Sveču lietus svētkos jeb drošība pirmajā vietā

Nupat visi atzīmējām pirmo adventi, kad mājas rotā adventes vainagi, svecīšu liesmiņas un lampiņu virtenes, taču svētku gaidīšanas laikā nevajadzētu aizmirst par drošību.

Ik gadu šajā laikā bez uzraudzības atstātu iedegtu sveču dēļ izceļas vairāki ugunsgrēki, kad palīgā jāsteidzas arī ugunsdzēsējiem glābējiem. Tāpat neapdomīgi nolikta svece vai nedrošas gaismas virtenes rada būtiskus finansiālus zaudējumus, tāpēc šoreiz kopā ar VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļu esam sagatavojuši ieteikumus, lai svētku gaidīšanas laiks paietu bez nepatīkamiem pārsteigumiem.

“Svecītes, kas novietotas pie aizkariem vai pārāk tuvu siltuma avotiem, bojātu dekoratīvo spuldzīšu virteņu lietošana, aizdegušies adventes vainagi, ko rotā sausas dekorācijas, vai mājdzīvnieks, kurš netīši spējis apgāzt sveci – šie ir tikai daži no izsaukumiem kurus varēja novērst, ja vien būtu ievērotas ugunsdrošības prasības. Vienkāršākais un svarīgākais noteikums – neatstāt atklātu liesmu bez uzraudzības pat uz mirkli,” skaidro VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšniece Ilze Dāme–Birziņa.

Kā liecina VUGD apkopotā statistika, pērn ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 20 ugunsgrēkus, kas, visticamāk, izcēlās adventes vainagā vai Ziemassvētku eglītē ievietotas degošas sveces dēļ, vai bez uzraudzības atstātām degošām svecēm. Šogad līdz 26. novembrim reģistrēti jau astoņi šādi ugunsgrēki, no kuriem četros gadījumos iespējamais ugunsgrēka iemesls bija neuzmanīga apiešanās ar degošām svecēm, savukārt vēl četros – sveces eglītē. Ik gadu šādos ugunsgrēkos cieš cilvēki – šogad cieta viens cilvēks, bet 2022. gadā kopumā seši.

Sveces radītie zaudējumi – no pāris simtiem līdz vairākiem tūkstošiem

Swedbank apdrošināšanas apkopotā informācija liecina, ka sveču izraisīti ugunsgrēki nereti rada ievērojamus finansiālus zaudējumus. Piemēram, lielākā izmaksātā atlīdzība pēdējā gada laikā bijusi teju 24 000 eiro apmērā, kas izmaksāta klientam pēc ugunsgrēka, kura iespējamais cēlonis ir bez uzraudzības atstātas svece. Tāpat bijuši arī gadījumi, kad svecei pārāk tuvu atradusies fotogrāfija – foto aizdedzies un liesma izplatījusies tālāk uz aizkariem, sienu un griestiem, radot zaudējumus 5000 eiro apmērā. Citā gadījumā sveci apgāzis kaķis, un liesmas skāra virtuves logu.

“Lielu daļu atlīdzību klientiem esam izmaksājuši par uguns radītiem bojājumiem, kas radušies pašu mājokļu īpašnieku neuzmanības dēļ. Bez uzraudzības atstātas sveces ir tikai daļa no ugunsnelaimēm, ar ko pēdējā gada laikā saskārušies mūsu klienti Būtiskus finansiālus zaudējumus rada nolietotas vai nekvalitatīvi izgatavotas elektroinstalācijas vai elektrotehnika. Bojājumus rada arī sadzīviskas un šķietami nevainīgas situācijas, kā uz plīts aizmirsts vārošs katliņš vai uzlādei atstāts galvas lukturis,” skaidro Swedbank Mājokļa apdrošināšanas produktu līnijas vadītāja Linda Rostoka.

Kā liecina Swedbank apdrošināšanas dati, pēdējā gada laikā katrs piektais ugunsnelaimes apdrošināšanas gadījums nesis zaudējumus vairāk nekā 5000 eiro apmērā. Visbiežāk jeb 39% gadījumu zaudējumu apmērs lēšams no 1000 līdz 4000 eiro. Vislielākā izmaksātā atlīdzība 110 000 eiro apmērā par uguns radītiem bojājumiem izmaksāta kādam dzīvokļa īpašniekam, kad kāpņu telpā radies elektrības bojājums.

VUGD padomi mierpilnākiem svētkiem

Kā skaidro VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšniece Ilze Dāme – Birziņa, lai nenotiktu nelaime, svarīgi ievērot ugunsdrošības prasības mājoklī – neatstāt degošas sveces bez uzraudzības, adventes vainagā pareizi novietot sveces un ievērot elektrisko spuldzīšu lietošanas instrukciju, kā arī pārliecināties, ka mājoklī uzstādītais dūmu detektors ir darbspējīgs.

Ja dedzini sveces:

  • Nekad nenovieto sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem, kā arī pie aizkariem vai mēbelēm;
  • Pārliecinies, ka sveces ir stabili novietotas un nevar apgāzties;
  • Uzmani, lai svece atrastos bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā;
  • Neatstāj degošas sveces bez uzraudzības - pat ne uz īsu brīdi;
  • Dodoties prom vai pirms došanās gulēt pārliecinies, ka svece ir nodzēsta.

Veidojot adventes vainagus:

  • Ievieto vainagā stabilus un nedegošus sveču turētājus;
  • Nepieļauj sveču liesmu nonākšanu saskarē ar degtspējīgiem materiāliem vai dekorācijām;
  • Ņem vērā - jo ilgāk adventes vainags atrodas mājoklī, jo sausāks un degtspējīgāks tas kļūst.

Uzstādot elektriskās spuldzīšu virtenes:

  • Ievēro elektrisko rotājumu drošības lietošanas instrukciju – vai tās ir paredzētas ārtelpām, iekštelpām vai tās ir ūdens un mitruma izturīgas;
  • Izmantojot elektrisko spuldzīšu virtenes, pārliecinies, vai tās nav bojātas.

Pārliecinies, ka tavā mājoklī uzstādītais dūmu detektors ir darbspējīgs!

  • Uzstādītā detektora tehniskā apkope ir vienkārša. Nepieciešama vien savlaicīga barošanas elementa – baterijas – nomaiņa, detektoru darbības pārbaude un putekļu noslaucīšana lietošanas instrukcijā norādītajā kārtībā;
  • Detektora korpusā ir baterijas jaudas automātiskā kontrole, kas laicīgi brīdinās ar skaņas signālu par baterijas nomaiņas nepieciešamību. Laiku pa laikam detektors ir jāpārbauda. To dara instrukcijā noteiktajā kārtībā. Visbiežāk – nospiežot kontroles (testa) pogu, pēc kā jāatskan spalgam skaņas signālam. Ja signāls skan – detektors ir darbspējīgs. Šādu pārbaudi ieteicams veikt reizi mēnesī.

Ja notikusi nelaime un vajadzīga operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvani 112!

Lai mierpilni un droši svētki ikvienam no mums!

Raksts tapis sadarbībā ar VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļu