Sapnis par savu stūrīti – tuvāks nekā šķiet. Kristīnes Beitikas stāsts

“Vienmēr esmu dzīvojusi dzīvoklī, nekad – mājā, un šīs ir milzīgas pārmaiņas man personīgi un arī mums kā ģimenei,” par sava īpašuma iegādi stāsta satura radītāja Kristīne Beitika.

Foto: Līga Nakts

Skaistai bērnībai vajadzīgs dārzs

Kristīnes bērnības atmiņas dzīvo vecmāmiņas rūpīgi lolotā dārzā. Tajā pavadītas garas, skaistas vasaras un darīti pirmie darbiņi, un šīs atmiņas vēl aizvien silda. “Cik tas bija forši – būt ārā. Atceros, kā tirgojos ar ceriņkoka lapu “naudu”, lasīju gliemežus, stāvēju pie vārtiem un sveicināju visus garāmgājējus, kā gājām peldēties, ēdām zemenes no dobes un dārzā cepām pankūkas,” atceras Kristīne.

Vecmāmiņai aizejot taisaulē, Kristīnei bija 16. Aktuāli bijuši jaunības piedzīvojumi, dārzs vairs nelicies interesants, tāpēc ģimene to pārdeva. Pašai kļūstot par mammu, Kristīne atcerējās bērnības maģiskās, brīvības pilnās vasaras svaigā gaisā. Kā mammai piedzīvojot otro vasaru, viņa saprata, ka dzīvoklī grūti nodrošināt bērnam kvalitatīvu atpūtu un nodarbes. Arī pastaigas pilsētā ar laiku sākušas likties garlaicīgas un nomācošas.

Tā radās sapnis par savu īpašumu ar dārzu un sētu apkārt. “Man likās, ka tas būtu skaisti, – ļaut bērniem tādu bezbēdīgu bērnību basām kājām, smilškasti, ogu un augļu kokiem, kur var ēst mellenes no dobes, nosmērēties, salīt lietū,” viņa klāsta. Savukārt žogs ap īpašumu dotu drošības sajūtu un iespēju uzelpot, kamēr bērni brīvi skraida apkārt.

Īsto māju meklējumi

Izrādījās, ka piemērotu īpašumu atrast ir gana liels izaicinājums. Meklējumi ilga gadu, katru dienu pie tā strādājot. “Apbraukājām neskaitāmus zemes gabalus. Es visu laiku gaidīju to sajūtu, kad saproti, ka šis ir īstais, kurā gribam pavadīt laiku un ieguldīties. Bet šī sajūta nenāca,” Kristīne atminas.

Kad ģimene jau apsvēra iespēju atmest sapni par “īsto īpašumu”, paziņa izstāstījusi par vēlmi pārdot savas ģimenes vasaras māju ar zemi. Tā īstais īpašums atrada Kristīni. Tajā bija gan žogs, gan skaists skats, gan iepriekšējo saimnieku jau ieguldītais darbs.

“Mums visapkārt ir mežs, un es pa logu redzu šo skaisto skatu. Divus mēnešus, kopš te esam, tā man ir bijusi milzīga bauda,” Kristīne priecājas. Beidzot kļūstot par īpašuma saimniekiem, pirmais pārsteigums bijis aptvert, cik daudz darba nepieciešams tajā ieguldīt, tad – baudpilnā apziņa, ka ģimenei izdevies atrast pašiem savu miera ostu.

Kredīti, iekrājumi un pārsteigumi

Tā kā īpašuma iegādei vajadzējis ņemt kredītu, arī tas prasīja zināmu laiku. Lai sakārtotu visus dokumentus – Zemesgrāmatu, līgumu, kredīta pieteikumu, notāra apstiprinājumus – pagājuši aptuveni divi mēneši. Šajā laikā vajadzējis apbruņoties ar pacietību, jo īpašuma iegāde saistīta ar daudz iestādēm, cilvēkiem un jautājumiem.

Piemēram, sākumā ģimene īpašuma iegādei vēlējusies ņemt hipotekāro kredītu, bet izrādījies, ka to nevar izmantot vasaras mājas iegādei, jo tā nav apdzīvojama viscaur gadu un nav piesaistīta zemesgabalam. Tāpēc nācies meklēt alternatīvus risinājumus. Par laimi, sazinoties ar Swedbank, ģimene uzzinājusi par tādu aizdevuma risinājumu kā Mazais mājokļa kredīts, kas noderējis tieši viņu situācijai un vajadzībai. “Jāsaka paldies bankas konsultantiem, jo, lai gan mēs kārtīgi pētījām iespējas un izdevīgākos risinājumus, nepamanījām, ka Swedbank Mazo mājokļa kredītu var izmantot zemes iegādei,” norāda Kristīne. 

Mazais mājokļa kredīts būs piemērots, ja ir plānota kāda neliela īpašuma, piemēram, neliela dzīvokļa, vasarnīcas vai mazdārziņa, vai zemes iegāde par summu līdz 20 tūkstošiem eiro. Ieguvumi, izmantojot šo risinājumu, ir vairāki. Piemēram, nav nepieciešama pirmā iemaksa, kā tas ir hipotekārā kredīta gadījumā. Tāpat iegādātais īpašums nav jāieķīlā, un aizdevumam ir fiksēta likme  – tātad var prognozēt izdevumu apmēru, kas ģimenei nepieciešams visā aizdevuma periodā.  

Lai arī ģimenes ienākumi un finanšu vēsture bijusi stabila, aizņēmumu nācies ņemt abiem kopā. Kristīne atzīst: “Nedaudz bija vilšanās sevī par to, ka laicīgi neesam pietiekami uzkrājuši, jo līdz ar kredītsaistībām mums tomēr bija jāiegulda vairāki tūkstoši papildu maksājumos un dokumentu kārtošanā.” Tos veidoja Zemesgrāmatas nodeva un notāra izdevumi, kā arī daļa no īpašuma darījuma summas. Viņa piebilst, ka, ātrāk padomājot par iekrājumiem, varbūt būtu bijusi arī iespēja pieteikties lielākam aizdevumam.

Darba prieks un nākotnes plāni

Saimniekošana savā īpašumā Kristīnei ar vīru prasa daudz laika un darba. Katru nedēļu pāris stundas jāvelta zāles pļaušanai, ikdienas organizēšana prasa pūles un papildu līdzekļus, un arī bērnu mantām tagad ir vairāk vietu un iespēju pazust. Taču tas ir darbs, pēc kura nogurums ir patīkams. “Šie darbi mūs nomierina. Lai gan liekas, ka esi noguris, no fiziska darba tu arī forši izlādējies un, pagurstot noguruma laimībā, jūties piepildīts,” Kristīne stāsta.

Lai gan sākotnēji īpašumu iegādājušies meitu dēļ, viņa uzskata, ka ieguvusi ir visa ģimene. Sanāk pavadīt mazāk laika ekrānos, gūt vairāk prieka un piepildījuma. “Man liekas, ka mums kā latviešiem īstā meditācija ir saskarsme ar zemi. Tās basās kājas uz zemes, ielikt rokas dobē. Es jūtu, ka tas mūsu ģimenei un mūsu attiecībām nāk par labu,” viņa jūsmo.

Ģimene plāno jaunajā īpašumā izbaudīt nebēdnīgu vasaru, bet nākotnē ir sapnis par savas pastāvīgās mājas būvniecību turpat. “Es nezinu, kad, cik tas ir dārgi un cik reāli. Tas pagaidām vairāk ir kā sapnis, jo šī vieta, kuru mēs esam izvēlējušies un kura ir atradusi mūs, ir tik liela, ka atļauj šeit būvēt arī ģimenes māju pastāvīgai dzīvošanai,” Kristīne noslēdz. Par to, kā Kristīnes ģimenei veiksies ar īpašuma attīstīšanu un dzīvi tajā, seko viņas Instagram profilā @kristine_beitika. Lai top!

Kristīnes ieteikumi sava īpašuma iegādē

  1. Notici, ka tas ir iespējams! Pat, ja šobrīd šķiet, ka finanšu situācija neļauj vai grūti atrast zemes gabalu, galvenais ir nepadoties un noticēt, ka viss sakārtosies.

  2. Sāc krāt šodien! Atliec kaut nelielu summu mēnesī, jo tas noteikti noderēs.

  3. Apdomā savas finanses! Pārdomā savus tēriņus, iespējas nopelnīt vairāk un ilgtermiņa finansiālos mērķus. Šo visu darot laicīgi, būs vieglāk organizēt arī lielākus pirkumus.

Klausies Kristīnes stāstu arī Swedbank podkāstā "Mājokļu sarunas":