Jaunas sadzīves tehnikas iegāde mājoklim: kā izvēlēties maciņam draudzīgāko?

Lai samazinātu energoresursu patēriņu mājoklī, svarīgi iegādāties jaunas un energoefektīvas ierīces, kā arī mainīt lietošanas paradumus jau esošajām.

Plānojot jaunas elektroierīces iegādi mājsaimniecības vajadzībām, būtiski ņemt vērā ne tikai iekārtas cenu un izskatu, bet arī īpašu uzmanību pievērst tās energomarķējumam un novietojumam telpā. Neskatoties uz to, ka sākotnēji energoefektīvu preču iegāde ir dārgāka, pēc tam to lietošanas izmaksas ir mazākas, turklāt tās paredz ilgāku lietošanas laiku, kas ir labs veids, kā saudzēt vidi un ietaupīt ilgtermiņā.

Sadarbībā ar Elektrum Energoefektivitātes centru esam apkopojuši svarīgāko, kas jāzina pirms jaunas sadzīves tehnikas iegādes savam mājoklim.

Energomarķējuma nozīme turpmākam ietaupījumam

Pirms iegādājies jaunu elektroierīci, svarīgi iepazīties ar tās energomarķējumu, kas sniedz informāciju par ierīces elektrības un ūdens patēriņu, skaņas līmeni, ietilpību un citiem parametriem. Tāpat energomarķējumā ir norādīta informācija par ierīces energoefektivitātes klasi jeb to, cik lietderīgi ierīce patērē elektrību.

Līdz šim augstākā energoefektivitātes klase bija A+++, taču no 2021. gada 1. marta atsevišķām elektroierīču grupām ir jauns energomarķējums, kurā energoefektivitātes klases iekļautas skalā no A līdz G.

  • Jo augstāku energoefektivitātes klasi izvēlēsies, jo efektīvāka un kvalitatīvāka būs elektroierīces darbība, kā arī mazāks elektrības rēķins mēneša beigās.

Ar dažādu ierīču energomarķējumu, to skaidrojumu un izmaiņām salīdzinājumā ar iepriekšējo marķējumu vienuviet vari iepazīties Elektrum mājaslapā.

Ledusskapi novieto atstatus no sienas un siltumu izdalošām ierīcēm

  • Ja tavs ledusskapis ir vismaz 10 gadus vecs, tā elektrības patēriņš var būt pat uz pusi lielāks nekā mūsdienīgam ledusskapim.

Ja esi iegādājies jaunu ledusskapi, izvērtē, kur plāno to novietot, ņemot vērā, ka iebūvēšanai paredzētiem ledusskapjiem ir par aptuveni 20% lielāks elektrības patēriņš nekā brīvi stāvošām ierīcēm. Ja ledusskapis būs tuvu kādai siltumu izdalošai iekārtai (piemēram, plīts, veļasmašīna vai radiatori) vai tuvāk par 10 cm no sienas, tā energopatēriņš būs augstāks nekā, ja novietosi to atstatus. Arī pēc iekārtas uzstādīšanas neaizmirsti regulāri parūpēties, lai ledusskapī neveidojas lieka ledus kārta, jo katrs ledus centimetrs palielina elektrības patēriņu par 10%.

Indukcijas plīts ekonomijai

Kā vienas no ekonomiskākajām ir atzītas indukcijas tipa  elektriskās plītis ar stikla keramikas virsmu.

  • To elektrības patēriņš ir par 50 % mazāks nekā plītīm ar metāla sildvirsmām.

Indukcijas virsmas mēdz būt no vienas līdz četrām sildīšanas zonām ēdiena pagatavošanai. Izvēli par zonu skaitu veic atkarībā no tā, cik daudz cilvēku ir Tavā ģimenē, kā arī cik daudz dažādu ēdienu vienlaicīgi plāno gatavot. Vairāk par plīts virsmām un to atšķirībām vari apskatīt Elektrum plīts izvēles ceļvedī.

Tvaika nosūcēja izvēle atkarīga no plīts virsmas

Pirms izvēlies tvaika nosūcēju, izvērtē, kāda tipa plīti plāno izmantot gatavošanai. Ja lieto elektrisko plīti, nav nepieciešams augstas jaudas tvaika nosūcējs - pietiek pat ar 200 m3/h.

  • Elektriskajām plītīm nosūcēja ražība var būt pat divas reizes mazāka, nekā lietojot gāzes plīti, kur tā nepieciešama ne mazāka kā 400 m3/h.

Jo mazākas ražības tvaika nosūcējs, jo mazāks elektrības patēriņš. Elektrības patēriņu tvaika nosūcējiem norāda, pieņemot, ka tas tiek darbināts katru dienu vidēji vienu stundu, bet tajā iebūvētais apgaismojums divas stundas. Arī šeit svarīgs ir ierīces novietojums, kas precīzi norādīts ierīces instrukcijā - optimālais tvaika nosūcēja augstums no elektriskās plīts virsmas ir 60 cm, bet no gāzes plīts virsmas – līdz 75 cm. Lai nesamazinātu tvaika nosūcēja ražību, plīts un tvaika nosūcējs ir jānovieto iespējami tuvu ventilācijas šahtai (ideālais attālums ne vairāk kā 3 m).

Trauku mazgājamā mašīna ietaupa gan ūdeni, gan elektrību

Ūdens patēriņš būs vairākkārt mazāks, ja izmantosi trauku mazgājamo mašīnu. Turklāt,  ja ūdens sildīšanai izmanto boileri, samazināsi arī elektrības patēriņu.

  • Iegādājies trauku mazgājamo mašīnu, kuras energoefektivitātes klase ir augstāka jeb tuvāka A klasei.

Šādu modeļu iekārtas vienā ciklā patērē tikai 6 litrus ūdens. Optimālais variants 4 cilvēku ģimenei ir trauku mazgājamā mašīna ar 12 -14  komplektiem. Ja virtuve ir neliela vai trauku mazgājamo mašīnu reti izmanto, izvēlies mazāka izmēra modeli, kurā var mazgāt 4, 6 vai 8 trauku komplektus.

Veļas mazgājamā mašīna un žāvētājs - kopā vai atsevišķi

  • Augstas energoefektivitātes klases veļasmašīna ļauj ietaupīt līdz pat 6000 litriem ūdens gadā.

Arī veļasmašīnas izvēlē, papildus augstākam energomarķējumam, viens no noteicošajiem faktoriem saistīts ar tās plānoto atrašanās vietu un pieejamo platību. Tāpat būtiski izvērtēt, cik bieži un daudz veļu ikdienā plāno mazgāt. No tā būs atkarīga izvēlētās ierīces ietilpība - lielākiem apjomiem ieteicams izvēlēties veļasmašīnas tilpumu no 8 kg.

Ja tev nav pieejama liela platība veļas žāvēšanai, labāk izvēlieties veļas žāvētāju vai veļasmašīnu ar lielu centrifūgas apgriezienu skaitu (vismaz 1200 apgriezieni minūtē).

Mūsdienās pieejami tādi veļas mazgājamās mašīnas modeļi, kas jau apvienoti ar žāvētāju, taču šādā gadījumā visbiežāk jārēķinās ar augstāku energopatēriņu. Mūsdienu veļas žāvētāji aprīkoti ar sensoriem, kas noteiks brīdi, kad veļa ir pietiekami sausa un žāvēšanas process ir jāapstādina.

Salīdzinot ar universālām ierīcēm, atsevišķie veļas žāvētāji, kur tiek izmantota siltumsūkņa tehnoloģija, ir ievērojami taupīgāki un arī efektīvāki un saudzīgāki veļas žāvēšanai. Svarīgi pārliecināties, ka žāvētājs (neatkarīgi, vai kopā ar veļas mazgājamo mašīnu vai atsevišķi) ir aprīkots ar pūku filtru.

Ikdienas kopšana ilgākam iekārtu mūžam

Lai iekārtas turpinātu kalpot ilgāk un būtu tik pat energoefektīvas kā uzstādīšanas dienā, atceries tās regulāri kopt un tīrīt.

  • Ledusskapja atkausēšana, veļasmašīnas filtra un gumiju kopšana, trauku mazgājamās mašīnas sāls daudzuma atjaunošana, tvaika nosūcēju filtru tīrīšana ir būtiskas iekārtu ilgtspējai.

Nedrīkst aizmirst arī par mazo sadzīves tehniku apkopi, piemēram, elektriskās tējkannas atkaļķošanu, regulāra putekļusūcēju filtru un maisu maiņu un tīrīšanu, kā arī kafijas automātu apkopi.

Atceries, ka lētāks ne vienmēr ir labāks, ko noteikti var attiecināt arī uz elektroierīču iegādi. Jaunas iekārtas iegāde, kas ir daudz energoefektīvāka, nekā esošā, ļaus samazināt ikmēneša izmaksas par mājokli.

Lai uzzinātu vairāk noderīgus ieteikumus citu elektroierīču izvēlē un lietošanā, apmeklē Elektrum padomu mājaslapu energoefektīvākam dzīvesveidam EsmuEfektivs.lv.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?