Video: Ilgtspējas ziņošana – atbilstība vai biznesa iespēja?

Diskusijā “Ilgtspējas ziņošana – atbilstība vai biznesa iespēja?" uzņēmumu pārstāvji un eksperti palīdzēts uzņēmumiem gūt labāku izpratni par ilgtspējas ziņošanu.

Ilgtspējas ziņošanu jau drīzumā regulēs Eiropas Savienības Korporatīvo ilgtspējas ziņu sniegšanas direktīva (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) un tās standarti. Diskusijas laikā kopā ar ekspertiem tiek runāts, kā “lasīt” un ieviest uzņēmumos jaunos ilgtspējas ziņošanas standartus, kas uzņēmumus satrauc attiecībā uz tiem, un ko jau šobrīd dara Latvijas uzņēmumi, lai sagatavotos ziņošanas uzsākšanai. Tāpat tiek diskutēts, vai jaunās ziņošanas prasības ir atbilstības jautājums vai tomēr “darbības licence” Eiropas Savienības ietvaros, un vai uzņēmumiem, kas laicīgi negatavosies, ir risks izkrist no aprites.

Diskusijā piedalās:

  • Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja
  • Ilze Saviele, AS "VALMIERAS STIKLA ŠĶIEDRA" vadošā juriskonsulte
  • Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks
  • Dace Helmane, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja

Diskusiju vada Inta Plūmiņa, Swedbank ilgtspējas attīstības vadītāja.

Diskusija notiek Biznesa ilgtspējas padomes izstrādātā ceļveža “Ceļā uz izcilību ilgtspējas ziņošanā” atvēršanas ietvaros, kurš ir visiem interesentiem digitālā formātā Swedbank bloga sadaļā Ilgtspēja.

Ceļveža izstrādes pamatā izmantota Eiropas Savienības Korporatīvo ilgtspējas ziņu sniegšanas direktīva, kas papildināta ar praktiskiem ekspertu ieteikumiem un rīkiem, kas var palīdzēt sagatavoties ziņošanas uzsākšanai un esošās prakses pilnveidei. Tas ir jau trešais izglītojošais materiāls uzņēmumiem, ko izstrādājusi Biznesa ilgtspējas padome. Iepriekš tapuši ceļveži CO2 emisiju noteikšanai un Klimata risku pārvaldībai uzņēmumā.

“Jaunā ilgtspējas ziņu sniegšanas direktīva fundamentāli maina priekšstatus par to, kas tiek sagaidīts no uzņēmumiem un biznesa pasaules kopumā. Fokuss no uzņēmuma pelnītspējas ir pārgājis uz daudz augstākiem mērķiem, kas ir ilgtspējīga planēta un sabiedrība. Ņemot vērā pieaugošo sabiedrības, investoru un patērētāju interesi, arvien būtiskāka nozīme ir ilgtspējas ziņošanai, kas sniedz objektīvu informāciju par uzņēmumu faktisko ietekmi uz vidi, cilvēkiem un pārvaldību. Tādēļ ar nozares ekspertu palīdzību mēģināsim rast atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem, tostarp – vai jaunās ziņošanas prasības ir regulējums, kas vienkārši jāizpilda, vai tomēr  “darbības licence” Eiropas Savienības ietvaros,” stāsta Inta Plūmiņa, Swedbank ilgtspējas attīstības vadītāja.

Biznesa ilgtspējas padomē šobrīd apvienojušies 14 uzņēmumi – Swedbank, Latvijas Finieris, Latvijas dzelzceļš, LMT, ARS, Madara Cosmetics, Valmiermuiža, Dobeles dzirnavnieks, Latvijas graudaudzētāju kooperatīvs VAKS, kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmums Laflora, AJ Power, Augstsprieguma tīkls, SCHWENK Latvija un Neste Latvija. Uzņēmumu mērķis ir apmainīties zināšanām, padziļināt izpratni par ilgtspējas praksi un kopīgi veidot ilgtspējīgāku uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Biznesa ilgtspējas padome tika izveidota 2021. gadā, atsaucoties Swedbank aicinājumam.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?