Kā izvēlēties īsto studiju programmu

Studiju programmas izvēle pēc vidusskolas var būt sarežģīts process, taču tā ir svarīga lēmuma pieņemšana, kas ietekmēs tavu nākotni.

Par to, kā trāpīgi izvēlēties savu studiju programmu pēc vidējās izglītības iegūšanas, lai ar interesi apgūtā profesija reiz kļūtu par sirdsdarbu, kopā ar karjeras konsultanti Līgu Valinku esam apkopojuši svarīgākos soļu tavai izvēlei.

Četri uzdevumi sapņu darba meklējumos

Lai virzītos tuvāk savai sapņu profesijai, kas nes prieku un iespējas izaugsmei, pasaulē arvien lielāku popularitāti iegūst "Ikigai" dzīves kvalitātes celšanas sistēmas izmantošana, kuru iesaka arī karjeras konsultanti. Meklējot atbildes uz 4 jautājumiem, mērķis ir padziļināti izprast sevi, lai izvēloties nodarbošanos, izceltu savus talantus, no sirds izbaudītu veicamo darbu, ar kuru sniedz labumu otram, un saņem pienācīgu atalgojumu.

1)   Izpēti savas intereses: Ko tu no sirds mīli darīt? Kas tevi aizrauj tā, ka vari veltīt laiku šai nodarbei stundām ilgi? Kādas tēmas un jomas tevi interesē visvairāk? Atbildes uz šiem jautājumiem var palīdzēt noskaidrot, kuras studiju programmas tevi patiesi interesētu.

2)   Uzskaiti savus talantus un prasmes: Kas tev padodas viegli? Kādas kompetences tev piemīt un kādus panākumus esi sasniedzis līdz šim? Šie varētu būt potenciāli rādītāji par to, kādā jomā turpināt sevi pilnveidot un kas tev padosies.

3)  Apdomā, vai tas ir noderīgi citiem: Vai strādājot savā nākotnes profesijā tu sniegtu labumu sabiedrībai? Vai tu risinātu kādu problēmu, darbotos dabai draudzīgi un iesaistītos sociālos projektos? Izvēloties studiju programmu, šie jautājumi ļautu saprast, vai tavam darbam būtu arī sava misija, veicinot kopējo sabiedrības dzīves kvalitāti.

4) Izvērtē iespēju nopelnīt: Vai ar izvēlēto profesiju būs iespējams nodrošināt sev vēlamos dzīves apstākļus? Vai šīs profesijas paredzamie ienākumi dos stabilitāti un drošību? Atbildes uz šiem jautājumiem tev ļaus saprast, pēc kāda statusa sabiedrībā tiecies un kādas ir tavas vērtības attiecībā uz dzīves kvalitāti, ko nosaka ienākumu līmenis.

Lai darba dzīvē izjustu piepildījumu, izvērtējot dažādas studiju programmas, mēģini atrast balansu starp to, kas tev patīk un padodas (aizraušanās un prasmes), kas pasaulei ir nepieciešams (tava potenciāla ieguldījums) un to, par ko varētu saņemt samaksu (potenciālās karjeras iespējas).

Aizpildi testu un precizē nozari

Vēl viens veids, kā karjeras konsultants palīdz virzīties uz mērķi, ir specializēta testa aizpildīšana. Tas, protams, nav burvju instruments, kas sniegs atbildes uz visiem taviem jautājumiem, taču palīdzēs tev labāk izprast savas iespējas. Saņemot karjeras testu, jaunietim ir jāsniedz atbildes uz dažāda veida jautājumiem, lai izkristalizētos 2-3 profesijas, kuras izvērtēt detalizētāk. Tad attiecīgi tiek ņemtas vērā prasmes, studiju programmas pieejamība Latvijā vai ārzemēs, reālais pieprasījums pēc profesijas pārstāvjiem nozarē un potenciālās iespējas karjeras izaugsmei pēc augstākās izglītības iegūšanas. Šo veidu nereti izvēlas jaunieši, kuri ir prasmīgi dažādās jomās un tāpēc ir grūti izdarīt galējo izvēli, kurā virzienā doties. Tāpat iespējams izpildīt Valsts izglītības attīstības aģentūras izstrādāto testu karjeras izvēlei.

Iekāp studenta kurpēs

Lai novērtētu dažādas studiju programmas, to kvalitāti un atbilstību tavām gaidām, ir vērts apmeklēt dažādus augstskolu un universitāšu piedāvātos iepazīšanās pasākumus. Plaši zināmas ir “Atvērto durvju dienas” mācību iestādēs, kad iespējams apskatīt studiju vietu, iesaistīties mācību procesā, kā arī saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem.

Lai vēl patiesāk sajustu studenta ikdienu, vairākas augstskolas piedāvā iejusties studenta lomā uz vienu vai vairākām dienām. Piemēram, Latvijas Universitāte rīko projektu “Studenta kurpēs”, kurā skolēns var pavadīt vienu dienu kopā ar esošajiem Universitātes studentiem. Arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte rīko līdzīgu akciju "Vidusskolēns – studenta sekotājs" un Rīgas Tehniskā universitāte – “Seko studentam”, lai klātienē iepazītos ar studiju vidi, mācībspēkiem un studentu sadzīvi. Skolēni kopā ar savu "ēnojamo" apmeklē lekcijas un praktiskās nodarbības, apskata auditorijas, laboratorijas, dienesta viesnīcas un uz vienu dienu kļūst par studentiem. Tāpat vairākās universitātēs tiek veidoti studentu podkāsti un apkopoti absolventu stāsti, lai dotu pēc iespējas plašāku ieskatu potenciālās studiju programmas izvēlē.

Satiecies ar savu nākotnes profesijas pārstāvi

Jau vidusskolas mācību laikā skolēniem tiek dota iespēja “ēnot” dažādu profesiju pārstāvjus. Tā ir vērtīga iespēja izprast sapņu profesijas pārstāvja reālo ikdienu. Dzīvē nenotiek kā filmās, un var gadīties, ka, skatoties televīzijā slepeno aģentu seriālu, gribas kļūt par izmeklētāju, bet realitāte ir pavisam cita.

Tāpat no malas var šķist, ka mārketinga vadītāja darbs paredz tikai aizraujošas tikšanās un reklāmas kampaņu veidošanu kopā ar profesionāliem fotogrāfiem un filmētājiem, tomēr arī šī darba pamatā ir liela plānošanas, statistikas datu izvērtēšana, atskaišu rakstīšana, komandas vadība un budžeta kalkulācijas. Visām profesijām parasti ir interesantā un redzamā darba puse, un otra –  neredzamie pienākumi, kas var būt ar savu “garoziņu”.

Ja neesi izmantojis “Ēnu dienas” iespējas līdz šim, noskaidro, vai radu, vecāku draugu un paziņu lokā, kāds nodarbojas ar tev interesējošo profesiju. Ierosini pats savu “ēnošanas” dienu, lai uzzinātu profesijas patieso seju.

Nav vērts pakļauties vairākuma izvēlei un vecāku gribai

Augstākās izglītības iespējas Latvijā ir ļoti plašas kā eksaktajās un sociālajās zinātnēs, tā medicīnā, mākslā, inženierzinātnēs, sportā, informācijas tehnoloģiju, tautsaimniecības un citās jomās. Iepriekšējos gados studenti izrādījuši lielu interesi apgūt psiholoģiju, multimediju komunikāciju zinātni, medicīnu, veterinārmedicīnu, uzņēmējdarbības vadību, informāciju tehnoloģijas, datorzinātni un būvniecību. Taču jāatceras, ka labi speciālisti darbspējīgā vecumā, kuri izvēlējušies apgūt profesiju pareizo iemeslu vadīti, vienmēr būs pieprasīti darba tirgū, neatkarīgi no populārākajām topošo studentu izvēlēm.

Ja izvēlēsies studiju programmu pēc vecāku uzstādījuma vai tāpēc, ka gribas turpināt ikdienas mācību gaitas kopā ar foršāko klasesbiedru, visticamāk, tas ātri vien beigsies ar neveiksmi. Šādas izvēles beidzas ar pārtrauktām studijām pusceļā vai ar “diplomu kabatā”, iegūtu atbilstošās nozares darbavietu, bet ilgtermiņā – ar nepatiku pret saviem veicamajiem pienākumiem un līdz ar to zemāku kopējo dzīves kvalitāti un laimes sajūtu ikdienā.

Ilggadēja reputācija kā kvalitātes garantija

Mainoties laikiem, paaudžu vērtībām un interesēm, atbilstoši tiek piedāvātas arī jaunas studiju programmas, taču augstskolu un universitāšu gadiem veidotā reputācija un kopējā studiju kvalitāte ir vērā ņemams rādītājs, lai uz to droši paļautos. Uzmeklē informāciju augstskolu mājaslapās, izlasi absolventu pieredzes stāstus. Vari izpētīt statistikas datus, kāds ir noteiktās studiju programmas absolventu nodarbinātības līmenis.

Skaidrs, ka Latvijā profesionāli un mūsdienīgu izglītību saņēmuši ārsti un skolotāji sabiedrībai ir vitāli nepieciešami, bet, ja vēlies apgūt, piemēram, šobrīd īpaši aktuālās multimediju komunikācijas, kas ir samērā jauna studiju programma, ņem vērā attiecīgās augstskolas vai universitātes reputāciju kopumā. Augstākās izglītības iestādes, kas darbojušās Latvijā gadiem ilgi attīstās līdzi laikam un ik gadu ievieš jaunas studiju programmas. Arī tik specifiskas kā – “Ģeoinformātika”, “Biostatistika”, “Ekonomiskā drošība”, “Datorspēļu dizains un grafika”, “Avioinženierija”, “Materiālzinātne un nanotehnoloģijas”, “Lāzertehnoloģijas”, “Mākslas terapija” un citas.

Lai pieejamās finanses nebūtu šķērslis

Dodoties savas nākotnes profesijas apgūšanas ceļā, ir svarīgi saprast ne vien to, kuras augstskolas vai universitātes piedāvāto studiju programmu izvēlēties, bet rūpīgi izvērtēt arī savas ģimenes finansiālās iespējas. Lai neierobežotu savu studiju programmas izvēli ģimenes finansiālā stāvokļa dēļ, Swedbank piedāvā studiju un studējošā kredītu ar valsts galvojumu. Ar šiem kredītu veidiem iespējams 100% segt mācību maksu (studiju kredīts), kā arī grāmatu un dzīvošanas izdevumus pilnvērtīgam mācību procesam (studējošo kredīts). Privātpersonas galvojums nav nepieciešams, kredīta noformēšana ir bez maksas, un tā atmaksa jāuzsāk tikai pēc studiju beigšanas.

Novēlam tev atrast studiju programmu, kurā vari izmantot savus talantus, realizēt savu potenciālu, iegūt vērtīgas prasmes, lai nākotnē dzīvotu tā, kā to esi iztēlojies un darba ikdienu pavadītu ar prieku!