24 000 eiro zaudējumi par lietus radītiem bojājumiem mājoklim – kā tas iespējams?

Dažādas dabas stihijas Latvijā nav retums, un arvien biežāk spēcīgs vējš un lietus rada būtiskus bojājums cilvēku mājokļiem.

Tā, piemēram, pērn, vidējā atlīdzība par dabas stihiju radītajiem bojājumiem mājoklim bija mērāmi teju 1300 eiro apmērā, liecina Swedbank mājokļu apdrošināšanas dati.

Visbiežāk sekas jūtamas pēc stipriem vējiem un vētrām (vairāk nekā puse no atlīdzinātajiem apdrošināšanas gadījumiem), savukārt katrs trešais atlīdzinātais gadījums par bojājumiem mājoklim ir bijis plūdu izraisīts. Savukārt tieši krusas radīti bojājumi, lai arī notiek salīdzinoši retāk, ir izmaksu ziņā visdārgākie māju īpašniekiem – to novēršanai nepieciešami vidēji 1560 eiro.

Vasaras vētras

Interesanti, ka tieši vasarās visbiežāk tiek saņemti apdrošināšanas pieteikumi par dabas stihiju radītajiem bojājumiem. Patiesībā vasara, it sevišķi tās siltākie mēneši, ir arī gada gaitā ar nokrišņiem visbagātākie. Turklāt Latvijā vasaras periodā negaiss ir diezgan bieža dabas parādība. Vidēji no maija līdz augustam tie ir 17 reizes, bet maksimālais to skaits ir bijis virs 40. Negaisa mākoņi parasti veidojas mitrās, tveicīgās dienās, kad intensīvi iztvaiko liels daudzums ūdens, kas, spēcīgās augšup vērstās gaisa straumēs, kuru ātrums pārsniedz 20 m/s, veido masīvus gubu mākoņus. Bieži šādus negaisus pavada spēcīgas lietusgāzes ar krusu un brāzmainu vēju, kas arī ir biežākie postījumu radītāji.

Vētru radītie bojājumi pat līdz 24 000 eiro

Apkopojot datus par pērn lielākajām izmaksātajām apdrošināšanas atlīdzībām par bojājumiem, ko mājoklim radījušas dažādas dabas stihijas, secināms, ka tās mērāmas pat vairākos desmitos tūkstošu eiro. Tā, piemēram, stipra lietus rezultātā kādai privātmājai applūdis pagrabs, pirmais mājas stāvs, kā arī sabojāta iedzīve. Lai novērstu radušos bojājumus, apdrošināšanas atlīdzība sasniedza 24 400 eiro.

Tāpat ievērojamus zaudējumus pērn kādai ģimenei radīja spēcīga krusa, kā rezultātā tika bojāts mājas jumts, un tā nomaiņai Swedbank izmaksāja 11 000 eiro.

Savukārt citai ģimenei krusa sabuktēja jumtu gan dzīvojamajai, gan saimniecības ēkai, radot bojājumus vairāk nekā 6500 eiro apmērā.

Arī spēcīgā vējā lūzuši koki nav retums. Tā, piemēram, kādam īpašumam tika sabojāts jumts, skurstenis un sēta, un izmaksātā atlīdzība bija 4460 eiro. Savukārt kādu citu ģimeni pārsteidza vētras izgāzts koks ar visām saknēm, kas nokrita uz klienta sētas un kaimiņa auto, apdrošināšanas atlīdzībai sasniedzot 7500 eiro apmēru.

Šie gadījumi ir tikai daži no piemēriem, kas negaidīti, kā zibens no skaidrām debesīm, piemeklē mājokļu īpašniekus visā Latvijā.

  • Lai šo zaudējumu segšana neradītu pamatīgu robu ģimenes budžetā, iespējams ir vērts apsvērt mājokļu apdrošināšanu, kas pasargās no dažādiem riskiem, kas var nodarīt kaitējumu īpašumam.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?