Par ko vecvecākiem parunāt ar mazbērniem

Kā saprasties ar saviem bērniem un mazbērniem, ar radiem, draugiem un kaimiņiem? Kā nekad nekļūt garlaicīgam viņu acīs? Kā būt interesantam sarunu biedram un gaidītam ciemiņam jebkuras paaudzes cilvēkiem?

Psihoterapeite Aina Poiša iesaka mazliet neparastu metodi – salīdzināšanu, kas būs atslēga uz citu līmeni attiecībās ar sev svarīgajiem cilvēkiem un arī pašam ar sevi.

Mūs arī salīdzina

„Ar salīdzināšanu mēs nodarbojamies nepārtraukti, pat neapzināti,” saka psihoterapeite Aina Poiša. „Veikalā salīdzinām cenas un preču kvalitāti. Lasot grāmatas vai žurnālus, salīdzinām viena autora darbus vai līdzīgu ar līdzīgu. Satiekot sen neredzētus paziņas, salīdzinām, kāds viņš bija toreiz un kāds ir tagad, kuram klasesbiedram vairāk sirmo matu, kuram mazāk. Kārtējo reizi pieķerot sevi salīdzinām kaut ko ar kaut ko, veselīgi būtu atcerēties, ka citi dara tieši tāpat, tikai citu neapzinātajās domās salīdzināšanas objekts esam mēs. Par to nav jāuztraucas, bet jāizmanto sev par labu.”

Mācieties salīdzināt citādi

  • Ikreiz iedomājoties, ka jums ir taisnība, jo ir vairāk gadu un lielāka pieredze, pieļaujiet iespēju, ka jūsu pieredze varbūt nav 100% relevanta šodienas dinamikai. Piemēram, jūs jaunībā rakstījāt vēstules uz papīra, tās ceļoja mēnešiem ilgi, tagad ir īsziņas – sakāmais sasniedz adresātu sekundes laikā jebkurā pasaules vietā. Tāpēc jūs nevarat viennozīmīgi apgalvot, ka vēstule noteikti ir labāka par īsziņu.
  • Salīdzinot sevi ar citiem, nekad nekoncentrējieties uz negatīviem piemēriem (Jānis ar Annu kašķējas vēl vairāk nekā es ar savējo; Ilzei ir vairāk krunku nekā man), bet tikai un vienīgi uz pozitīvo (Cik labi satiek Vilis un Dārta! Jāpajautā Vizmai, kādu krēmu viņa lieto, ka tik labi izskatās!).

Jautrā revīzija

Ja vēlaties uzlabot attiecības ar kādu cilvēku, kura acīs jūs gribētu būt interesants sarunu biedrs un vienmēr gaidīts viesis viņa mājās, domās vai, vēl labāk, uz papīra veiciet revīziju, mēģinot uz sevi paskatīties no šī cilvēka viedokļa. Tēlaini izsakoties, izgrieziet jūsu abu oderes uz āru vai paskatieties medaļas otrā pusē!

  1. Vienā stabiņā sarakstiet visas dzīves jomas, kurās veicat revīziju jeb sevis vērtēšanu ar šī cilvēka acīm (vecums, kopīgas intereses, brīvā laika daudzums, finansiālā situācija utt.). Turklāt ar katru cilvēku šīs jomas būs citādas.
  2. Otrā stabiņā ielieciet sev divas atzīmes no 1 līdz 10: pirmo, kā jūs pats sevi vērtējat šajā jomā, otru – kā jūs varētu redzēt šis otrs cilvēks.
  3. Trešajā ierakstiet šo skaitļu starpību. Ja abos vērtējumos skaitlis vienāds, tad atņemiet to no 10 – tik jums pietrūkst līdz ideālam, piemēram, ja ir 8/8, tad starpība būs 2. Ja ir 0/0, starpība – 10. Jo starpība lielāka, jo atšķirīgāki jūs esat, un tas traucē, lai kopā būtu interesanti (sk. tabulu lejā).

Kur satikties putnam ar kurmi

Ja skaitļi trešajā ailē ir lieli (bet tas nozīmē, ka jūs tiešām esat atšķirīgos līmeņos ar dažādām interesēm un jums ir grūti atrast sarunas tēmas), neuztraucieties – tas nav pasaules gals! Ko darīt?

Jūs nevarat piespiest Annu interesēties par jūs saistošām tēmām, bet varat beidzot izzināt, kas tas tāds feisbuks un ko nozīmē sekotāji. Jo kur var satikties putni un kurmji? Vienīgi uz zemes, jo kurmis neuzkāps kokā, lai tiktu putna ligzdā, bet putns neraksies zemē. Tomēr katrs kurmis reizi pa reizei izbāž galvu virszemē. Sirsnīgs ieteikums – izbāziet galvu virszemē biežāk, esiet biežāk mazmeitas Annas telpā. Pat ne fiziski. Drīzāk – garīgi, intelektuāli. Un, kad tas vairs nesagādās diskomfortu, tad nebūs arī neveiklu brīžu, fiziski esot kopā, jo... jums būs, par ko parunāt!

Tuvoties ideālajai atzīmei

Pārsteidziet mazbērnu vai kādu citu jums svarīgu cilvēku ar neierastu jautājumu vai lūgumu. Nevis materiālu vai fizisku, bet kaut ko tādu, lai jūs kā putns un kurmis uz brīdi satiktos vienā līmenī – puķu pļavā. Piemēram, palūdziet, lai mazbērns parāda un izskaidro jums sociālo tīklu principus. Lai iemāca atrast informāciju internetā, lai nospēlē šobrīd populārākās dziesmas utt.

Izdariet kaut ko pirmo reizi dzīvē vismaz 3–4 reizes gadā, vēlams, kopā. Jūs pat iedomāties nevarat, cik daudz dzīvē vēl neesat darījis! Varbūt kopā ar mazmeitu izlejiet sveci. Iztulkojiet savas (vai mazbērna) mīļākās dziesmas tekstu no angļu, franču vai itāļu valodas un uzdāviniet to viņam, sakot, ka tā bija populāra tajā laikā, kad iemīlējās viņa tētis un mamma vai kad jūs bijāt viņa vecumā.

Veicot šādu sevis analīzi un meklējot risinājumus, jūs ne tikai iegūsiet cieņu sev svarīgo cilvēku acīs, bet būsiet atklājis jaunu un plašu pasauli ārpus četrām ierastajām sienām!

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?