Hobijs - iespēja naudu iztērēt vai nopelnīt? 3 pieredzes stāsti

Brīvā laika aizpildīšana ar hobiju nenoliedzami palīdz uzkrāt spēkus un atpūsties. Tomēr bieži vien, jo vairāk attīstāmies hobijā, jo izmaksas mēdz kļūt lielākas. Bet vai ar hobiju ir iespējams arī nopelnīt?

Uzsākot jaunu hobiju, lai arī kāds tas būtu - kāds sporta veids, rokdarbi vai kas cits, parasti ir jāveic kādi, kaut nelieli, ieguldījumi.

Attīstot savas prasmes lietā, kas tuva sirdij, arī izmaksas turpina augt - gan par nepieciešamo inventāru, materiāliem, gan, iespējams, kursiem, kas palīdz prasmes attīstīt. Līdz ar to hobijs var izvērsties par papildus tēriņiem.

Tomēr ir veids, kā tos samazināt vai pat ar savu hobiju nopelnīt!

Piemēram, ja tavs hobijs ir kāds sporta veids un esi to apguvis ļoti labā līmenī - vari piedāvāt apmācīt jaunos censoņus. Savukārt, ja aizraujies ar rokdarbiem - vari tos izgatavot pārdošanai. Protams, šādas darbības veicot, jāsakārto oficiālā puse un no ieņēmumiem jānomaksā nodokļi, tomēr tā ir lieliska iespēja kā ne vien pašam attīstīt savas prasmes sirdslietā, bet arī mazliet nopelnīt.

Lai noskaidrotu, kā ar savu sirdslietu, līdztekus pamatdarbam, spējuši nopelnīt, pieredzē dalās 3 dažādu hobiju pārstāvji - Ralfs, kura hobijs ir ģitārspēle un dīdžejošana, Dženeta, kura ar savām jogas prasmēm dalās arī ar citiem, kā arī Egita, kura ir īstena rokdarbniece.

Hobijs - iespēja būt aktīvai un “neiebraukt mīnusos”

Dženeta jau vairāk kā 6 gadus aktīvi pievērsusies jogai. Savas prasmes gadu laikā izkopjot, viņa nolēmusi ar savām zināšanām dalīties ar citiem, pasniedzot jogu.

Kā saka pati Dženeta: “Es uz to vairāk skatos kā veidu, kā pašai darīt to kas patīk, būt fiziski aktīvai un nevis tērēt, bet tieši otrādi - piepelnīties ar to.”

Pasniedzot nodarbības citiem, Dženeta var ne tikai piekopt savu sirdslietu, bet arī satikties ar jauniem cilvēkiem, vienoties kopīgās interesēs, bet arī turpināt attīstīt savas prasmes un, protams, uzlabot arī tehnisko nodrošinājumu nodarbībām. Piemēram, ieņēmumus no sava hobija Dženeta izmanto, lai iegādoties aprīkojumu, piemēram, jogas paklājiņus gan sev, gan klientiem, kā arī sporta apģērbu.

Jautājot, kā Dženeta nokļuvusi līdz lēmumam jogu padarīt arī par savu ienākumu avotu, viņa stāsta: “Iepriekš nodarbojos ar dejošanu - baletu, laikmetīgo deju, jazz deju. Ilgo gadu laikā bija iedzīvojusies traumās, dejošanu pārtraucu un nolēmu vairāk pievērsties jogai. Parasti cilvēkiem aiziejot uz jogu ir tas klikšķis, ko nevar izskaidrot.

Pēc jogas nodarbības nejūties kā pēc parastas sporta nodarbības. Ir tāds iekšējs miers, nogurums nav tik izsteikts, bet ķermenis jūtas lieliski. Es nolēmu iet jogas skolā, jo vēlējos uzzināt vairāk un padziļināti par jogu gan kā praksi, gan tās vēsturi un filozofiju.

Uzzināt, kāpēc jogā dara konkrētas lietas un ko tas cilvēkam dod. Nebiju domājusi kļūt par pasniedzēju. Bet tad, iegūstot visas šīs zināšanas un izejot obligāto praksi, ko skola noteica, lai varētu dabūt gan Latvijas diplomu, gan starptautikso diplomu, man ļoti iepatikās. Jutos kā zivs ūdenī.”

Lai arī joga nav hobijs, kas prasa ārkārtīgi lielus ieguldījumus to uzsākot, ir nepieciešams inevntārs - jogas paklājiņš, piemērots apģērbs, kā arī telpa treniņiem. Tāpat, izglītoties par jogu iespējams dažādos veidos, tomēr labākais no tiem ir apmeklēt kursus, padziļinātāk apgūstot jogas vēsturi, filozofiju, anatomiju, jogas praksi un daudzus citus priekšmetus. Protams, arī šie kursi ir maksas, izmaksām sastādot aptuveni 2 tūkstošus eiro.

Mūziķa dzīve - mūžīgas investīcijas

Savā pieredzē dalās arī Ralfs, kurš par mūziku sācis interesēties jau 15 gadu vecumā,  bet nopietnāk šim hobijam pievērsies 17 gadu vecumā.

“Ar nopietni es domāju - veidot grupu, meklēt līdzīgi domājošos un attīstīt tehniskās un praktiskās zināšanas. Ieguldījumi tehnikā ir bijuši lieli un, ja tu sevi uztver nopietni, tad ieguldīsi tajā arvien no jauna.

Ieguldījis finansiālus līdzekļus mūzikā, attīstot savas prasmes, esmu jau kopš paša sākuma, piemēram, pērkot gan aizvien labākas ģitāras (labas ģitāras cena mērāma vairākos tūkstošos eiro), gan jaunas stīgas ģitārai, kas, lai arī maksā pārdesmit eiro, tomēr ir regulārs ieguldijums u.t.t. Respektīvi no sīkumiem līdz lieliem pirkumiem.

Par to, vai esmu atpelnījis ieguldīto naudu, ir grūti spriest, jo koncertu, ballīšu un kāzu honorāri ir “izstiepti” pa šiem pēdējiem 9 gadiem.

Drošvien, ka esmu atpelnījis daļu no ieguldītā, kas arī sniedz iespēju turpināt attīstīties, tai skaitā vairāk laika pievēršot hobijam, bet nav tā, ka man kaut kur skapī stāv liela naudas kaudze. Viss tiek tērēts mēģinājuma telpās, tehnikā. Mūzika ir mūžīga investīcija, protams, līdz kādam brīdim, bet man kā jaunam latviešu džekam lielajā pasaulē, vēl ir ko plēsties līdz tādai stadijai dzīvē - kad radītais pelna tavā vietā,” stāsta mūziķis Ralfs.

Patīkams novērtējums monetārā izteiksmē

Egita ir rokdarbniece - viss, kur jādomā radoši un kas jāveido, ir viņas sirdslieta. Egita stāsta, ka jau sen, līdztekus pamatdarbam, nodarbojusies ar mākslu un rokdarbiem. Piepelnīties viņa sākusi laikā, kad galvenā aizraušanās bija gleznošana - bieži vien cilvēki vēlējušies, lai tiek uzgleznota kāda tieši viņiem mīļa ainava vai mājdzīvnieki, ko Egita ar prieku darījusi.

Vēlāk, kad savas prasmes jau bija pierādījusi draugu un paziņu lokā, Egita saņēmusi arī vairākus uzaicinājumus veidot iekštelpu sienu gleznojumus. Tomēr, ekonomiskajai situācijai pasliktinoties, aizvien retāk kurš varēja atļauties pasūtīt sev personīgi gleznotu gleznu.

Tādēļ Egita pamazām pievērsusies šūšanai. Šobrīd viņa šuj bērnu rotaļlietas - personalizētas, pēc katra mazā ķipara vēlmēm.

Viņa stāsta, ka tieši pateicoties priekšzināšanām šūšanā varējusi atsākt šo hobiju, kas, kā pati saka, sponsorē viņas garderobi. Proti, par ieņēmumiem no bērnu rotaļlietām Egita visbiežāk iegādājas gan audumus jaunām rotaļlietām, gan arī apģērbiem.

“Man patīk izrādīt savu māksliniecisko dabu arī apģērbā. Minimālisms - tas nav man! Man patīk košas krāsas, ziedi, izšuvumi, un bieži vien veikalos nevaru atrast to, ko meklēju. Tādēļ man ir liels prieks, ka, pateicoties manam hobijam, esmu atkal aktīvāk pievērsusies arī apģērbu šūšanai - tas nav nemaz tik sarežģīti,” saka Egita.

Viņa atzīst, ka arī šajā hobijā - jo labākas ir tavas prasmes, jo lielākas investīcijas nepieciešamas. Pēdējais lielais pirkums bijusi augstas kvalitātes šujmašīna, lai pašai būtu prieks ar to strādāt. Lai arī ieņēmumi no hobija nav bijuši pietiekami, lai iegādātos jauno šaujmašīnu, tie tomēr esot bijuši liels atbalsts hobija attīstīšanā.

Lai arī kāds būtu tavs hobijs - ļoti iespējams, to iespējams pārvērst arī ienākumu, ne tikai izdevumu avotā! Pieliekot nedaudz radošuma, noteikti izdosies noformulēt - kas ir tavs produkts un kas - mērķauditorija. Kā rāda Ralfa, Dženetas un Egitas pieredze - ir patīkami, ka hobijs nodrošina pats sevi, neradot papildus izmaksas, jo tieši tas ļauj ātrāk un veiksmīgāk attīstīt savas prasmes.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?