24. mar, 2021

TOP 10 jauniešu radīti un sabiedrības novērtēti ilgtspējīgi biznesa risinājumi

Vienreiz lietojami ēdami trauki, koka kredītkaršu maciņš jeb kociņmaciņš, lietotne zaļu paradumu veicināšanai, braila raksta tāfelīte alfabēta apgūšanai neredzīgiem bērniem – tie ir tikai daži no vidusskolēnu radītajiem inovatīvajiem produktiem un pakalpojumiem klimata pārmaiņu mazināšanai un sabiedrības mazaizsargāto grupu atbalstam. Jauniešu projekti guvuši lielu sabiedrības atsaucību, piesaistot gandrīz 17 000 eiro lielu pūļa finansējumu.

83 vidusskolēnu komandas savas biznesa idejas attīstīja, veidoja biznesa plānus un 10 labākās komandas finansējuma piesaistes kampaņas īstenoja Swedbank biznesa plānu konkursa “Biznesa skices” ietvaros. Jaunieši piedāvā inovatīvus produktus un tehnoloģiski sarežģītus pakalpojumus, kā arī praktiskus risinājumus zaļākai ikdienai, dodot lietām “otro dzīvi”.

Žūrijas vērtējums, sabiedrības balsojums un piesaistītā finansējuma apmērs kolektīvā finansējuma platformā “Projektu banka” noteica vietu sadalījumu konkursā.

TOP 10 komandas žūrijas un sabiedrības vērtējumā:

1. Madonas Valsts ģimnāzijas komanda Re-Grain radījusi ēdamus vienreiz lietojamus traukus plastmasas piesārņojuma mazināšanai, kas dabā ātri sadalās, vai ir apēdami kopā ar servēto ēdienu. Komanda pūļa finansējuma platformā piesaistījusi 2195 eur atbalstītāju finansējumu un 1289 balsis.

2. Ķekavas vidusskolas komanda “Bratus izstrādājuši ilgtspējīgu kredītkaršu turētāju no koka elegantā dizainā jeb kociņmaciņu. Komanda pūļa finansējuma platformā piesaistījusi 2160 eiro un 1480 balsis.

3. Daugavpils Valsts ģimnāzijas komanda “EcoLife piedāvā sociālo platformu ar GreenCoin virtuālo valūtu un elektroenerģijas mērītāju dabai draudzīgu paradumu veicināšanai. Komandas idejā atbalstītāji investējuši 2118 eiro un 1546 balsis.

4. Babītes vidusskolas komandas “Krūze un  Jūra skolnieces izveidojušas apgleznotas krūzes ar jūras ainavu estētiskam baudījumam attālinātajā un vienmuļajā ikdienā. Komanda no atbalstītājiem savākusi 1644 eiro un 1320 balsis.

5. Valmieras tehnikuma komanda “Blind ABC strādā pie braila raksta tāfelītes ar skaņas elementiem neredzīgiem bērniem alfabēta apgūšanai. Komanda piesaistījusi vislielāko pūļa finansējumu - 3505 eiro, kā arī 943 balsis.

6. Valmieras tehnikuma komanda Spoonable piedāvā daudzfunkcionālu instrumentu ēšanas atvieglošanai cilvēkiem ar Parkinsona slimību. Komanda piesaistījusi 2020 eiro un 670 balsis.

7. Āgenskalna Valsts ģimnāzijas komanda “Kechi izveidojusi daudzfunkcionālu klipsi no vegāniskās ādas drošai un ērtai vadu organizēšanai. Komanda piesaistījusi 330 eiro un 115 balsis.

8. Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas komanda “Clay Play nākusi klajā ar dabai draudzīgu krāsojamo grāmatu 3D formātā - krāsojamo rotaļlietu. Komanda piesaistījusi 945 eiro un 509 balsis.

9. Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas komanda “Ekomatiks piedāvā zaļākai planētai komplektu ar augu bioloģiski noārdāmā podiņā un lietotni tā izaudzēšanai. Komanda piesaistījusi 541 eiro un 107 balsis.

10. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komanda “La Lumi pārsteigusi ar dizaina lampām no otrreiz izmantotām trīslitru burkām.  Komanda piesaistījusi 1400 eiro un 443 balsis.

“Konkurss ir biznesa plānošanas platforma, kur jauniešiem droši darboties biznesa videi pietuvinātos apstākļos un izmēģināt dažādus uzņēmējdarbībā noderīgus rīkus. Esam gandarīti par jauno uzņēmēju aizrautību un spožajiem rezultātiem atbalstītāju uzrunāšanā. Vienlaikus komandām piesaistītās balsis un nauda bija kā sava pakalpojuma vai produkta pieprasījuma tests, ļaujot arī ieraudzīt uzlabojamo un jaunus darbības virzienus. Neatkarīgi no vietas konkursā, ceram, ka visas komandas izmantos konkursa atziņas un turpinās attīstīt savus uzņēmumus,” stāsta žūrijas komisijas priekšsēdētājs un Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons

Plašāk ar jauniešu ilgtspējīga biznesa projektiem iespējams iepazīties šeit.

  • Savukārt ikvienam interesentam, kas vēlas veidot jaunu biznesu vai attīstīt kādu jaunu produktu vai pakalpojumu, aicinām izmantot Swedbank radīto bezmaksas Biznesa skiču rīku, kas ļauj vienuviet apkopot savas ieceres strukturētā veidā, radot pārskatāmu biznesa plānu.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?