Kā sarīkot svētkus visiem daudzdzīvokļu namu kaimiņiem? Valmieras novada iedzīvotāju stāsts

Lai radītu svētkus kopā ar daudzdzīvokļu namu kaimiņiem, nevajag daudz. Pietiek ar vēlmi darīt, domubiedru atrašanu, un ceļš uz jaunu tradīciju var sākties.

Elīna Karlivāne ir aktīva dzīvesveida piekritēja un, kad vien iespējams, dažādās aktivitātēs un piedzīvojumos gatava iesaistīt arī sev līdzās esošos. Pirms vairākiem gadiem viņa ar ģimeni pārcēlās uz Valmieras novada Viestura laukuma daudzdzīvokļu namu, kur pagalmi apvieno deviņus daudzdzīvokļu namus. Līdz ar kuplo kaimiņu skaitu, radās ideja par ikgadējiem svētkiem visiem kaimiņiem - “Viestura laukuma ģimenes dienas”.

“Man vienmēr ir bijis svarīgi lepoties ar vietu, kurā dzīvoju. Kad pārcēlos no Valmieras uz pilsētai blakus esošo Viestura laukumu, vēlējos radīt piederības sajūtu un kopīgus svētkus mūsu vietējiem iedzīvotājiem. Kopā ar citiem aktīviem kaimiņiem bijām organizējuši nelielas iniciatīvas, piemēram, pagalma ziemassvētku egles rotāšanu."

"Viens kaimiņš atved egli, cits palīdz to uzstādīt un pārējie nama iedzīvotāji iesaistās tās pušķošanā no sev mājās atrodamajiem rotājumiem. Redzot kaimiņu atsaucību, šķita, ka kopīgi varam paveikt vēl vairāk. Tā kā mani vienmēr priecējuši sporta pasākumi, kas organizēti ģimenēm ar bērniem, pirms četriem gadiem radās ideja par sporta dienu Viestura laukuma iedzīvotājiem,” par idejas rašanos stāsta Elīna.

Iepazīt kaimiņus un vietu, kur dzīvo

Sākotnēji “Viestura laukuma ģimenes diena” tika organizēta 15. maijā, kad Pasaulē atzīmē starptautisko ģimenes dienu.

“Pirmajā gadā ģimenes dienas mērķis bija aicināt dzīvokļu namu iedzīvotājus tikties, uzzināt ko jaunu, nedaudz savā starpā sacensties un izzināt mūsu kopējo pagalmu. Izveidojām foto orientēšanos Viestura laukuma teritorijā, reizē aicinot iepazīt arī pagalmā esošo namu durvis. Kopīgi veicām spēka vingrinājumu sacensības, kā arī organizējām peintbola šaušanas sacensības. Piesaistījām Valsts policiju, kas bērniem saistošā un saprotamā veidā skaidroja drošības jautājumus. Dienas izskaņā bija neliels koncerts un katram dalībniekam mazas veicināšanas balvas un diploms,” pirmos pagalma svētkus atceras Elīna.

Kā stāsta “Viestura laukuma ģimenes dienas” idejas autore, pasākuma dienas iesākumā vietējo iedzīvotāju aktivitāte bijusi kūtra, taču, pateicoties bērnu ziņkārei un ieinteresētībai, ar laiku no dzīvokļiem iznāca arī vecāki, un ģimenes aktivitātes uzņēma jaunu sparu.

“Katru gadu pasākuma programmu papildinājām ar jaunām aktivitātēm, un arī iedzīvotāju interese kļuva aizvien lielāka. Otrajā gadā dienas noslēgumā organizējām Mikusa Frišfelda koncertu, kad pagalmā katrs paņēma savu spilvenu vai pledu un baudīja muzikālo priekšnesumu."

"Pat tie kaimiņi, kuri nepievienojās mums uz zāliena, koncertu klausījās caur atvērtiem logiem vai esot uz sava balkona. Katrs varēja baudīt kopības sajūtu un svētkus pēc saviem ieskatiem,” par dažādo iedzīvotāju dalību stāsta Elīna.

Bez savas biedrības, bet ar iespējām sadarbībai un atbalstam

Jau no pirmā pasākuma norises gada Elīna ir izveidojusi “Whatsapp” grupu, kurā uzaicinājusi aktīvākos un sev zināmos vietējos iedzīvotājus. Pirmajā gadā Viestura laukuma māju iemītnieki tika aicināti jau uz pavisam gatavu pasākumu, ko organizēja Elīna ar ģimeni, taču ar katru gadu iesaistīto un aktīvo kaimiņu pulks auga, piedāvājot aizvien plašāku aktivitāšu programmu.

Viestura laukuma dzīvokļa namiem nav viens kopīgs apsaimniekotājs un pārvaldnieks (dažus no tiem apsaimnieko pašvaldības uzņēmums, taču citiem ir pašu iedzīvotāju dibinātas biedrības). Vērienīgākam pasākumam bija jāmeklē finansējums, taču privātpersonai tas nav tik vienkārši. Lai nesarežģītu procesu atsevišķas biedrības dibināšanai, Elīna nolēma uzrunāt Burtniekos jau aktīvi darbojošos biedrību “Pāvulāni”, ar kuras starpniecību arī iesniegts projekts pašvaldības konkursā un  saņemts finansējums un līdzdalība ģimenes svētku organizēšanai.

Kopības sajūta svētkos un ikdienā, ko novērtē arī pašvaldība

Lai gan pandēmija pēdējos divus gadus nav ļāvusi organizēt kopīgas ģimenes dienas Viestura laukuma iedzīvotājiem, Elīna sarunās ar kaimiņiem vienojusies, ka jau tuvākajā laikā šī tradīcija tiks atjaunota.

“Esmu pārliecināta, ka cilvēkam jārada svētki kaut ar nelieliem notikumiem. “Viestura laukuma ģimenes dienas” kaimiņiem ir palīdzējušas vienam otru iepazīt vai vismaz atpazīt. Ja bērni jau tāpat satiekas pagalmā un viens otru zina, tad ar pieaugušajiem ir sarežģītāk. Šādi mazie, kopīgie mirkļi palīdz mums vienam uz otru paskatīties un parunāties ārpus ikdienas skrējiena,” ar pirmajiem ieguvumiem dalās Elīna.

Turklāt aktīvos Viestura laukuma iedzīvotājus atzinīgi novērtējusi arī vietējā pašvaldība - neilgi pirms pandēmijas uzstādīts jauns bērnu laukumiņš, kā arī organizēti “Baltā galdauta svētki” 4. maijā.

“Katrs labais darbs un iniciatīva rada ķēdes reakciju uz aizvien skaistākiem mirkļiem kopā. Svarīgākais ir atrast kaut vienu domubiedru, ar kuru iesākt darīt. Vēlāk jau atbalsta komanda pati uzradīsies, jo jutīsies drošāk iesaistīties un “lekt iekšā nezināmajā”. Un galvenais - nevajag neko sarežģīt. Viss aizraujošas var būt vienkārši īstenojams, kā piemēram, fotoorientēšanās, kas neprasa daudz laika un investīciju, taču visiem ir prieks piedalīties,” iedrošina Viestura laukuma iedzīvotāja.

  • Elīna ir pārliecināta, ka viens nav darītājs un, lai gan latvietis sevi bieži vien mēdz dēvēt par viensētnieku, viss labais un aizraujošais notiek tieši tajos mirkļos, kad esam ar kādu kopā. Tāpēc svarīgi ir  nebaidīties, sākt ar mazumiņu, un pārējie tev sekos.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?