Pērkam jaunu televizoru − kas jāzina, pirms to iegādāties

Pērkot jaunu televizoru, jāņem vērā gan savi TV skatīšanās ieradumi, gan telpa, kurā tas tiks novietots, gan virkne citu faktoru.

Moderns televizors vairs nav vienkārši ekrāns, kas attēlo antenas piegādāto signālu, bet gan multifunkcionāla iekārta, kuru var izmantot arī interneta pārlūkošanai, spēlīšu dzenāšanai un citiem uzdevumiem. Visdažādākie izmēri, funkcionalitāte un ekrāna parametri ierindas pircēju var iedzīt strupceļā. Pēc izskata identisku televizoru cena var svārstīties pat 500–1000 eiro robežās. Kā orientēties televizoru džungļos un nopirkt katram piemērotāko, stāsta Tet tehnikas biznesa līnijas vadītājs Pāvels Degtjarevs.

  • Swedbank Blog saturs arī audio formātā - klausies kur un kad tev ērtāk!

Cik lielu TV pirkt?

Ekrāna izmērs ir viens no cenas faktoriem, bet vienlaikus jāņem vērā arī telpa, kurā iekārtu novietosiet, – jo lielāks ekrāns, jo tālāk no tā jāsēž, lai varētu uztvert kopainu. Tas gan nenozīmē, ka visiem hruščovku iemītniekiem jāsamierinās ar sīkekrāna televizoriem. Piemēram, 55 collu TV var ērti skatīties no 1,7–2,3 metru attāluma atkarībā no satura – filmas var skatīties tuvāk, citu saturu vieglāk uztvert būs mazliet tālāk no ekrāna.

Kas nosaka cenu atšķirības starp televizoriem?

Televizora cenu nosaka ļoti daudzi un dažādi faktori, tostarp ekrāna izšķirtspēja jeb attēla kvalitāte, ražotāja zīmols, dizains, procesors, kustības kompensācija, skaņa, papildu iespējas utt. Tādēļ pirms televizora iegādes būtu jāsaprot, ko tieši vēlēsieties skatīties.

Standarta ikdienas lietošanai, lai vērotu kādu vakara raidījumu vai fonā skatītos kādu filmu kanālā, televizors 500 eiro vērtībā būs pilnīgi pietiekams. Tomēr, ja TV paredzēts, lai skatītos augstas kvalitātes saturu vai spēlētu spēles, būtu jau jāraugās uz klasi augstākām ierīcēm.

Viens no būtiskākajiem ietekmējošajiem faktoriem ir herci jeb vienkāršāk – attēla asums un kustības kompensācija, kādu nodrošina attiecīgais televizors. Jo vairāk hercu, jo bilde būs asāka, un pie straujām kustībām attēls spēs maigāk pārlēkt no viena kadra uz citu – būtībā mazāk tiks kropļots attēls. Lielākoties visiem televizoriem, kas izmaksā ap 500 eiro, faktiskā kustības kompensācija būs 50 herci, attiecīgi dārgākiem – jau 100. Arī TV procesors nosaka attēla kvalitāti, kopējo TV darbības ātrumu un cenu – dārgākiem modeļiem parasti ir labāks procesors un attiecīgi arīdzan labāk apstrādāts attēls.

Televizoru piedāvājumā šobrīd ir vairākas izšķirtspējas, kas arī ietekmē ierīces cenu. HD (augsta izšķirtspēja) ir aktuāla televizoru modeļiem līdz 32 collām, līdzīgi (ar dažiem izņēmumiem) ir arī ar Full HD izšķirtspējas televizoriem. Augstākas klases – Ultra HD vai 4K – izšķirtspēja šobrīd lielākoties ir pieejama visos televizoros ar 43 collu vai lielākiem ekrāniem. Pagaidām 4K izšķirtspējas saturs ir maz izplatīts un baudāms galvenokārt filmu vērošanai, taču tas kļūst arvien populārāks, un tā izplatība ir tikai laika jautājums. Katrā ziņā cenu starpība starp 4K un Full HD televizoriem ir niecīga. Šobrīd pieejamā augstākā izšķirtspēja ir 8K, kas tiek nodrošināta pašos jaunākajos TV modeļos. Cenas šādiem televizoriem ir ļoti augstas, un jāatzīst, ka pagaidām satura piedāvājums nav ticis līdzi.

Nu jau par standartu (vismaz televizoriem ar 43+ collu ekrānu) kļuvusi Smart TV funkcionalitāte, kas papildus jau ierastajiem TV ekrāniem ļauj ērti izmantot dažādas papildu aplikācijas jeb lietotnes līdzīgi kā viedtelefonos – gan filmu, seriālu un cita satura vērošanai, gan spēlēm un citām izklaides iespējām.

Ekrāna tehnoloģijas – ar ko tās atšķiras?

  • LED LCD tehnoloģija izmanto gaismas diodes ekrāna izgaismošanai. LCD ir standarta šķidro kristālu televizors. Šīs tehnoloģijas dēļ LCD televizoros būs pamanāmas attēla nepilnības, rādot strauju kustību (piemēram, sporta pārraidēs), kā arī melno krāsu skatītājs redz kā tumši pelēku.
  • Ar OLED tehnoloģiju aprīkotajos modeļos pikseļi izgaismo sevi pašu, kas nozīmē, ka tiem ir dzidrāks un krāsaināks attēls un ir redzams perfekts melnais tonis. Jāņem vērā, ka attēls tiem ir izteikti spilgts. Modeļi ir ļoti plāni.
  • MICRO LED ir Samsung jaunākā tehnoloģija un ir šī zīmola trumpis pret OLED televizoriem. Micro LED katram pikselim ir sava diode, kas katru no tiem apgaismo atsevišķi, bet OLED modeļiem pikseļi izgaismojas paši, līdz ar to pastāv risks, ka tie izdegs salīdzinoši ātrāk nekā LCD TV. Šīs tehnoloģijas televizoru modeļi gan vēl Latvijas tirgū nav nopērkami.
  • QLED ir Samsung flagmanis, kas, LCD bāzi papildinot ar Quantum Dot tehnoloģiju – papildu nano izmēra punktu slāni, perfekti reālistiski spēj attēlot krāsu toņus.

Kāpēc tik liela cenas starpība dažādu tehnoloģiju ekrāniem?

Salīdzinot QLED ar LCD, viena no būtiskākajām atšķirībām ir tā, ka QLED ir daudz spilgtāks ekrāns un būtībā tiem attēls būs labi saskatāms pat tiešos saules staros. Tehniski runājot, QLED ekrāni sākas no 1000 nitiem, savukārt standarta LCD attēla spilgtums ir apmēram 500−600 nitu. Tāpat atšķiras vairāki citi faktori, piemēram, skaņa, dizains, papildu iespējas u. c.

Jāņem vērā, ka kopumā visi pēdējo gadu TV modeļi rādīs skatāmu attēlu. Viss atkarīgs no klienta vajadzībām un tā, cik ļoti viņu interesē dažādas nianses attēlā un skaņā.

Skaņa tikpat svarīga kā attēls

Nav jāuztraucas, ka kāds no televizoriem būs pārāk kluss, ja tā cena ir zemāka. Būtībā visi TV modeļi būs pietiekami skaļi, atšķirība būs skaņas kvalitātē, basos un skaņas protokolos. Vairums augstākās klases TV atbalsta DTS Premium audio tehnoloģisko standartu, savukārt augstāko standartu – Dolby Atmos – atbalsta tikai LG. Tāpat ir dažādi citi audio kvalitātes standarti. Filmu ražotāji izmanto kādu no standartiem, šobrīd visbiežāk tiek lietota Dolby Atmos tehnoloģija. Ja televizors atbalstīs citu audio standartu, būs pamanāmas skaņas atšķirības, kas tomēr parastam skatītājam nebūs būtiskas.

Katrā ziņā klientiem ar augstām skaņas kvalitātes prasībām ieteicams iegādāties kādu ārējo skaņas avotu. Izcila skaņa ir augstas kvalitātes filmas būtiska daļa. 

Kādu televizoru pirkt? 

Ja vakarā domājat ieslēgt ziņas, filmu vai seriālu uz stundiņu fonā, tad dažādiem mūsdienu TV ekrāniem īpašu starpību neizjutīsiet. Ja patīk skatīties filmas un seriālus un ir augstākas prasības pret kvalitāti, ir vērts investēt un izvēlēties labāku televizoru. Šī nav prece, ko nopērkam tikai uz gadu, tādēļ ir labi apzināties, ka mans TV spēj parādīt labāko iespējamo attēlu un vajadzības gadījumā atbalstīs visu, kas nepieciešams. Tāpat ir vērts padomāt, vai nepieciešams skriet līdzi katrai modes tendencei. Piemēram, Samsung ieliektie ekrāni tikko bija katra TV vērotāja sapnis, bet šogad kompānijas televizoru ražošanas sērijā palicis tikai viens modelis ar šādu ekrānu. Līdzīgi kā pirms pāris gadiem topā bija ekrāni ar iestrādātu 3D funkciju, tā vēl nesen modē bija ieliektie ekrāni. Taču šāda veida ekrāniem skatītājam jāatrodas tieši pretim televizoram, lai gūtu iecerēto efektu. Šāds risinājums vairāk būs piemērots ieliektajiem datoru ekrāniem – spēlēm.

Zīmola izvēle lielā mērā ir gaumes lieta, tomēr katrs no tiem ar kaut ko atšķiras, tādēļ ieteicams izrunāt ar konsultantiem veikalā, kādas ir klienta vajadzības, kādas televizoru modeļu iespējas, un atrast piemērotāko risinājumu. No zīmoliem pazīstamākie un iecienītākie zīmoli ir LG, Samsung, Sony, Philips, taču veikalos ir pieejams daudz plašāks un nebūt ne sliktāku zīmolu klāsts.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?