Eiropas festivālu ceļvedis 2024. gada vasarai – dažādu mūzikas un mākslas žanru cienītājiem

Vasara daudziem no mums nav iedomājama bez mūzikas un mākslas pasākumiem, tāpēc lieliski, ja sen kāroto ceļojumu vari apvienot ar neatkārtojamu pieredzi kādā festivālā.

Šī gada vasaru varētu dēvēt par festivālu sezonu visā Eiropā. Lai gan ar bagātīgu kultūras programmu mūs priecē arī pašmāju pasākumu organizatori, dažkārt vēlamies jaunas emocijas un pieredzi gūt arī ceļojumu laikā. Par tādiem festivāliem kā Roskilde, Tomorrowland vai operas svētkiem Austrijā esam dzirdējuši ne reizi vien, tāpēc šoreiz esam apkopojuši mazāk dzirdētus, taču vienlīdz aizraujošus un vērienīgus mūzikas un mākslas piedzīvojumus dažādās Eiropas valstīs.

Izvēlies sev tīkamāko mākslas vai mūzikas veidu un dodies ceļā!

KLASISKĀ MŪZIKA UN OPERA

  • Veronas operas festivāla 101. gadadiena Itālijā (07.06. – 07.09.)

Lai atzīmētu 101. festivālu Veronas arēnā, Fondazione Arena di Verona izsludinājusi 2024. gada programmu teju visas vasaras garumā. Festivālā iespējams apmeklēt vairāk nekā 50 dažādus operas iestudējumus, kas 100 gadu laikā saņēmuši lielāko atzinību no apmeklētājiem un kritiķiem. Īpašu šarmu un pasākuma burvību piešķir seno romiešu amfiteātris, kas ļauj atgriezties senā pagātnē un vienlaicīgi baudīt klasikas un arī mūsdienu operas šedevrus.

  • Savonlinna operas festivāls Somijā (05.07. – 04.08.)

Savonlinnas operas festivāls ir vasaras zvaigzne Somijas kultūras notikumu kalendārā. Viduslaiku pils teritorijā festivāla apmeklētājiem iespējams baudīt īstus opermūzikas svētkus - no klasikas līdz pat pirmizrādēm un viesiestudējumiem ar Pasaulē atzītu mākslinieku performancēm.

  • Eksanprovansas opermūzikas festivāls Francijā (03.07. - 23.07.)

Gleznainajā Provansas pilsētā Eksanprovansā (Aix-en-Provence) trīs jūlija nedēļās iespējams baudīt īstus operas un klasiskās mūzikas svētkus festivālā “Festival d’Aix-en-Provence”. Īpaši festivālam tiek veidoti jauni operu iestudējumi, kā arī līdz šim nedzirdētas koncertprogrammas ar Pasaulē atzītiem māksliniekiem, mūziķiem, režisoriem, orķestriem, diriģentiem, komponistiem un pirmšķirīgu aktieru sastāvu.

DŽEZA MŪZIKA

  • Montrē džeza festivāls Šveicē (05.07. -20.07.)

Montrē džeza festivāls (The Montreux Jazz Festival) katru gadu norisinās Ženēvas ezera krastā, veidojot platformu radošai brīvībai. Festivāla atrašanās vieta ir brīnišķīgs ceļojuma galamērķis, jo vienlaikus vari baudīt Alpu un Ženēvas ezera vasaras burvību, kā arī izpētīt Lavaux vīna dārzu piedāvājumu. Turklāt džeza muzikālo piedzīvojumu papildina arī citi mūzikas žanri - blūzs, roks, soulmūzika u.c. 

  • Ziemeļjūras džeza festivāls Nīderlandē (12.07. – 14.07.)

Ziemeļjūras džeza festivāls (NN North Sea Jazz Festival) norisinās Nīderlandes pilsētā Roterdamā un ir lielākais iekštelpu mūzikas festivāls pasaulē, kurā trīs dienu laikā vari piedzīvot džeza mūzikas pagātni, tagadni un nākotni. Kopā ar džeza mūziku varēsi baudīt arī daudzus citus žanrus, piemēram, blūzu, soulmūziku, fanku, un pat hip-hopu un popu. Turklāt, līdzās jau visiem zināmiem džeza mūzikas grandiem, festivāla apmeklētājiem iespējams iepazīt arī jaunos mūzikas talantus.

  • Jazz à Juan Francijā (08.07. – 18.07.)

Festivāls “Jazz à Juan” ik gadu norisinās idilliskā piekrastes pilsētā Huan-les-Pins, apvienojot džezu, blūzu un soulmūziku ar neatkārtojamo Vidusjūras atmosfēru. Festivāla laikā iespējams apmeklēt vairākus bezmaksas koncertus, kā arī baudīt džeza mūziku mākslas izstādēs un ielu performancēs. Jau pirms festivāla sākuma pilsēta iemirdzas īstā džeza parādē - ar maršējošiem orķestriem uz ielām, īpašām programmām džeza klubos, kā arī unikālām mākslas izstādēm. Papildus priekšrocība noteikti ir Nicas tuvums, jo festivāla pilsētiņa ir vien pusstundas braucienā līdz šai Vidusjūras pērlei.

MŪSDIENU MŪZIKA - POPS, ROKS, ELEKTRONISKĀ MŪZIKA U.C.

  • Ģimenes mūzikas, mākslas un teātra festivāls Latitude Lielbritānijā (25.07. – 28.07.)

Festivāls Latitude piedāvā unikālu mūzikas, mākslas un kultūras pieredzes sajaukumu dinamiskā un iekļaujošā vidē. Neatkarīgi no tā, vai esi mūzikas entuziasts, mākslas, teātra vai komēdijas cienītājs, vai meklē neaizmirstamu piedzīvojumu ģimenei, Latitude festivāla programma piedāvā kaut ko ikvienam no jums. Festivāla norises vieta atrodas divu stundu braucienā no Londonas, tāpēc šī var būt arī lieliska iespēja izpētīt Lielbritānijas neatkārtojamo dabu un burvīgos ciematus ārpus lielpilsētām.

  • Sziget mūzikas festivāls Ungārijā (07.08. – 12.08.)

Vai zināji, ka iespaidīgu festivāla pieredzi vari gūt arī Budapeštā? Piecu dienu garumā Budapeštas salā Óbuda vari izbaudīt ne tikai plašu muzikālo žanru piedāvājumu, bet arī vēl neredzētas mākslas darbu instalācijas un citus kultūras notikumus. Turklāt šogad Sziget festivāla programmu papildina tādas Pasaules zvaigznes kā Billie Eilish, David Guetta, Florence + The Machine, Imagine Dragons, Macklemore, Mumford & Sons un daudzi citi mūziķi.

  • Pukkelpop festivāls Beļģijā (15.08. – 18.08.)

Pukkelpop ir aizraujošs mūzikas festivāls Beļģijas pilsētā Haseltā, kas garantē labu noskaņojumu un neatkārtojamu muzikālo piedzīvojumu ikvienam apmeklētājam. Daudzveidīgā programma ar popmūzikas, roka, alternatīvās un elektroniskās mūzikas zvaigznēm un vēl pavisam nedzirdētiem mūziķiem rada elektrisku atmosfēru, kurai nav iespējams pretoties. Arī šeit šogad vari dzirdēt tādus Pasaules grandus kā Billie Eilish, The Killers, Angele, Florence + The Machine, Macklemore, Anne-Marie, Yungblud un pat Limp Bizkit.

MĀKSLA UN ARHITEKTŪRA

  • Venēcijas biennāle Itālijā (20.04 – 24.11.)

Kāpēc gan savu romantisko ceļojumu uz Venēciju neapvienot ar unikālu pieredzi vienā no prestižākajiem mākslas un arhitektūras pasākumiem, kas norisinās vien reizi divos gados? Šis notikums atspoguļo mākslinieciskās izteiksmes būtību tā visos veidos - no iespaidīgām laikmetīgās mākslas izstādēm, kas rotā vēsturiskos paviljonus, līdz pārdomu rosinošām teātra izrādēm un burvīgiem kinematogrāfiskiem darbiem. Arī Latvija ar nacionālo paviljonu šogad jau vienpadsmito reizi būs pārstāvēta Venēcijas arhitektūras biennālē, tāpēc šo nozīmīgo gadadienu vari nosvinēt kopā ar mūsu un citu valstu māksliniekiem un arhitektiem no maija līdz pat novembra beigām.

  • Edinburgas mākslas festivāls Lielbritānijā (02.08. - 26.08.)

Edinburgas mākslas festivāls “Frindge” katru kadu trīs nedēļas augustā viesojas Skotijas galvasspilsētā, lai priecētu savus apmeklētājus ar teātra mākslas dažādību - no dejām, īsiem skečiem līdz komēdijai un drāmai. Simtiem dažādās norises vietās skatītāji var baudīt teātra mākslu visās tās izpausmēs. Turklāt daļai no izrādēm ieejas biļetes nav nepieciešams iegādāties - tās ir vai nu bezmaksas, vai izrāde pēkšņi sākas kā pārsteigums garāmgājējiem. Augustā Edinburga pārvēršas par teātra metropoli, baudot performances dažādākajās vietās un laikos.

  • Helsinku Dizaina nedēļa Somijā (06.09. - 15.09.):

Helsinku Dizaina nedēļa ir lielākais dizaina notikums Ziemeļeiropā, kas piedāvā dažādus pasākumus gan klātienē, gan attālināti, tostarp lekcijas, diskusijas, dizaina tirgus un izstādes. Jomas profesionāļiem (arhitektiem, dizaineriem, pilsētplānotājiem un citiem) tiks organizēti arī vairāk nekā 130 specializēti pasākumi. Tāpat programmā iekļautas arī neformālas ballītes, kas var kļūt par lielisku iespēju dibināt kontaktus ar kolēģiem.

Par mierpilnāku ceļojumu parūpējies jau pirms tam

Ceļojuma laikā parūpējies par savu drošību, līdzi ņemot Zelta kredītkarti, jo tajā ir iekļauta ceļojuma apdrošināšana, kas parūpēsies par tevi, kā arī ģimeni, ar ko ceļosi kopā. Ar kredītkarti lielākā daļa  tavu pirkumu būs apdrošināti, iepērkoties gan Latvijā, gan ārzemēs, kā arī interneta veikalos. Turklāt neplānotu tēriņu gadījumā tev būs pieejams arī kredītlimits.