir apkopota par periodu no 2022. gada decembra līdz 2023. gada februārim.

Svarīgi zināt, ka dažas no sarakstā iekļautajām akcijām ir ar paaugstinātu risku, ņemot vērā to pārstāvēto nozari un citus faktorus, kas var būtiski ietekmēt akciju cenu. Jārēķinās, ka dažām akcijām ir arī papildu izmaksas, ko piemēro emitents.

Akcijas

1. Nio Inc. ADR

Laika periodā no 2022. gada decembra sākuma līdz 2023. gada februāra beigām Swedbank (“Swedbank” AS) klienti visaktīvāk tirgoja Ķīnas elektromobiļu ražotāja “Nio” akcijas, kas kotējas ASV biržās. Ķīnas autoražotāju akciju cenas sāk atgūties, Ķīnai mazinot daudzus pandēmijas laikā ieviestos ierobežojumus, kas varētu veicināt pieprasījumu pēc automobiļiem. Publicētie dati liecina, ka 2022. gada IV ceturksnī “Nio” saražoto automašīnu skaits pieauga par 60%, salīdzinot ar 2021. gada IV ceturksni. Kopumā 2022. gada laikā saražoto automašīnu skaits ir pieaudzis par 34%, salīdzinot ar 2021. gadu. Neraugoties uz to, ka kompānija turpina strādāt ar zaudējumiem, tiem sasniedzot 14,7 mljrd. CNY (2,1 mljrd. EUR) 2022. gadā, investori cer, ka kompānijas perspektīvas sāk uzlaboties. Pēdējā gada laikā “Nio” akcija cena samazinājās par 45%, tai krītoties par 27% decembrī-februārī.

2. Lucid Group Inc.

Par otro visaktīvāk tirgoto akciju Swedbank klientu vidū kļuva “Lucid Group”. Kompānija ražo luksusa elektromobiļus, tiešā veidā konkurējot ar tirgus neapšaubāmo līderi “Tesla”. 2022. gada IV ceturkšņa finanšu rezultāti izrādījās labāki, nekā bija gaidīts (mazāki zaudējumi), tomēr pārdošanas apjomi bija sliktāki par prognozētajiem. Mazāks bija arī pasūtīto automašīnu skaits. Investoru vidū arvien vairāk pieaug baumas par to, ka kompāniju varētu pārņemt tās lielākais akcionārs – Saūda Arābijas valsts investīciju fonds. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena samazinājās par 68%, tai augot par 34% decembrī-februārī.

3. Tesla Inc.

Par trešo visaktīvāk tirgoto akciju Swedbank klientu vidū kļuva elektromobiļu tirgus līdera “Tesla” akcijas. 2022. gads kompānijai bija ļoti nemierīgs gan tās dibinātāja Īlona Maska aktivitāšu dēļ, gan augot konkurencei no Ķīnas ražotājiem, gan strauji krītot akcijas cenai. Tomēr 2023. gada sākums pagaidām ir izcils. Pirmkārt, kompānija paziņoja 2022. gada IV ceturkšņa finanšu rezultātus, kas bija labāki, nekā gaidīts, saražojot 1,8 milj. automobiļu. Otrkārt, tai izdevās noslēgt vienošanos ar bankām par kredītlīnijas piešķiršanu 5 mljrd. USD apmērā. Treškārt, prezidenta Baidena administrācija pieņēma lēmumu attiecināt nodokļu atlaidi 7500 USD apmērā uz plašāku elektromobiļu klāstu. Labāks investoru noskaņojums attiecībā uz izaugsmes akcijām kopumā arī noteikti veicināja akcijas cenas strauju atjaunošanos no 6. janvārī sasniegtās zemākās cenas kopš 2020. gada augusta. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena samazinājās par 36%, tai samazinoties par 7% decembrī-februārī.

4. Rivian Automotive Inc.

Šoziem mūsu klientu vidū noteikti dominēja elektromobiļi, jo ceturtajā vietā popularitātes ziņā ierindojās vēl viens elektromobiļu ražotājs no ASV “Rivian Automotive”. Zināmā mērā “Rivian” atgādina “Lucid” situāciju, tai ziņojot par sliktākiem 2022. gada IV ceturkšņa rezultātiem, nekā bija gaidīts. Tomēr investoru uzmanību vairāk piesaistīja divi citi faktori. Pirmkārt, “Rivian” bija spiests atsaukt vairāk nekā 12 000 jau pārdoto automobiļu tehnisku problēmu likvidēšanai. Tas noteikti nozīmēja papildu izmaksas kompānijai, kuras finansiālais stāvoklis jau tā ir pietiekami sarežģīts. Otrkārt, kompānija minēja zināmas “piegādes ķēžu problēmas”, kas varētu turpināties arī šogad. Neraugoties uz to visu, “Rivian” pagaidām plāno saražot 50 000 automobiļu 2023. gadā, salīdzinot ar 24 337 elektromobiļiem 2022. gadā. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena samazinājās par 69%, tai krītoties par 59% decembrī-februārī.

5. Alibaba Group Holding Ltd.

Piektajā vietā visaktīvāk tirgoto akciju mūsu klientu vidū ierindojās Ķīnas e-komercijas gigants “Alibaba Group”. Kompānijas akcijas cena piedzīvoja ralliju decembrī un janvārī, Ķīnai paziņojot par daudzu pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu atcelšanu, investoriem sagaidot būtiskus uzlabojumus fizisko preču pārdošanas apjomos. Tomēr februārī investoru sentiments sāka mainīties, strauji augot Covid-19 saslimšanas gadījumu skaitam Ķīnas teritorijā un fizisko preču pārdošanas apjomiem palielinoties tikai par 5,3% (gads pret gadu) janvārī-februārī, salīdzinot ar 16% decembrī. Turklāt analītiķi atzīmē, ka Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempi varētu arī neatgriezties pirmspandēmijas laikā novērotajā līmenī. Vēl viens faktors ir augošā konkurence Ķīnas e-komercijas nozarē starp “Alibaba”, “JD.com”, “Meituan”, PDD un “Douyin”, kas varētu negatīvi ietekmēt šo kompāniju rentabilitātes rādītājus. Pēdējā gada laikā kompānijas akcijas cena nokritās par 22%, tai paliekot nemainīgai decembrī-februārī.

Biržās tirgotie fondi (ETF)

1. Direxion Daily FTSE China Bull 3X Shares ETF

Swedbank klienti aktīvi tirgo arī biržās tirgotos fondus ar kredītplecu, kas ļauj izmantot piesaistītos līdzekļus potenciālās peļņas palielināšanai. Šoreiz visaktīvāk tirgoto fondu vidū pirmo vietu ieņēma fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus lielu Ķīnas izaugsmes un tradicionālo kompāniju akciju grozā. Investoru aktivitāti noteikti ietekmēja tas, ka Ķīna ir sākusi atcelt pandēmijas laikā ieviestos ierobežojumus, tādējādi augot optimismam attiecībā uz tās ekonomikas perspektīvām. Fonda lielākās pozīcijas veido ieguldījumi “Tencent” (9,8%), “Alibaba” (8,3%), “Meituan” (6,3%), “China Construction Bank”(5,5%), “Industrial and Commercial Bank of China” (5,1%), “Ping An Insurance Group” (4,6%), “JD.com” (4,3%), “Baidu” (4,3%), “NetEase” (3,9%) un “Bank of China” (3,7%) akcijās. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena nokritās par 62%, tai samazinoties par 13% decembrī-februārī.

2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF

Otrajā vietā ierindojās biržās tirgotais fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus ASV vislielāko kompāniju akciju grozā, tam atspoguļojot “Standard & Poor’s 500” akciju indeksa dinamiku. Tas ir diezgan populārs produkts to investoru vidū, kuri nevēlas veikt atsevišķu kompāniju finanšu analīzi, tā vietā ieguldot līdzekļus diversificētā akciju grozā. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Apple” (7,0%), “Microsoft” (5,9%), “Alphabet” (3,2%), “Amazon.com” (2,5%), “NVIDIA”(1,8%), “Berkshire Hathaway” (1,7%), “Tesla” (1,4%), “Exxon Mobil” (1,4%), “UnitedHealth Group” (1,3%) akcijas. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena nokritās par 6%, tai samazinoties par 2% decembrī-februārī.     

3. Vanguard S&P 500 UCITS ETF

Trešo vietu ieņēma vēl viens biržās tirgotais fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus ASV vislielāko kompāniju akciju grozā, tai skaitā arī EUR valūtā. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Apple” (6,6%), “Microsoft” (5,6%), “Alphabet” (3,1%), “Amazon.com” (2,5%), “NVIDIA”(1,7%), “Tesla” (1,7%), “Berkshire Hathaway” (1,7%), “Exxon Mobil” (1,4%), “UnitedHealth Group” (1,3%) akcijas. Kā redzams, šī fonda lielāko ieguldījumu īpatsvari tikai minimāli atšķiras no “iShares Core S&P 500 UCITS ETF” ieguldījumu struktūras. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena nokritās par 6%, tai samazinoties par 2% decembrī-februārī.    

4. VanEck Gold Miners UCITS ETF

Augot zelta cenai, ceturtajā vietā popularitātes ziņā ierindojās biržās tirgotais fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus zelta ieguves kompāniju akciju grozā. Ģeogrāfiski 50% no fonda ieguldījumiem veido Kanādas zelta ieguves kompāniju akcijas, 18% ASV, 14% Austrālijas, 9% Dienvidāfrikas, 5% Ķīnas un 2% Lielbritānijas kompāniju akcijas. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Newmont” (11,8%), “Barrick Gold” (9,9%), “Franco-Nevada” (8,7%), “Agnico Eagle Mines” (7,2%), “Wheaton Precious Metals” (6,5%), “Newcrest Mining” (5,0%), “Gold Fields” (4,1%), “Zijin Mining Group” (3,9%), “Nortehrn Star Resources” (3,7%) un “AngloGold Ashanti” (3,5%) akcijas. Kā redzams, šī fonda lielāko ieguldījumu īpatsvars tikai minimāli atšķiras no “iShares Core S&P 500 UCITS ETF” ieguldījumu struktūras. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena nokritās par 19%, tai samazinoties par 2% decembrī-februārī.

5. SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF

Piekto vietu ieņēma biržās tirgotais fonds, kas ļauj investoriem ieguldīt līdzekļus pasaules augstas dividendes maksājošo kompāniju akciju grozā. Šis fonds ir pievilcīgs ieguldītajiem, kuru mērķis ir nodrošināt pietiekami lielu naudas plūsmu no saviem ieguldījumiem. Dividenžu izmaksa notiek ik ceturksni. Ģeogrāfiski 44% no fonda ieguldījumiem veido ASV dividendes maksājošo kompāniju akcijas, 9% Kanādas, 7% Japānas, 7% Lielbritānijas, 6% Šveices, 5% Vācijas, 4% Ķīnas, 4% Honkongas, 2% Itālijas un 2% Francijas  kompāniju akcijas. Fonda lielākos ieguldījumus veido “Kennedy-Wilson Holdings” (2,0%), “Verizon Communications” (1,9%), “Adecco Group” (1,9%), “LTC Properties” (1,8%), “Newell Brands” (1,8%), “A2A” (1,8%), “Universal Corp” (1,7%), “Paramount Global” (1,7%), “Lenovo Group” (1,7%) un “Highwoods Properties” (1,7%) akcijas. Kā redzams, šis fonds ir pietiekami diversificēts, vienas kompānijas akciju īpatsvaram nepārsniedzot 2%. Pēdējā gada laikā fonda daļas cena nokritās par 13%, tai samazinoties par 3% decembrī-februārī.

Paziņojums par juridiskās atbildības ierobežojumu

Šis informatīvais pārskats ir mārketinga informācija, ko sagatavojusi “Swedbank” AS (Swedbank).  Šeit izteiktie viedokļi var atšķirties no citu Swedbank grupas uzņēmumu paustajiem viedokļiem. Pārskats ir balstīts uz publiski pieejamu informāciju, kas tiek uzskatīta par uzticamu un atspoguļo Swedbank izpratni par attiecīgo informāciju pārskata sagatavošanas brīdī, kas var mainīties tirgus apstākļu izmaiņu iespaidā. Pārskats ir sagatavots, izmantojot Swedbank darbinieku labākās prasmes, un pēc visas viņu rīcībā esošās informācijas šis pārskats ir pareizs un precīzs, taču ne Swedbank, ne arī neviens Swedbank grupai piederošs uzņēmums, nedz arī to vadītāji vai darbinieki nav atbildīgi par to, ja pārskatā minētie apstākļi izrādījušies nepareizi vai neprecīzi.

Šis pārskats ir tikai informatīvs. To nekādā ziņā nevar uzskatīt par Swedbank, tās vadītāju vai darbinieku solījumu vai garantiju, ka pārskatā aprakstītie apstākļi patiešām īstenosies vai ka prognozes izrādīsies patiesas. Šo pārskatu nevar uzskatīt arī par ieteikumu ieguldīt vērtspapīros, noslēgt finanšu darījumus vai rīkoties jebkādā citā veidā. Ne Swedbank, ne tās vadītāji, ne darbinieki nav atbildīgi par jebkādiem zaudējumiem, kas pārskata lietotājam var rasties, paļaujoties uz tajā sniegto informāciju.

Uzsveram, ka ekonomikas vides un finanšu tirgu notikumu attīstības prognozēšana savā ziņā ir spekulatīva un patiesā situācija var izrādīties citādāka, nekā pieņemts pārskatā. Vēsturiskie rezultāti negarantē līdzīgus rezultātus nākotnē un neliecina par notikumu attīstības virzienu nākotnē, kā arī peļņa no jebkādiem jūsu iespējamiem ieguldījumiem nav garantēta. Ieguldījumus ārvalstu tirgos būtiski ietekmē ārvalstu valūtu kursu izmaiņas, kas savukārt var ietekmēt investoram pieejamo rezultātu. No ieguldījumiem sagaidāmo rezultātu ietekmē arī ienākumiem piemērojamie nodokļi, kuros laika gaitā iespējamas likumdevēja ieviestas izmaiņas.

JA ESAT IZLĒMUŠI RĪKOTIES, PAMATOJOTIES UZ ŠO PĀRSKATU, LŪDZAM ŅEMT VĒRĀ, KA, ŠĀDI RĪKOJOTIES, VISU AR TO SAISTĪTO RISKU JŪS PILNĪBĀ UZŅEMATIES PATS UN JŪSU PIENĀKUMS IR PAŠAM PĀRBAUDĪT UN IZVĒRTĒT ATTIECĪGĀS RĪCĪBAS EKONOMISKO PAMATOTĪBU UN SAISTĪTOS RISKUS.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?