Mājas mīluļa iegāde: cik tas izmaksā un kas jāņem vērā?

Papildus nebeidzamam priekam un mīlestībai, jauns mājdzīvnieks prasa papildus izmaksas, pielāgošanos, disciplīnu un jaunus izaicinājumus.

Lai veiksmīgāk sagatavotos jaunajam dzīves posmam kopā ar mājdzīvnieku, esam apkopojuši vērtīgus padomus no dzīvnieku aizsardzības biedrības “LIBERTA” vadītājas Ildzes Saulītes un Bavārijas asinspēdu dzinējsuņa īpašnieces Guntas.

Pirms vērtē dzīvnieku, izvērtē sevi

Pirms izvēlēties jauno mājas mīluli, svarīgi izvērtēt pašam savu dzīvesveidu, temperamentu un iespējas ikdienā veltīt pienācīgu uzmanību un laiku savam mājdzīvniekam, atbilstoši katras šķirnes vajadzībām.

“Joprojām cilvēki bieži iegādājas sev nepiemērotus dzīvniekus. Tieši tāpēc tie tik bieži nonāk patversmēs, tiek atdoti vai pārdoti tālāk. Viens no iemesliem ir raksturu nesakritība, bet otrs - mājdzīvnieks izauga ne tās šķirnes, kas iegādes brīdī tika piesolīta. Topa augšgalu nav pametušas arī pēkšņās alerģijas pret dzīvnieka spalvu,” skaidro Ildze Saulīte.

Guntas un viņas vīra izvēle par labu Bavārijas asinspēdu dzinējsunim bija garš process, kur ņemts vērā gan vīra vaļasprieks, gan kuplais skaits mazbērnu: “Tā kā pie mums bieži ciemojas mazbērni, sapratām, ka viens no svarīgākajiem kritērijiem ir suņu šķirne, kas piemērota ģimenēm ar maziem bērniem. Mana vīra vaļasprieks ir medības, tāpēc nolēmām par labu medību sunim.” Nedrīkst aizmirst arī par mērķi, kāpēc mājdzīvnieku vēlaties savās mājās uzņemt - nepieciešams ģimenes draugs un mīlulis vai sargsuns, kas prasīs arī īpašu skološanu.

Priekšdarbi un pirmās izmaksas

Lai gan sākotnējās izmaksas katram mājdzīvniekam atšķiras, būtiski atcerēties par pirmajiem soļiem, lai nodrošinātu dzīvnieka labbūtību, kā arī ievērotu Latvijas likumdošanu.

“Neatkarīgi, vai dzīvnieku iegādājas pie audzētāja, pērk no sludinājumiem, adoptē vai saņem ''dāvanā'' no kaimiņa, dzīvniekam ir jābūt vakcinētam, ko apliecina vakcinācijas vai dzīvnieka pase."

"Tas dod garantiju, ka dzīvnieka mazulis nav pāragri atrauts no mammas un pārdots vai atdots 4-6 nedēļu vecumā, kas pēc pārvešanas mājās varētu radīt liekas veselības problēmas dzīvniekam, kā arī stresu un papildus izdevumus saimniekam. Suņiem obligāti jābūt arī čipētiem,” stāsta Ildze Saulīte.

Vidēji suņa čipēšana pie veterinārārsta izmaksā 15 eiro. Pirms čipēšanas sunim jābūt vakcinētam pret trakumsērgu, kas maksā vēl no 10 līdz 15 eiro atkarībā no vakcīnas veida.

Ikmēneša izdevumi dzīvnieka uzturēšanai un skološanai

Bez sākotnējām izmaksām pie vetārsta, jāiekārto vieta dzīvniekam, jāiepērk aksesuāri un pirmā pārtika. Kā skaidro Ilzde Saulīte, sunim un kaķim sākuma izmaksas var būt no 50 līdz pat 200 eiro, kas atkarīgas gan no konkrētās šķirnes, gan iegādātās barības, smiltīm un nepieciešamajiem aksesuāriem. Bavārijas asinspēdu dzinējsuņa īpašniecei Guntai suņa uzturēšana un skološana mēnesī izmaksā vidēji 100 eiro. Dažām no suņu šķirnēm regulāri nepieciešami arī friziera jeb gruminga pakalpojumi, vienai procedūrai atvēlot no 15 līdz pat 120 eiro, kas atkarīgs no dzīvnieka lieluma, spalvas garuma un nepieciešamajām procedūrām. Vidēji gan parasti jārēķinās ar 35 līdz 50 eiro par viena friziera apmeklējumu.

Lai arī ne vienmēr saimnieks ir mierā, ka nagi tiek asināti pret durvju stenderi vai dīvāna malu, šo darbiņu kaķim pret kaut ko tomēr ir jāveic.

Mazo nedarbu veikšana attiecas arī uz suņiem: “Protams, dzīvnieka uzņemšana mājās prasa papildus rūpes, uzmanību, izdevumus un arī zaudējumus - sagrauztas mantas, zābakus, jakas,” pieredzē dalās suņa saimniece Gunta.

Tāpēc topošajam saimniekam jāparūpējas ne tikai par dzīvniekam paredzētu guļamvietu, traukiem un pastaigu siksnu, bet arī par speciālo skrāpējamo dēlīšu, statīvu un dažādu rotaļlietu sagādi, un svarīgi - arī skološanu, kas jau ietilpst ikdienas tēriņos.

Nozīmīgu finansiālo nodrošinājumu prasa arī rūpes par mājdzīvnieka veselību. Tie, kuri saskārušies ar ārstēšanās izdevumiem, zina, cik apjomīgas šādos gadījumos var būt neplānotas izmaksas. Veterinārmedicīniskie pakalpojumi dažkārt var izmaksāt pat vairākus simtus eiro. Turklāt saimniekiem būtu jāatceras, ka medicīniskās manipulācijas lielākoties izmaksās vienādi dārgi gan šķirnes sunim ar bagātiem radurakstiem, gan jauktenim.

Prieka un laimes avots ik dienas

Neskatoties uz atbildīgo darbu un izdevumu sarakstu, kas jāveic katram dzīvnieka īpašniekam, pozitīvās emocijas, ko gūstam ik dienu pavadot kopā ar jauno ģimenes locekli, noteikti attaisno ieguldītās pūles.

“Laikā, kad mājās nebija suņa, vairs negājām tik bieži pastaigās, lai gan dzīvojam lieliskā vietā, kur pastaigu takas ir visapkārt. Tagad atkal biežāk dodamies pastaigās un kopā veicam garas distances - sunim prieks un pašam arī gandarījums. Taču nozīmīgākais ieguvumus, esot suņa īpašniecei, noteikti ir katra prieka un mīlestības pilnā diena. "

"Lai gan pirmajos mēnešos mūsu mīlulis paveica daudz nedarbu un sagādāja neskaitāmus “pārsteigumus”, viņa sniegtā mīlestība un dzīvesprieks ir neatsverams. Arī mazbērniem šī ir lieliska iespēja iemācīties rūpes par mājdzīvnieku un piedzīvot daudz laimes piepildītus brīžus. Neviltotais prieks mūs ieraugot, uzticība un mīlestība, ko saņemam, ir katru pūļu vērta,” emocijās dalās Bavārijas asinspēdu dzinējsuņa īpašniece Gunta.