Augustā rekordliels elektroauto darījumu skaits; izvēlē dominē Tesla

Kā liecina Swedbank līzinga dati, šī gada augustā finansēto elektroauto skaits privātpersonām sasniedzis jaunus rekordus.

Mēneša laikā finansētas vairāk nekā 50 elektro automašīnas, no kurām lielākā daļa bija jaunas (73%). Zīmīgi, ka tieši augustā iedzīvotāji visbiežāk priekšroku devuši Tesla automašīnām, kam seko Nissan un Hyundai markas spēkrati.

Kā stāsta Sergejs Romaņuks, Swedbank auto finansēšanas jomas vadītājs: “Tik liels pieprasījums pēc jauniem elektroauto bija novērojams vien pērn, kad tika izsludināta valsts atbalsta programma elektroauto iegādei. Taču tagad redzam, ka liels pamudinājums iegādāties videi draudzīgākus auto ir ne tikai pateicoties valsts atbalstam, bet arī Swedbank piedāvātajai 0% pievienotajai likmei pirmos divus gadus, ja auto tiek iegādāts līzingā un atbilst videi draudzīga auto parametriem jeb auto izmešu līmenis nepārsniedz 50 g CO2/ km. Tas ir būtisks ietaupījums, summējot kopā arī ar zemākām pārvietošanās izmaksām pie šī brīža elektrības cenām, salīdzinājumā ar dīzeļdegvielas izmaksām, kā arī nodokļu atlaidēm un citām priekšrocībām, ko valsts ir paredzējusi elektroauto īpašniekiem. Arī uzlādes infrastruktūra šobrīd Latvijā ir labvēlīga – uz vairāk nekā 5000 elektroauto pieejamas 499 publiskās uzlādes vietas.”

Kopumā šī gada laikā Swedbank ir izsniegusi finansējumu 257 elektroauto iegādei, kas par 33% pārsniedz attiecīgo periodu pērn. Arī videi draudzīgāko auto iegādei (0-130g CO2/km) piešķirtais finansējums – 15,3 miljonu eiro apmērā – būtiski (par 44%) pārsniedz 2022. gadā piešķirto summu attiecīgajā periodā.

Vidējā finansējuma summa, ko cilvēki šogad atvēl jauna elektroauto iegādei, pārsniedz 32 tūkstošus eiro, bet mazlietota elektroauto iegādei vidējā summa ir aptuveni 19,1 tūkstoši eiro.

Populārākie auto modeļu šogad ir Nissan Leaf, kam seko Hyundai Kona, Škoda Enyaq, Tesla Model 3, Nissan Ariya, Tesla Model Y un BMW I3/I3S.

Kopumā sabiedrība pāreju uz elektroauto redz pakāpeniski

Pārmaiņas automašīnu tirgū maina cilvēku paradumus un attieksmi, taču strauja pāreja uz elektroauto tuvāko gadu laikā nav gaidāma, liecina Swedbank veiktā auto īpašnieku aptauja Baltijas valstīs[1]. 32% baltiešu plāno iegādāties automašīnu tuvāko divu gadu laikā, līdzīgs cilvēku skaits auto iegādāsies tuvākajā desmitgadē. Lielākoties cilvēki plāno iegādāties lietotas automašīnas (61% Latvijā, 68% Lietuvā, 46% Igaunijā). Jauna auto iegādi salīdzinoši biežāk apsver Igaunijā – 26%, iepretim 17% Latvijā un 12% Lietuvā.

Videi draudzīgu auto (“hibrīds” vai elektroauto) kā savu nākamo automašīnu ir iecerējuši aptuveni trešdaļa respondentu. Salīdzinoši biežāk tiek minēts hibrīdauto (23% Latvijā, 25% Lietuvā un 28% Igaunijā) nekā elektroauto. Tomēr tradicionālie dzinēju tipi – “dīzelis” vai benzīna dzinējs – aizvien saglabājas kā populārākās izvēles nākamā auto iegādei. Latvijā šī tendence ir īpaši izteikta – par dīzeļauto balso 31% respondentu, par auto ar benzīna dzinēju 15%. Kā trīs nozīmīgākie iemesli, kas attur cilvēkus no pārejas uz videi draudzīgākām automašīnām, ir elektroauto un uzlādējamu “hibrīdu” augstā cena, īsa nobraukuma distance ar vienu uzlādi un nepietiekoši attīstīta infrastruktūra

[1] Aptauja veikta šī gada maijā visās Baltijas valstīs (aptaujāti 1000 iedzīvotāji katrā valstī).