Lietotnes, kurām jābūt senioru viedtālruņos

Ja sperts pirmais solis un seniors ir iegādājies vai saņēmis dāvanā viedo tālruni, laiks nākamajam – izvēlēties ikdienā noderīgas lietotnes jeb aplikācijas.

1. WatsApp vai Skype?

Skype. Abas funkcionāli ir līdzīgas, bet ir nianses, kuras var nosvērt par labu vienai vai otrai, atkarībā no lietotāja ieradumiem. Galvenā atšķirība – viena no tām (Skype) radusies kā datora, bet otra (WatsApp) primāri ir mobilā aplikācija. Attiecīgi arī šo lietotņu izmantošana ērtāka ir to “dabiskajā vidē”. Skype jau patlaban savos dators saziņai ar radiem un draugiem ārzemēs izmanto ļoti daudzi seniori. Mobilajā versijā papildus nāk klāt iespēja zvanīt uz jebkuru numuru par zemāku maksu nekā standarta mobilie zvani. Protams, ka Skype iekšējie zvani ir bez maksas. To pašu piedāvā arī WatsApp. Abas mobilās aplikācijas tālrunī ļauj veikt videozvanus. No datora tāda iespēja ir tikai Skype. WatsApp datora versija ir kā pielikums mobilajai versijai – tā darbojas tikai tad, ja tālrunis ir ieslēgts un pievienojies internetam. Zvanu kvalitāte Skype ir labāka, lai gan arī WatsApp tā ir itin pieņemama, bet jūtama neliela laika nobīde un atbalss. Augstākajai kvalitātei gan ir arī savi trūkumi – Skype ir krietni “ēdelīgāks” gan datu apjoma, gan baterijas patēriņa ziņā.

Abas lietotnes piedāvā izveidot grupu sarakstes un sinhronizējas ar kontaktu grāmatiņu, līdz ar to nav nepieciešams atkārtoti ievadīt svarīgos numurus.

Rezumējums – Skype ieteicams tiem, kas daudz laika pavada pie datora, kam pieejams neierobežots datu pieslēgums vai Wi-Fi un svarīga ir kvalitāte. Trūkumi – lielāks datu un baterijas patēriņš, informācija glabājas konkrētajā ierīcē, tāpēc citās nav pieejama sarunu vēsture. Ja pamatā izmantojat tālruni, lieliska un intuitīva aplikācija ir WatsApp, kas nodrošinās visas vajadzības un būtiski uzlabos saziņu ģimenes locekļu un draugu starpā. Mīnusi – zemāka balss sarunu kvalitāte un maz iespēju datora versijā.

Citas noderīgas lietotnes

2. Ātrais atlikums (Swedbank) – ja esat Swedbank klients, šī ir viena no noderīgākajām iespējām, kam noteikti jāatrod vieta jūsu tālrunī. Ar vienu pieskārienu uzziniet konta stāvokli, veiciet sīkos maksājumus bez autorizēšanās un pieslēdzieties savam bankas kontam, lai veiktu tā pārlūkošanu vai lielākus darījumus.

 

3. Smart ID – tie, kas sākuši lietot Smart ID, nesaprot, kā iepriekš varējuši iztikt bez tā. Aizmirstiet par kodu kartēm, kalkulatoriem un citiem apgrūtinājumiem – Smart ID nodrošina pieslēgšanos jūsu bankas kontam ar divu PIN kodu palīdzību. Viens, lai pieslēgtos, otrs maksājumu apstiprināšanai.

4. Radio FM – lietotne, kurā pieejamas visas pasaules radiostacijas, arī LR1 un LR2. Mēs taču visi zinām, ka senioriem radio ir labākais draugs, bet iebūvēto radio iespējams klausīties, tikai pievienojot austiņas, kas kalpo kā antena.

5. Draugiem.lv, Facebook, Twitter – sociālajos tīkos seniori jūtas kā zivis ūdenī, tāpēc neatstājiet viņus bez ierastās komunikācijas vides arī mobilajā telefonā.

6. LSM, DELFI, LA – ērtas ziņu lasīšanas, skatīšanās un klausīšanās lietotnes. Seniori ir sabiedrības aktīvākā daļa, tāpēc arī viņu tālruņos obligāti jābūt vismaz pāris ziņu kanāliem.

7. Mr. Pillster – atgādinājumi par zāļu lietošanas laikiem. Iespēja ievadīt informāciju ne tikai par saviem, bet arī citu ģimenes locekļu zāļu lietošanas laikiem un saņemt atgādinājumus. Lietotne pieejama mazliet lauzītā latviešu valodā, ko nodrošina automātiskā tulkošana, bet viss ir saprotami.

8. Kardiogrāfs – visnotaļ precīzi mēra sirdsdarbības ātrumu. Lai nolasītu pulsu, tiek izmantota kamera, uz kuras jāuzliek pirksts, un dažu sekunžu laikā ir redzams rezultāts. Tas, protams, nevar aizvietot profesionālu medicīnas aparatūru, bet var noderēt, ja rodas aizdomas par sirds ritma izmaiņām.

Visas šīs aplikācijas vari lejuplādēt un iestatīt, atverot savā mobilajā iekārtā Google play veikalu un ievadot meklētājā šeit minēto lietotnes nosaukumu. 

Noteikti izlasi:

Gudram senioram – gudrs telefons