7 padomi, kā sagatavoties patstāvīgai dzīvei

Uzkrāt pirmajiem soļiem pieaugušo dzīvei ir daudz vienkāršāk, nekā sākotnēji var šķist. To var jebkurš. Uzzini, kā!

Tuvojoties augstskolas laikam vai uzsākto savu pieaugušā dzīvi, palēnām jāsāk domāt, kā praktiski sākt savu dzīvi prom no mājām. Pirmās idejas par jaunu dzīvesvietu kopā ar draugiem, nodarbes un izklaides pavisam jaunā formā. Bet, kā par to visu samaksāt, ja turpmāk atbildība par tavām finansēm galvenokārt būs paša atbildība?

Ja sāksi tam gatavoties jau laikus pirms būsi pametis vecāku “ligzdiņu”, brīdī, kad patstāvīgā dzīve būs jāuzsāk, jutīsies mierīgāk un drošāk.

Tāpēc esam apkopojuši vairākus vienkāršus naudas uzkrāšanas paņēmienus, kas tev var noderēt.

  1. Izmanto tehnoloģijas

Sākt veidot uzkrājumus nekad nav par vēlu, un tam nav vajadzīgs īpašs notikums, pūliņi vai lieli ienākumi. Iesākumam pamēģini izveidot savu ienākumu un izdevumu bilanci ar Mans budžets rīku. Šeit varēsi sekot līdzi, kam tērē lielāko daļu savas naudas. Krāšanu vari padarīt interesantāku, uzstādot konkrētus mērķus. Šī jaunā paraduma attīstīšanai izmanto citus gudros rīkus, piemēram, Krājrīku. Sāc ar summas noapaļošanu karšu maksājumiem un, pēc krāšanas ieraduma nostiprināšanās, uzkrājumiem novirzi noteiktu naudas summu katru mēnesi. Tādējādi pēc neilga laika jau varēsi atzīmēt pirmos rezultātus!

  1. Uzkrāj zināmajiem tēriņiem

Reizēm šķiet it kā visi saņemtie ienākumi iztērējas paši no sevis. Jānorēķinās par internetu, mobilo tālruni, televīziju, un vēl, ja esi autovadītāja apliecības īpašnieks un ikdienā pārvietojies ar savu spēkratu, tad jāparedz arī degvielas un auto uzturēšanas izdevumi. Parasti šīs summas ir līdzīgas un rodas katru mēnesi, kas tev ļauj vieglāk sekot līdzi un tās paredzēt. Kad esi saņēmis savus ikmēneša ienākumus, atliec daļu no tiem - tu šos naudas līdzekļus veltīsi obligātajiem tēriņiem. Tā pakāpeniski tu pieradīsi konkrētu summu novirzīt arī uzkrājumiem. Speciālisti iesaka aptuveni 10% gūto ienākumu uzkrāt, pārskaitot tos uz atsevišķu kontu.

  1. Uzkrāšanai izmēģini izaicinājumu spēles

Atrast uzkrāšanas izaicinājumu, kas atbilst tavām vērtībām, visdrīzāk, nebūs grūti. Varbūt tev derēs kāds no šiem:

  • Ieplāno četras dienas nedēļā bez iepirkšanās. Saplāno savu ēdienkarti un nākamās nedēļas pirkumus tā, lai uz veikalu vari doties biežākais divas reizes nedēļā – nedēļas vidū un nedēļas nogalē. Paturi rezervē vienu atlikušo dienu gadījumā, ja nepieciešams kaut kas virtuvē, bet atturies no pastāvīgas došanās uz veikalu, iepirkšanās internetā un naudas izniekošanas.
  • Divas dienas nedēļā ēd tikai veģetāru (vai vegānu) ēdienu. Šo dienu laikā atturies no gaļas vai dzīvnieku izcelsmes produktu patērēšanas. Tev noteikti pavērsies jauni gastronomiskie apvāršņi! Starpcitu, bieži vien vegānā virtuve izmaksā lētāk.
  • Izvēlies alternatīvus veidus, kā ikdienā pārvietoties. Novieto savu auto stāvvietā un mēnesi pārvietojies vai brauc uz darbu vai skolu citos veidos, kas būs draudzīgāki kā dabai, tā arī tavam maciņam - ar kājām, skrejriteni, velosipēdu. Ja jānokļūst kur tālāk, izmanto autobusu vai vilcienu. Iespējams, tavi ikdienas maršruti sakrīt ar kāda skolasbiedra vai kolēģa maršrutu? Apvaicājies un iespējams, ka no punkta A uz punktu B varat doties kopā, dalot ceļa izdevumus.
  • Vai izveidot uzkrājumu pustūkstoša apmērā šķiet nereāli? Iesaisties uzkrājumu spēlē “Sakrāj 500 eur” un pārvērt šo izaicinājumu par iknedēļas paradumu! Šajā spēlē katru nedēļu atzīmē vienu “lodziņu” (digitāli, savos pierakstos, vai izdrukā šo spēli papīra formātā), kādu naudas summu atliksi savā krājrīkā vai krājkasē, kamēr esi aizpildījis visu spēles lodziņus. Šādi gada laikā vari iekrāt pat 500 eiro.

(klikšķini uz attēla, lai to saglabātu savā ierīcē)

  1. Aizņemšanās vietā meklē alternatīvas

Parādsaistībām ir viena nelāga īpašība - ja to uzņemšanās netiek ierobežota, tās var strauji vairoties un sabojāt tavu pacietīgi veidoto un loloto budžetu. Sākot dzīvot patstāvīgi, nepieciešamas daudz dažādas mājsaimniecības lietas, tomēr ļoti svarīgi ir novērtēt, cik daudz naudas mēnesī tu vari atļauties veltīt savas dzīves telpas uzlabošanai. Varbūt kaut ko vari nopirkt vēlāk, varbūt kādiem taviem draugiem, radiniekiem vai vecākiem ir kāds katls vai tosteris, ko tie nelieto, vai varbūt kāds vēlas ziedot krēslu un publicē ierakstu par to sociālajos tīklos. Atceries, ja naudu aizņemies no radiniekiem vai draugiem, tas tāpat ir kredīts, kas bez šaubām būs jāatmaksā.

  1. Pievienojies minimālisma kustībai

Minimālistisks, ierobežots (un ilgtspējīgs) dzīvesveids ir modē. Nav jādomā, ka mums obligāti jākļūst par sīkstuli, lai varētu veidot uzkrājumus. Minimālistisks dzīvesveids nozīmē luksuspreču vai pakalpojumu aizstāšanu ar citiem. Piemēram, ja ilgstoši krāj automašīnai, kurai nepieciešama dārga uzturēšana, varbūt ir vērts pameklēt kādu ekonomiskāku variantu. Tas nāks par labu tavam budžetam, kā arī ļaus tev ilgtermiņā ietaupīt.

  1. Pārdod pirms pērc jaunu

Vajag jaunu apģērbu, apavus vai citas lietas? Vispirms apdomā, vai varētu iegūt papildu naudu no lietām, kas tev joprojām ir, bet ko nelieto.

Ja vari pārdot kādas drēbes, ko nevalkā, tu nošausi pat trīs zaķus ar vienu šāvienu.

Pirmkārt, tev nebūs pastāvīgi jāuztraucas par visu iegādāto lietu glabāšanu vai, vēl sliktāk, jāpērk tām jauns skapis. Otrkārt, šāda rīcība atbalstīs ilgtspējas ideju, lietām iegūstot otru elpu, nevis stāvot bez pielietojuma un tiekot aizmirstām. Kā arī - tev būs papildu ienākumi. Varbūt pat šajā laikā tu sapratīsi, ka tev nevajag pirkt neko jaunu, un summu, ko plānoji tērēt, izlemsi novirzīt saviem uzkrājumiem.

  1. Sāc ar nelielām summām - nav vajadzīgi miljoni, lai krātu

Kad esi iemācījies, kā pārvaldīt savas finanses, atceries par ieguldīšanu, neatliec to uz vēlāku laiku! Ieguldījumi šobrīd ir kļuvuši ļoti pieejami. Piemēram, darījumi ar Baltijas biržās tirgotajām akcijām ir bez maksas, un vari sākt kaut ar nelielām summām.  Vari ieguldīt periodiski, ieguldījumiem novirzot noteiktu summu mēnesī. Vēl ir iespēja veikt vienreizēju ieguldījumu. Tas ir noderīgi, ja esi uzkrājis lielāku summu. Tu vari uzkrāt un ieguldīt vienlaicīgi, tomēr ir ieteicams izveidot tā dēvēto “drošības spilvenu” - piemēram, uzkrāt tik lielu summu, kāda tev būtu vajadzīga patstāvīgai dzīvošanai trīs mēnešus.

  • Ja joprojām neesi īsti drošs, kā uzsākt ieguldīt vai kurš tev būtu piemērotākais risinājums, vienmēr vari pieteikties tiešsaistes konsultācijai pie mūsu speciālistiem.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?