Salīdzinām rēķinus – dzīve privātmājā pēc apkures iekārtas nomaiņas

Līdz ar valsts atbalstu apkures iekārtas nomaiņai, iedzīvotāji var ne tikai pāriet uz videi draudzīgākiem apkures risinājumiem, bet arī ietaupīt par izmaksām gada aukstākajos mēnešos.

Šobrīd Latvijā pieejamas vairākas atbalsta programmas, kuru ietvaros mājsaimniecībās iespējams uzlabot energoefektivitāti, iegādāties atjaunojamo energoresursu iekārtas, kā arī nodrošināt mājsaimniecības pieslēgšanos centralizētās siltumapgādes sistēmām. Gan Altum, gan VARAM atbalsta programmās kā viena no atbalsta aktivitātēm ir arī esošā fosilā kurināmā apkures katla nomaiņa uz jaunu iekārtu, kas izmanto atjaunojamos energoresursus.

Kāds šobrīd ir patiesais finansiālais ieguvums apkures iekārtas nomaiņai, kad gāzes cenas vairs nav tik augstas? Vai dzīvot ar “zaļāku” siltumu ir arī izdevīgāk un ērtāk? Šos un vēl citus jautājumus uzdevām Rudzīšu ģimenei, kuri savā privātmājā veco gāzes katlu nomainījuši pret jaunu granulu apkures iekārtu un veikuši aprēķinus izmaksu atšķirībām pirms un pēc apkures veida maiņas.

“Kad iegādājāmies māju, tajā jau bija uzstādīts gāzes katls, kas šķita ērts un izdevīgs apkures veids mūsu ģimenes vajadzībām, taču, līdz ar straujo gāzes cenu kāpumu, sapratām, ka ilgtermiņā nevēlamies maksāt tik astronomiskas summas par siltumu ziemas mēnešos, un meklējām risinājumus, kas atbilstu gan mūsu dzīvesveidam, gan palīdzētu ietaupīt,” par lēmumu nomainīt apkures veidu stāsta mājas īpašnieks.

Labākais risinājums - granulas

Kad tika pieņemts lēmums par gāzes katla nomaiņu, Rudzīšu ģimene sāka izskatīt alternatīvas - dažāda veida siltumsūkņi, malkas apkure vai granulu katls. Ģimene konsultējās ar vairākiem speciālistiem un veica cenu aptaujas, lai saprastu, kurš no risinājumiem būtu piemērotākais konkrētajai privātmājai.

Ņemot vērā, ka mājai ir liela platība, nav apsildāmās grīdas un mājoklim ir augsta gaisa caurlaidība, siltumsūknis aukstākajos ziemas mēnešos nevarētu nodrošināt komfortablu gaisa temperatūru un būtu jārēķinās ar augstām elektrības izmaksām apkures sezonā. Savukārt, malkas apkure ģimenei, kura dažkārt dodas ciemos pie radiem vai tālākos izbraucienos, radītu papildus neērtības, jo vienmēr būtu jāmeklē kāds, kurš palīdzētu brīžos, kad saimnieki paši nebūtu uz vietas.

“Dzīvojam privātmājā, kas renovēta vairāk nekā pirms 15 gadiem. Lai gan mums ir plastikāta pakešu logi, tie nav jaunākās paaudzes un rada arī papildus gaisa plūsmu. Jau iepriekš vēlējāmies izmantot valsts atbalstu mājas energoefektivitātes celšanai, taču, lai atbilstu programmas prasībām un uzlabotu mājas energoefektivitātes klasi, aprēķinātās izmaksas visu logu un durvju nomaiņai, kā arī bēniņu siltināšanai bija pārāk augstas. Gaisa caurlaidība un mājas platība bija būtiskākie faktori, kāpēc nolēmām par labu granulu katlam, taču ne mazāk svarīgs ir arī komforts, kad no rīta pamosties jau siltā mājā un katru dienu nav jādodas uz kurtuvi, lai nodrošinātu, ka mājiniekiem nesalst kājas,” stāsta mājas īpašnieki.

Papildus būvniecības darbi lielākam komfortam

Tomēr, salīdzinot ar gāzes apkuri, kurai nepieciešama tikai ikgadēja apkope, arī granulu katls prasa papildus rūpes, tāpēc tika meklēts tāds granulu katls, kas ietver jaunākās tehnoloģijas un prasa pēc iespējas mazāku ikdienas apkopi un īpašnieka iesaisti.

“Iegādājāmies granulu katlu ar pašattīrīšanās funkciju, jo no citiem māju īpašniekiem bija dzirdēts, ka katla tīrīšana var aizņemt daudz laika un rūpes. Protams, salīdzinot ar gāzes katlu, saimnieka iesaiste nepieciešama arī šāda veida iekārtai - granulas jau pašas neiebērsies un dažkārt roka jāpieliek arī pie katla tīrīšanas, jo granulu kvalitāte atšķiras un ne viss, kas pieejams tirgū, ir piemērots konkrētajam apkures katlam,” papildina mājas saimnieki.

Tomēr kopumā mājas īpašnieki jauno apkures veidu vērtē kā ērtu, jo aukstākajos ziemas mēnešos granulas nepieciešams papildināt vien reizi nedēļā. Šeit gan būtiski piebilst, ka jaunā apkures iekārta atrodas blakus esošajā saimniecības ēkā, kas atvieglo arī granulu uzpildīšanu.

“Apkures katlu ierīkojām blakus esošajā ēkā, tāpēc bija nepieciešams izbūvēt arī siltumtrasi uz mājām, taču šo investīciju noteikti nenožēlojam, jo tādejādi esam atvieglojuši sev granulu iekraušanas problēmu - visas granulas var atrasties netālu no katla tajā pašā telpā. Nomainot apkures iekārtas atrašanās vietu, ziemas mēnešos varam ērti apkurināt arī pirts ēku, kur pirms tam bieži cīnījāmies ar aizsalušām ūdens caurulēm. Šobrīd, pateicoties jaunajai apkures sistēmai, blakus ēka ir apdzīvojama un varam izmitināt draugus arī ziemā,” stāsta Rudzīšu ģimene.

Investīcija atmaksāsies jau 11 gados

Lai uzstādītu jauno granulu katlu saimniecības ēkā, bija nepieciešams izbūvēt siltumtrasi uz dzīvojamo māju, kas sadārdzināja izmaksas par vairāk nekā 2 tūkstošiem eiro. Tāpat tika uzstādīts arī jauns ūdens boileris, kā arī iegādāti jauni cirkulācijas sūkņi, taču, kā uzsver mājas īpašnieki, labāk vienreiz investēt vairāk, nekā pēc tam žēloties par nepadarīto un izjust to katru dienu. Par jauno apkures katlu tika saņemts arī valsts atbalsts 3000 eiro apmērā.

Lai gan pēc gāzes katla nomaiņas Rudzīšu ģimenei radās šaubas, vai šī investīcija bija tā vērta, jo jau šajā apkures sezonā strauji samazinājās arī gāzes cena, aprēķini liecina, ka ietaupījums pēc šī brīža granulu un gāzes cenām vienas apkures sezonas laikā ir vairāk nekā 1300 eiro.

“Tā kā mūsu dzīvojamā platība ir vairāk nekā 200 kvadrātmetri, vidēji mēnesī apkures sezonas laikā patērējām 526 m3 gāzes un šobrīd aptuveni 1 tonnu granulu. Ja rēķinām pēc šī brīža piedāvātā Latvijas Gāzes “Fiksētā” tarifa mājsaimniecībām, mūsu investīcija bez valsts atbalsta atmaksātos 13 gados, taču, pateicoties valsts atbalstam, tie ir tikai 11 gadi. Turklāt papildus finansiālajam ieguvumam, ko izjūtam katru mēnesi, esam veikuši arī videi draudzīgāku izvēli sabiedrībai kopumā un varam plānot savas izmaksas gada griezumā, neuztraucoties par gāzes pieejamību un cenu svārstībām,” par ietaupījumu stāsta mājas īpašnieki.

Kā uzsver Rudzīšu ģimene, šobrīd svarīgi ir regulāri sekot līdzi granulu cenām tirgū un, ja vien iespējams, iegādāties granulas visai apkures sezonai. Tādejādi jau laicīgi var rēķināties ar apkures izmaksām visas sezonas garumā, kā arī iegādāties granulas par izdevīgāku cenu.

“Ieguldāmais darbs un laiks nav tik liels, lai par to žēlotos, jo galu galā izmaksu aprēķini un komforts, ko izjūtam ar jauno apkures sistēmu, atsver visu. Papildus pakāpeniski uzlabojam arī ēkas energoefektivitāti – esam nomainījuši ārdurvis, kā arī pakāpeniski plānojam nomainīt logus. Samazinot gaisa caurlaidību mājā, samazināsies arī granulu patēriņš un kopējās izmaksas par apkuri,” par apkures katla nomaiņu papildina Rudzīšu ģimene.

Ja jaunas iekārtas iegādei vai projekta izstrādei uzreiz šāda apjoma līdzekļi tev nav pieejami, Valsts atbalsta programmās apstiprināti tiek arī tie projekti, kas iekārtu iegādē izmantojuši bankas finansēšanas pakalpojumus. Tā, piemēram, vari izmantot Swedbank mājokļa energoefektivitātes kredītusaules paneļu kredītu vai mazā mājokļa kredītu, kas arī paredz īpaši draudzīgus nosacījumu “zaļākiem” risinājumiem.