Ceļošanas pieredze pandēmijas laikā – ko ņemt vērā, ja ir tāda vajadzība?

Šobrīd ceļo vien retais, taču, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, ceļošanas intensitāte visdrīzāk pieaugs. Ko ņemt vērā, ceļojot pandēmijas laikā?

To vaicājām uzņēmējai un bloga andasstuff.lv autorei Andai Kārkliņai, kura darba vajadzībām šajā laikā devusies gan īsākā, gan garākā braucienā. 

Dodoties ceļojumā, īpaši šajā laikā, vados pēc vienkāršas filozofijas - ja pats sevi sargāsi, arī citi tevi sargās. Ir jārespektē drošības noteikumi, sākot ar testa veikšanu līdz masku valkāšanai, roku tīrībai un distances ievērošanai. Ceļojot, mēs uzņemamies atbildību ne tikai pret sevi, bet arī citiem, kurus satiekam šajā laikā,” saka Anda.

Ceļošana šobrīd prasa daudz rūpīgāku plānošanu

 “Ceļojuma plānošana ir tas, ko dēvēju par mājasdarbu. Man vienmēr patīk atrast īpašas apmešanās vietas, kas ir laikmetīgas un personiskas, tāpēc šim jautājumam vienmēr pieeju ļoti rūpīgi. Pēc ceļojuma vienmēr dalos ar saviem iespaidiem savā blogā, tāpēc tā ir vēl jo lielāka atbildība - ieteikt lasītājiem personīgi pārbaudītas vietas, kas ir kā pievienotā vērtība ceļojama iespaidu veidošanā. Papildus tam, šobrīd mājas darba ietvaros ietilpst rūpīga izpēte par ieceļošanas prasībām galamērķī, izpētot noteikumus, kuri attiecas uz valsti, kur plānoju doties, jo pat Eiropas Savienības robežās prasības ieceļošanai bieži atšķiras.

Tajā iespējams iepazīties ar aktuālo informāciju, kas attiecas uz ārvalstīm. Tāpat noteikti vērts ieskatīties arī galamērķa valsts iekšlietu ministrijas lapā, kur parasti atrodamas veidlapas, kas nepieciešamas ieceļošanai un nereti arī, lai pārvietotos pa pašu valsti.

Savukārt Covid-19 PCR tests, kas veikts ne ātrāk kā 72 stundas pirms lidojuma, jau kļuvis par normu, un vienmēr pirms plānotā lidojuma vai pārbrauciena pārbaudu, vai prasības nav papildinātas ar jauniem noteikumiem. Piemēram, vai nav mainījušās prasības par pašizolācijas nepieciešamību. Šobrīd darba vajadzībām atrodos Francijā, un pašreiz šeit pašizolācija pēc ieceļošanas nav obligāta, bet pēc atgriešanās Latvijā, rēķinos, ka 10 dienas jāievēro īpaša piesardzība un pašizolācijas prasības. Attiecīgi, ceļojuma plānošana prasa vairāk laika nekā iepriekš, rūpīgāku normatīvo aktu izstudēšanu, lai ceļojums izdotos bez liekiem satraukumiem.

Anda šobrīd darba nolūkos atrodas Francijā, un viņa atzīst – arī šis ceļojums saistās tikai ar pozitīvām emocijām. “Šķiet, cilvēki kļuvuši vēl atvērtāki, labestīgāki, viesnīcu personāls ļoti rūpējas par viesu labsajūtu un drošību. Francijā veikalos ir reglamentēts skaits, cik vienlaicīgi telpā var atrasties klienti, līdz ar to bieži jāpastāv rindā veikala ārpusē, bet atkal gribas atsaukties uz cilvēku pozitīvismu - tā ir iespēja aprunāties ar vietējiem, īsinot laiku, pasmieties un galu galā, labi pavadīt laiku. Uz ielas ir jāvalkā maskas, varbūt tā ir vienīgā neērtība, ar ko saskaros, jo karstākā laikā pārsegs mazliet apgrūtina elpošanu. Tāpēc daudz laika pavadu pie dabas, pārgājienos gar vīna laukiem un meža takās, kur tikai retums var sastapt pretimnācējus, un masku var novilkt."

"Šis pandēmijas laiks ir iemācījis vairāk smelties iedvesmu un spēku dabā, nevis lielpilsētās, kā arī ieklausīties savās sajūtās. Ja jūties droši, tad rūpīgi plānots ceļojums, kurā tiek ievēroti visi drošības noteikumi, uzlabos garīgo pašsajūtu un ļaus uzkrāt vajadzīgo iedvesmas devu,” stāsta Anda.

 Protams, ja ir vajadzība ceļot šajā laikā, ir jāpadomā arī par tā saucamo scenāriju B, ja nu tiek pārcelts lidojums vai tajā nav iespēja doties personīgu iemeslu dēļ. “Kad februārī devos ceļojumā uz Franciju, kas lielā mērā bija saistīts ar darbu, sākumā plānoju valstī pavadīt vienu nedēļu, bet tad radās vajadzība palikt ilgāk. Tā kā airBaltic piedāvā fleksiblās aviobiļetes, bez liekām galvassāpēm un stresa nomainīju atgriešanās datumu un varēju strādāt pie projekta ilgāk uz vietas Francijā. Šis faktors ir ļoti svarīgs, tāpēc, ja gadījumā izvēlētā aviokompānija nepiedāvā lidojuma datuma pārcelšanas iespēju, noteikti iesaku apsvērt ceļojuma apdrošināšanas iespēju. Tāpat ceļojuma apdrošināšana ir sava veida drošības faktors pret citiem iepriekš neparedzamiem apstākļiem, lai izvairītos no lieka stresa,” norāda Anda.

Ja ir nepieciešamība ceļot, zini - Swedbank apdrošina pret Covid-19 riskiem

Šobrīd, kad ceļot nav ieteicams, daļai iedzīvotāju tā tomēr ir nepieciešamība. Tāpēc Swedbank no 6.maija apdrošina arī pret Covid-19 riskiem. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem, kam šajā laikā ir jādodas uz ārzemēm, ir iespēja sevi pasargāt no tādiem riskiem kā, piemēram, ceļojumu atcelšana vai medicīnisko izdevumu segšana ārvalstīs Covid-19 dēļ. Aizsardzība pret Covid-19 būs bez papildu maksas. Tā būs iekļauta gan internetbankā nopērkamajā ceļojumu apdrošināšanā, gan ceļojumu apdrošināšanā pie kredītkartēm (Zelta, Platīna un Biznesa zelta kredītkartēm).