Kā zināt, vai aiz saulesbriļļu reklāmas neslēpjas krāpšana?

Kā izvēlēties drošu internetveikalu un pārbaudīt, vai aiz izdevīgās Facebook saulesbriļļu reklāmas neslēpjas krāpšana?

Lūk, 8 padomi mierīgai pirkumu veikšanai internetā:

1. Izpēti internetveikala noformējumu ja mājaslapa izskatās nekvalitatīvi izveidota, ir ar drukas kļūdām, kādu no sadaļām nevari atvērt un apskatīt kontaktinformāciju, pastāv aizdomas, ka pārdevējs ir krāpnieks.

2. Izpēti atsauksmes par veikalu internetā ja kādam bijusi negatīva pieredze, iepērkoties šajā veikalā, ņem to vērā, pirms veic darījumu. Ievadi, piemēram, Google meklētājā jautājumus par kvalitāti, par piegādes ātrumu un par preces atgriešanu. Ja pamani vairākas sliktas atsauksmes, apdomā pirkumu divreiz.

3. Izvairies no krāpniecības sociālajos tīklos - pamanīji labu piedāvājumu Facebook vai citā sociālajā tīklā? Saglabā kritisku pieeju – apskati ne tikai internetveikalu, bet arī Facebook lapas saturu – vai tai ir labs novērtējums un atsauksmes? Vai klienti komentāros izsakās atzinīgi vai tomēr publiski pauž nepatiku?

4. Ievēro vai pārdevējs piedāvā drošus norēķinus - pirms norēķinies, pārliecinies, vai pārdevējs izmanto starptautisko karšu drošo pirkumu sistēmu “Verified by VISA” un “MasterCard SecureCode”, kas apliecina drošus karšu darījumus. Nekādā gadījumā nesūti savus kartes datus pārdevējam e-pastā!

5. Neļauj izkrāpt savus datus - ja pārdevējs aicina norādīt ne tikai kartes numuru, kartes derīguma termiņu un CVV drošības kodu, uzmanies! Neievadi personas kodu, PIN kodu un citu personīgu informāciju, kas citos gadījumos nebūtu vajadzīga pirkuma veikšanai. Tas nozīmē, ka mēģina izkrāpt tavus līdzekļus.

5. Zini savas tiesības - atceries, veicot pirkumu internetā, tev ir tiesības no tā atteikties 14 dienu laikā, tomēr neaizmirsti arī izlasīt pirkuma veikšanas un piegādes noteikumus, pirms norēķinies ar pārdevēju.

6. Neuzķeries uz pakaļdarinājumiem internetā - esi uzmanīgs attiecībā uz internetveikaliem, kas piedāvā iegādāties zīmolu preces uz pusi lētāk nekā citi. Ja zīmols nav norādījis šo internetveikalu kā sadarbības partneri, ir iemesls aizdomām. Augsto modes namu apģērbi par smieklīgi zemām cenām parasti ir lēti pakaļdarinājumi un to kvalitāte neatbildīs cerībām, kā arī tos vari nemaz nesaņemt, jo tos var aizturēt muita.

7. Atver papildu bankas kontu - izveido papildu kontu un karti tieši pirkumiem internetā un turi tajā tikai tik daudz naudas, cik nepieciešams plānoto pirkumu veikšanai. Ja izmanto Swedbank mobilo lietotni, ērti maini dienas darījumu limitus pirms pirkumu veikšanas. Ja tomēr no kāda internetveikala tavi dati tiek nozagti, Swedbank mobilajā lietotnē karti var ērti bloķēt. Noteikti sazinies ar banku, ja pamani kādas aizdomīgas darbības.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?