Pensiju eksperimenta dalībniece Laima ir pārsteigta, ka seniori var būt turīgāki par jauniešiem

“Tas man bija šoks un pārsteigums, ka senioriem var būt vairāk līdzekļu nekā jauniešiem,” atzīst Laima Kacena (25), viena no pensiju eksperimenta dalībniecēm.

Laima Kacena, kuras ikdiena saistīta ar audiovizuālo mediju mākslu, Swedbank pensiju eksperimenta ietvaros uz divām nedēļām pārcēlās uz dzīvi “pārtikušās vecumdienās” un pēc visu maksājumu veikšanas varēja rēķināties ar 160 eiro lielu “pensiju” nedēļā. Kā smaidot teic pati Laima, tas ir vairāk nekā viņas šābrīža ienākumi! Noslēdzot eksperimentu, Laimas maciņā bija palikuši vēl 30 eiro. Lūk, Laimas Kacenas gūtās atziņas par piedzīvoto eksperimenta laikā:

1. “Savu dzīvi veido tu pats!” – tik ļoti zināma, bet šī eksperimenta rezultātā vēl vairāk nostiprinājusies atziņa.

2. Dzīvojot aktīvu dzīvi, kurā ir studijas, darbs un koris, kā arī izklaides, laiks ēst gatavošanai mājās neatliek. Turklāt reizēm kompleksās pusdienas izmaksā lētāk nekā gatavošana vienai personai, kam nereti seko arī daudzu pārtikas produktu izmešana. “Pirms eksperimenta no sava ledusskapja izmetu trīs ieskābušus pienus, jo mājās praktiski neesmu,” atzīstas Laima. Laima prāto, ka mājās gatavots ēdiens palīdzētu ietaupīt līdzekļus, bet ne laiku, kura šobrīd viņai ir maz.

3. “Tas ir stereotips, ka pensijā visi tikai sēž mājās un ada zeķes. Varbūt snovot vairs nevarēšu, bet aktīvi pavadīt vecumdienas gribētos gan, tāpēc jādomā par savu veselību tagad un visu laiku!” atzīst Laima, kura pēc eksperimenta ir nolēmusi atlicināt vairāk līdzekļu fiziskajām aktivitātēm un veselīgam uzturam. “Šobrīd esam jauni un stipri, bet arī vecumdienās negribēšu, lai visa nauda aiziet tikai zālēs,” saka Laima.

4. Paplašini redzesloku! Aprunājies ne tikai ar vienaudžiem, kuriem jūra līdz ceļiem, bet arī ar tiem, kuri sākuši veidot ģimenes, kā arī ar saviem vecākiem un vecvecākiem. Vairāki mani paziņas neuzticas bankām, un viņus biedē valūtu svārstības, bet šaubas nevienu neatbrīvos no papildu naudiņas nepieciešamības vecumdienās, tāpēc ir vērts veikt uzkrājumus.

5. Palīdzi saviem vecākiem uzkrāt papildu līdzekļus vecumdienām – meklē informāciju, runā un palīdzi ar kaut mazumiņu. Laima atklāj, ka jau pirms eksperimenta bija runājusi ar mammu, ka varētu kopā ar brāli palīdzēt viņai sākt krāt līdzekļus 3. pensiju līmenī, “lai arī laika vairs nav daudz, domāju, ka arī 10 gados var sarūpēt savu daļu saulainākām vecumdienām”. Pati savai pensijai Laima uzkrāt vēl nav sākusi, bet eksperiments licis aizdomāties, ka arī viņa varētu atlicināt 20 eiro mēnesī uzkrājumam vecumdienām.

6. Pensiju apmēru atšķirības un gūtā pieredze, ka senioriem var būt arī vairāk līdzekļu nekā jauniešiem, – “tas man bija šoks un pārsteigums”, atklāj Laima, kura visiem skeptiski noskaņotajiem atbildējusi: “Acīmredzot cilvēks ir mācējis par sevi parūpēties, saplānot savus finanšu instrumentus tā, lai varētu baudīt vecumdienas!”

7. “Brīvais laiks noēd naudu! Kad esi aizņemts, nauda tik ātri netērējas kā tad, ja gribas kaut ko padarīt, tāpēc man tagad jādara vairāk, lai vecumdienās, kad būs daudz brīva laika, būtu arī, par ko to aizpildīt.”

Uzzināt vairāk, kā noritēja eksperiments, vari nopietnapensija.lvunSwedbank Facebook lapā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?