16. jūn, 2023

Elektroauto uzlāde un citi kritēriji jeb kā izvēlēties piemērotāko elektroauto uzņēmuma vajadzībām

Lai gan Eiropā jaunu iekšdedzes dzinēju auto ražošana un tirdzniecība būs aizliegta tikai 2035. gadā, jaunajām pārmaiņām nepieciešams gatavoties laikus ne tikai privātpersonām, bet arī uzņēmējiem. Kā liecina arī Swedbank apkopotie dati, šī gada pirmajos trīs mēnešos 7% no līzinga darījumiem uzņēmumiem ir bijuši tieši elektroauto iegādei, un pieprasījums turpina pieaugt.

Plašais elektroauto piedāvājums un straujā tehnoloģiju attīstība aizvien vairāk pielāgojas arī uzņēmumu vajadzībām, taču, lai izvēlētos savam uzņēmumam piemērotāko elektroauto, būtiski izvērtēt gan auto lietotāja darba pienākumus un braukšanas paradumus, gan elektroauto uzlādes cenas un pieejamos risinājumus.

Pirms elektroauto iegādes ieteicams atbildēt uz sekojošiem jautājumiem:

  • Cik bieži ikdienā tiks izmantots auto?
  • Cik lielu attālumu veiks darbinieks tipiskā darba dienā?
  • Cik bieži un cik tālu parasti darbinieks veic garākus braucienus?
  • Vai auto biežāk tiks izmantots braucieniem pilsētā vai ārpus tās?
  • Kad, kur un cik ilgi auto parasti tiek atstāts stāvēšanai?
  • Kādas būs iespējas uzlādēt elektroauto darba vietā?
  • Kur ir tuvākie publiskās uzlādes punkti plānotajos ikdienas maršrutos?
  • Vai auto izmantosiet saimnieciskās darbības veikšanai?

Piemērotākais elektroauto jums - nosakiet izmantošanas mērķi un veicamos attālumus

Elektroauto cenas šobrīd tirgū svārstās no aptuveni 8000 eiro līdz 60 000 eiro un pat vairāk, jo auto cenu nosaka arī tā komplektācija. Kā apliecina Swedbank uzņēmumu finansēšanas dati, visbiežāk uzņēmumi iegādājas KIA (EV6 un Niro), Volkswagen (ID. Buzz Pro, ID.3, ID.4) un Nissan (Ariya un Leaf 40kWh) markas elektroauto. Taču pirms konkrēta auto modeļa izvēles, būtiski izvērtēt elektroauto lietotāja (darbinieka) pienākumus un braukšanas paradumus. Tādejādi varēsiet saprast, kādas ietilpības auto akumulators būs nepieciešams jūsu vajadzībām, lai nodrošinātu autonomiju jeb kopējo nobraukumu ar vienu pilnu uzlādi.

Ja elektroauto biežāk tiks izmantots pilsētā nelieliem maršrutiem, tad var pietikt ar nelielas ietilpības akumulatoru. Savukārt, ja ikdienā plānots veikt lielākus attālumus arī ārpus pilsētas vai plānots piegādāt preces visas dienas garumā klientiem pilsētas robežās, vērts apsvērt spēkrata iegādi ar lielāku akumulatoru, lai darba dienas vidū nebūtu jāzaudē laiks, veicot tā uzlādi.

Arī auto izmērs ir no svara, taču šajā gadījumā elektroauto izvēle būtiski neatšķiras no iekšdedzes dzinēju transportlīdzekļiem. Viss atkarīgs no auto izmantotāja darba pienākumiem - vai tie būtu nelielu kravu pārvadājumi visas dienas garumā saimnieciskās darbības veikšanai, kad nepieciešams lielāks kravas nodalījums, vai tomēr pietiks ar nelielu auto, kas nepieciešams, lai ātri un ērti nokļūtu pie klientiem vai sadarbības partneriem.

Elektroauto uzlādes publiskās stacijās, darba vietā vai privātmājā

Lai ērta būtu ne tikai pārvietošanās, bet arī elektroauto uzlāde, līdz ar elektroauto iegādi ir vērts izsvērt uzstādīt uzlādes staciju sava uzņēmuma teritorijā, kas būs ērtākais un lētākais veids, kā veikt auto uzlādi. Var gadīties, ka ne vienmēr ieplānotais brauciena maršruts būs atbilstošs auto baterijas kapacitātei, tāpēc jau savlaicīgi ir jāizvērtē iespējamo publisko elektroauto uzlādes staciju pieejamība attiecīgajā maršrutā. Ja uzlāde ārpus darba vietas ir paredzēta bieža, tad šādos gadījumos ir vērts apsvērt noslēgt līgumu ar kādu no uzlādes staciju pakalpojuma sniedzējiem, kas ļauj apmaksu par veiktajām uzlādēm izdarīt nākošā mēneša sākumā.

Publiskās elektroauto uzlādes stacijas

Publiskajās elektroauto uzlādes stacijās izmaksu aprēķins atšķiras dažādiem pakalpojumu sniedzējiem - par patērēto laiku vai izmantoto elektroenerģiju, kā rezultātā atšķiras arī elektroauto uzlādes cena. Tomēr arī Latvijā joprojām ir stacijas, kur elektroauto uzlādi var veikt bez maksas, taču tādā gadījumā ir jārēķinās ar ilgāku laika patēriņu gaidot rindā, jo šīs stacijas ir samērā pieprasītas videi draudzīgo auto īpašnieku vidū.

Gan uzņēmumi, gan arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šobrīd veido uzlādes staciju tīklu, lai elektroauto īpašnieki droši varētu braukt pa visu valsti. Patlaban e-mobi tīklā darbojas 141 ātrās uzlādes stacijas visā Latvijas teritorijā, ko uztur CSDD.  Savukārt 58 Elektrum stacijas ar 193 pieslēguma punktiem atrodas Rīgā, Mārupē, Jūrmalā, Liepājā, Jelgavā, Valmierā, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Ventspilī, Tērvetē, Daugavpilī un citur.

Uzlādes stacija darbavietā

Liela daļa uzņēmumu šobrīd izvēlas elektroauto uzlādes veikt savā darba vietā, taču pirms izvēlēties konkrētu auto lādētāja pieslēguma veidu, ieteicams konsultēties ar inženieri, kurš palīdzēs atrast piemērotāko risinājumu jūsu uzņēmuma vajadzībām. Lai gan jaudīgākas uzlādes stacijas ierīkošana izmaksās dārgāk, ilgtermiņā tā var atmaksāties, jo uzņēmuma īpašumā esošie auto būs ātrāk pieejami darbam. Turklāt uzņēmuma teritorijā esošo uzlādes staciju varat piedāvāt izmantot arī darbiniekiem, kam īpašumā ir savi elektroauto - tādejādi varat sniegt finansiālu bonusu darbiniekiem, kuri jau šobrīd pārvietojas videi draudzīgāk, kā arī motivēt tos, kuri par zaļāku transportlīdzekli vēl tikai domā.

Uzlādes privātmājā

Protams, darbinieks elektroauto var uzlādēt arī savā privātmājā, taču, lai šādā gadījumā saņemtu izmantotās elektroenerģijas kompensāciju no uzņēmuma, auto lietotājam būs jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējam, privātmājā jāuzstāda atsevišķs elektroenerģijas komercuzskaites mēraparāts, kā arī jāformē attaisnojuma dokumenti par patērēto elektroenerģiju. Ņemot vērā procesa sarežģītību, aicinām rūpīgi izvērtēt šādu uzlādes veidu.

Elektroauto izmaksas ilgtermiņā izdevīgākas

Lai gan elektroauto iegādes cena ir samērā augsta, tā lietošana atmaksājas, ko apliecina arī jau esošo elektroauto īpašnieki, kā arī virkne priekšrocību, ko iegūsiet pērkot elektroauto:

  • Pārvietošanās izmaksas, atkarībā no uzlādes veida, var būt pat trīs reizes zemākas nekā iekšdedzes dzinēja auto gadījumā;
  • Retāk nepieciešams veikt regulārās apkopes, jo nav jāuztraucas par eļļu un filtru nomaiņu vai citām tehniskām detaļām, izņemot bremžu eļļu, kas jāmaina reizi divos, trijos gados;
  • Bezmaksas pirmreizējā reģistrācija;
  • Samazināts Uzņēmumu vieglā transportlīdzekļa nodoklis (UVTN);
  • Atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām;
  • Iespēja automašīnu bez maksas novietot Rīgas Satiksmes autostāvvietās un Liepājā, kā arī bez maksas iebraukt Jūrmalā.

Turklāt šobrīd arī finansēšanas nosacījumi no bankas ir ievērojami draudzīgāki elektroauto iegādei nekā līdzvērtīga iekšdedzes dzinēja transportlīdzeklim, jo pirmos divus gadus uzņēmumam līzings tiks piešķirts bez bankas pievienotās procentlikmes (0% + Euribor likme), lai atbalstītu uzņēmumus ilgtspējīgu lēmumu pieņemšanā.

Biežāk uzdotie jautājumi par elektroauto

1.     Kāda ir elektroauto uzlādes cena?

Elektroauto uzlādes cena var atšķirties atkarībā no vairākiem faktoriem, piemēram, vai elektroauto lādējat uzņēmumā, ņemot vērā esošās elektrības cenas, vai izvēlaties publiskās elektroauto uzlādes stacijas. Publiskajās uzlādes stacijās cena visbiežāk tiek aprēķināta pēc uzlādes ilguma (cena par vienu minūti) vai iztērētās elektroenerģijas (cena par uzlādēto kWh).

2.     Kādi ir risinājumi elektroauto uzlādei?

Risinājumi elektroauto uzlādei ietver gan publiskās uzlādes stacijas, gan privātas uzlādes mājās vai darbavietā. Publiskās uzlādes stacijas Latvijā ir pieejamas gan pilsētās, gan blakus autoceļiem. Privātās uzlādes iekārtas mājās vai darbavietā ļauj ērti uzlādēt automašīnu, izmantojot dažādas jaudas uzlādes iekārtas.

3.     Kādas ir elektro auto cenas?

Elektro auto cenas var ievērojami atšķirties atkarībā no zīmola, modeļa, akumulatora jaudas un citiem tehniskajiem parametriem. Šobrīd tirgū pieejami elektroauto no 7500 eiro līdz pat 60 000 eiro.

4.     Kādu elektroauto pirkt?

Elektroauto izvēle ir atkarīga no uzņēmuma vajadzībām, braukšanas paradumiem un pieejamā budžeta. Vēlams pirms pirkuma izvērtēt vairākus faktorus, piemēram, veicamos braukšanas attālumus, uzlādes infrastruktūras pieejamību, automašīnas izmērus un funkcionalitāti, drošības funkcijas, zīmola uzticamību un apkopes izmaksas.

5.     Kāds ir elektroauto patēriņš?

Elektroauto patēriņu nosaka vairāki faktori, tostarp automašīnas modelis un tā efektivitāte, braukšanas stils, ceļu apvidus, akumulatora jeb baterijas nolietojums, kā arī laikapstākļi un āra temperatūra. Lai iegūtu konkrētus elektroauto patēriņa datus, ieteicams apskatīt ražotāja specifikācijas vai analizēt informāciju no neatkarīgiem auto testiem un apskatiem.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?