Mājokļu sarunas: Egitas Bairamovas (@mansremonts) ieteikumi, plānojot remontu dzīvoklī

Šoreiz Swedbank podkāstā "Mājokļu sarunas" viesojas Egita Bairamova, Instagram profila @mansremonts satura radītāja, lai pastāstītu vairāk par savu aizraušanos ar mājokļu remontu un atjaunošanu.

Egitas (@mansremonts) izglītība un darba pieredze nav saistīta ar būvniecību, bet tieši lielā interese par mājokļa remontu, interjeru un ar to saistītām tēmām viņai ļāva kļūt par vienu no viedokļu līderiem šajās tēmās. Egitai ir 31 tūkstotis sekotāju Instagram, Egita piedalās TV raidījumu filmēšanā un dažnedažādos citos ar mājokli saistītos projektos.

Pirms četriem gadiem Egita iegādājusies neremontētu dzīvokli un ar tā pārvērtību procesu nolēmusi dalīties arī savā Instagram kontā @mansremonts. Lai gan nereti pati arī kaut ko nokrāso vai pārveido, nopietnākie remonta darbi tiek uzticēti profesionāļiem, jo, kā apstiprina pati Egita, svarīgi, lai darbs tiek paveikts kvalitatīvi. Tā kā pašas dzīvoklis nav vienīgais īpašums, kam Egita ir iedevusi jaunu elpu, pieredzēti arī dažādi negaidīti pavērsieni un gūtas vairākas mācības, ko Egita iesaka ņemt vērā ikvienam, kurš plāno pārvērtības savā dzīves vietā.

Egitas ieteikumi, plānojot remonta darbus mājoklī:

    • Gandarījums ar “pirms” un “pēc” foto. Dažkārt remonta process var ievilkties tik ilgi, ka jau aizmirsti, kāpēc vispār šo visu dari, tāpēc foto ar telpas “pirms” skatu lieti noderēs, lai rastos gandarījuma sajūta par paveikto.
    • Esi pacietīgs. Remonta process mēdz ievilkties ilgāk nekā plānots dažādu apstākļu dēļ, tāpēc noteikti ir jāapbruņojas ar pacietību. Piemēram, ja remonta laikā tiek veiktas lielākas pārbūves, negaidīti var atklāties “brīnumi” aiz sienām vai noņemot veco grīdu, kas prasīs ne tikai papildus darbus, bet arī finanses.
    • Vēro savus paradumus. Lai labāk izveidotu telpas plānojumu, pirms tam ieteicams pavērot savus paradumus, jo tādejādi varēsi iekārtot dzīvokli tieši tā, kā tas ir nepieciešams tev. Piemēram, kad plāno izvietojumu rozetēm, izvērtē, kur un ko visbiežāk dari. Ja jau laicīgi sevi pavērosi, daudz ātrāk varēsi remonta gala rezultātu pielāgot savām vajadzībām. Atceries – remonta gala rezultātu svarīgi pielāgot sev nevis modei, mammai vai kādam citam, kurš dzīvoklī nedzīvos.
    • Foto vadiem un caurulēm. Kad esi uzsācis remontu un, piemēram, noņēmis sienām apmetumu, nofotogrāfē aiz sienām esošos vadus un caurules, kā arī uz vadiem uzraksti to jaudas un izmantošanas mērķi. Tas palīdzēs tālākā remonta procesā atcerēties, kur drošāk veikt urbumus, ja tādi būs nepieciešami, kā arī pēc remonta pabeigšanas tikt galā ar kādām negaidītām elektroinstalāciju ķibelēm.
    • Tāmē ieplāno vismaz 30% neparedzētiem izdevumiem. Lai gan vēl pirms darbu uzsākšanas mums šķiet, ka esam izplānojuši visu līdz pēdējai detaļai, remonta laikā var atklāties papildus darbi, kas jāpaveic. Tāpat var mainīties arī tava gaume, kas var sadārdzināt ne tikai izvēlētās mēbeles vai santehnikas cenu, bet arī uzstādīšanas un pieslēgšanas izmaksas.

  • Dod otro elpu jau esošām mēbelēm. Ja tavā īpašumā jau ir kāda funkcionāla mēbele, kura tev ne pārāk patīk vizuāli, atceries, ka vizuālās pārvērtības var paveikt teju jebkurai mēbelei. Vai to dari pats, skatoties pamācības Youtube vai Pinterest, vai uztici darbus kādam speciālistam, tā ne tikai ietaupīsi, bet iegūsi unikālu dizaina elementu un parūpēsies par vidi, dodot lietām otro dzīvi.
  • Netaupi uz lietām un vietām, ko izmantosi visbiežāk. Lai pēc iespējas ilgāk būtu apmierināts ar remonta gala rezultātu, nevajadzētu izvēlēties lētākos risinājumus tām pozīcijām, kuras ikdienā izmanto visbiežāk, piemēram, elektroinstalācijām, santehnikai un iebūvējamiem risinājumiem. Tas pats attiecas arī uz furnitūrām, jo, ja izvēlēsies lētākos risinājumus tirgū, tie visbiežāk arī ātrāk nolietosies un jau pavisam drīz vari attapties pie čīkstošām vai nestabilām atvilktnēm.
  • Šodien modē, bet rīt vairs nē. Kad plāno pārmaiņas savā mājoklī, ieteicams nekoncentrēties uz tā brīža aktualitātēm un dizaina tendencēm, taču labāk domāt par ilgtermiņa pielietojumu un funkcionalitāti, jo savā dzīv
  • oklī vai mājā dzīvosi vēl ilgi pēc tam, kad izvēlētās flīzes būs bijušas “jaunākais modes kliedziens”.
  • Remonts kā pārbaudījums attiecībām. Ja esat jauna ģimene vai pāris, kuri uzsāk savu pirmo kopīgo remontu, Egita iesaka atcerēties, ka jebkurš remonts var pārvērsties kompromisu cīņā. Ja abām pusēm ir stingri viedokļi, kā jaunajām mājām būtu jāizskatās, remonts var pārvērsties par nopietnu pārbaudījumu attiecībām. Vēlams jau laicīgi par šo runāt un vienoties, kurš un par ko būs atbildīgs, lai remonta process norit gludi un mierīgi.

Sarunu ar @mansremonts Egitu klausies Spotify vai Youtube:

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?